Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 3., péntek

AGYDAGANATOK GYERMEKKORBAN


A SZEMÜREGET KITÖLTŐ AGYDAGANAT EGY 9 ÉVES GYERMEKNÉL-/NEUROBLASZTOMA/

-AGYDAGANATOK A GYERMEKKORBAN

Az agydaganat hasonlóan a többi szervben jelentkező tumorokhoz jó- vagy rosszindulatú agyi szövetburjánzás, amelyek lehetnek elsődlegesek, ezek az agy illetve burkainak sejtjeiből származnak, vagy pedig másodlagosak, melyek más szervekből kiinduló daganatok. Ezek az áttétek vagy metasztázisok rosszindulatúak.

Az agydaganat bármely életkorban jelentkezhet. Bizonyos daganatok inkább meghatározott életkorban vagy lokalizációban jelennek meg. Nőknél és férfiaknál minden fajta agydaganat egyaránt előfordul, mégis az egyes daganatok gyakorisága jelentősen különbözhet. Idősek körében bizonyos típusok sűrűbben fordulnak elő, ugyan így gyermekeknél is.

Agydaganat gyanúja merül fel, ha koponyaűri nyomásfokozódás tünetei és idegrendszeri góctünetek észlelhetők vagy epilepsziás roham jelentkezik. A fejfájás gyakran az első tünet, de a legtöbb fejfájás hátterében nem agydaganat áll. A tumor okozta fejfájás idővel egyre gyakrabban tér vissza, míg végül állandósul. Az agyi tumorok személyiségváltozást is okozhatnak. Gyakori tünet még a szédülés, egyensúly- és koordinációs zavar. A koponyaűri nyomásfokozódás hatására hányinger, hányás, levertség, kábultság is jelentkezhet. A daganat elhelyezkedésétől függően okozhat kar-, láb- és féloldali gyengeséget, illetve bénulást is. Egyes daganatok érzés- és beszédzavart is okozhatnak. A klinikai lefolyásra jellemző a panaszok és tünetek előrehaladása, fokozódása, súlyosbodása. Átmeneti javulás ugyan lehetséges, de lényeges és tartós javulás a tünetekben nem szokott bekövetkezni, és összességében a klinikai képet mégis a tünetek fokozódó súlyosbodása jellemzi.

Összegezve az agytumorok egyrészt, olyan tüneteket okoznak, amelyek a kialakulási helyükön lévő agyi funkció károsításából származik, majd növekedésükkel a zárt koponyában teret foglalnak és távolabbi funkciók is károsodnak.

Néhány elsődleges agydaganat szövettani típus jellegzetességei, a teljesség igénye nélkül:

Az agyállomány sejtjeinek daganatai:

  • Pilocytás astrocytoma vagy astrocytaoma GrI.: az agyszövet nem idegsejtjeinek daganata. Az egyik leggyakoribb gyermekkori daganat. A gyakran cisztát is képez. Astrocytoma lassan növekszik a panaszok eleinte gyengék. Emiatt sokszor későn ismerik fel a betegséget. Leggyakrabban a kisagyban fordul elő, de az agytörzsben, és a látóidegben is kialakulhat /opticusglioma/. A m?téti teljes eltávolítás, ha lehetséges, jó prognózissal jár.
  • Opticusglioma: a pilocytás astrocytoma egyik megjelenési formája, klinikai tünetei látásromlás
  • Astrocytoma GrII.-GIII.: rosszindulatú, infiltrativ daganatok.
  • Glioblastoma multiforme/Spongioblastoma/Astrocytoma Gr.VI: astrocyta sejtes daganat, nagyon agresszív, gyors növekedéssel, rossz prognozissal, kemotherápia és sugárterápia is szükséges lehet
  • Medulloblastoma: gyorsan növekvő, rosszindulatú daganat, mely a liquorutak mentén áttéteket képez és kiújulásra is hajlamos. Gyakran kitölti a IV. kamrát és az agytörzset is infiltrálja.
  • Oligodendroglioma: főleg fiatal és középkorú egyének között fordul elő. Lassú növekedése és infiltratív jellege miatt a klinikai tünetek megjelenésekor már nagy méreteket érhet el. Tüneteként az epilepsziás rohamok a leggyakoribbak.
  • Ependymoma: a IV. kamrában növekszik és szinte mindig érinti az agytörzset is.
  • Craniopharingeoma: főként gyermekkorban, fiatal felnőttkorban jelentkezik jelentkezik. Első tünete látásromlás lehet.
  • Plexuspapilloma: gyermek- és fiatal felnőtt korban előforduló, jóindulatú daganat. Gyakran okoz hydrocephalust, ez a tumorszövetből származó liquor-túlprodukció következménye.
  • Acusticus neurinoma: a hallóideg daganata, hallásvesztést okoz, többféle kezelési módja létezik. Gyakran az arcot beidegző ideg is károsodik, vagy ellátásakor károsodhat az arcizmok bénulását okozva

Az agyburkok daganatai:

  • Menigeoma: az agyburok daganata, nőkben gyakoribb. Általában lassan növekvő daganat, melynek tünete az elhelyezkedésétől függ. Elsődlegesen műtéti kezelést igényel.
  • Rosszindulatú meningeoma: ritka a meningeoma infiltráló, környezetével összekapaszkodó formája, gyakran kiújulhat

Az agydaganatok kezelése-Az agydaganatok kezelés nélkül végzetes kimenetelüek.A kezelésben az alapvető a műtét,a gamma-sugársebészet,de olykor sugárkezelésre éskemoterápiára is szükség lehet.Az agztumorok műtétje a localizációtól függően jelenthet kisseb vagy nagyobb kockázatot.Bizonyos elhelyez-kedésü tumorok műtéti kezelése nagy szakértelmet,tapasztalatot igényel.A műtétet a modern mikrosebészet szabályai szerint,operációs mikroszkóppal végzik.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése