A balesetek legtöbbje otthon történik december 24-én. Úgy gondolom, hogy a lakás, a ház annyira biztonságos kell hogy legyen, amennyire csak szükséges és nem csupán annyira, amennyire lehet. Összegyűjtöttem, hogy mivel jönnek hozzám ilyenkor a rendelőbe, mi történik karácsonykor egy gyermeksebész tapasztalatai alapján.

Konyha: égések, forrázások

Az ünnepi ételek, a konyha adja az ünneplés központja a családban. Mai napig emlékszem, mikor kisebb voltam, édesanyám mindig igyekezett távol tartani a konyhától. Néha sikerült is neki, néha nem. Hogy miért volt a tilalom? Mert a forró víz, zsiradékok, az éles kések, leeső poharak és tányérok ünnepkor a konyhát a legveszélyesebb hellyé változtathatják.
Bár nincs is jobb, mint főzés közben egy pohár bornál, igyekezzük az alkohol fogyasztását a vacsora végére tartogatni, főleg gyerekek között. Mindenki jobban jár így.

Lépcső: könnyebb legurulni róla, mint hinnéd

Több baj oka, mint gondolnánk. A lépcsőről ugyanis könnyű leesni. Sok az ember, nagy a zűrzavar, estére mindenki elfárad. Emiatt ilyenkor több a baleset. Évek óta azt látom, hogy azok a balesetek, amelyek igazán komolyak, akár műtéttel járnak, általában este 6 után követeznek be. A gyerekek koncentrációs képessége hamarabb csökken, elfáradnak. Gondoljunk bele, a gyerekek mozgáskoordinációja még nem teljes, ha legurulnak, kisebb méreteik miatt komolyabb sérüléseket tudnak elszenvedni, mint mi, felnőttek.
Figyelmünk sokszor megoszlik a gyerekek, a készülődés és a régen látott rokonok között. A kisgyermekes családokban, mindig felhívom a vendégek figyelmét is a lépcsők előtti gyermekbiztonsági ajtók használatára! Érdemes eltávolítani az akadályokat is a lépcsőkről (virágok, díszek, lámpák), ezek még a rokonoknak is fejfájást okozhatnak, főleg a vacsora után.

Ajándékok: balesetek az ollók és a kések miatt

Időben elkészülni az ajándékokkal és a díszcsomagolással szerintem lehetetlen. Számtalan apró sérüléssel találkozom, amelynek az oka a gyerekeknek elérhető közelségben hagyott olló, kés, ragasztó. Ha apa összerakta a játékot, a biciklit, tegye jól el a csavarhúzót! A kíváncsi tekintetek ilyenkor olyan helyre, olyan szobákba is betévednek, ahová máskor nem. Engem, ajándék keresés közben a kíváncsiságom még a szekrény tetejére is felhajtott. A szétszórt játékok balesetveszélyesek, a kisautók elgurulnak, a földön felejtett csomagolóanyagok csúsznak, könnyű elesni, megsérülni. Mai napig imádom széttépni az ajándékok csomagolását, nem mellesleg biztonságosabb, mint éles eszközzel próbálkozni.
December 25-én sok lenyelt tárgyat keresünk a gyermeksebészeteken, leginkább 3-5 éves gyerekekben. A tanulság az, hogy minden gyermeknek a korának megfelelő meglepetést ajánlatos ajándékozni.

Karácsonyfa: idegen testek keresése

Nincs karácsony bejgli, hal és természetesen karácsonyfa nélkül! Bár gyönyörű a fenyő, közel sem olyan ártalmatlan, mint amilyennek kinéz. Anya, apa figyeljen, mikor feldíszíti a fát, használjon létrát, stabil székeket a díszítés során, mert a fa körül mindig ott vannak a gyerekek. A fát célszerű rögzíteni  a falhoz, vagy lehet a szekrényhez is. A fa méretének megfelelő talpat használni minden évben új kihívás. Nálunk fiús művelet volt a fa befaragása a talpba, de amíg elég idős nem lettem, nem kaptam kezembe kést vagy fűrészt. Most, hogy az ambulancián, a másik oldalon állok, pontosan tudom, hogy miért. Vegyük körbe a fát gyermekvédelmi kerítéssel, mert minden baba első célpontja az lesz. A szaloncukrokat az ágak szélére tegyük és olyan magasságba ahol a nagyobbak elérik a földről is! A tűlevelek a kicsiknek érdekesek, és finomak lehetnek, viszont mi tudjuk, hogy élesek, a szájüregben, a garatban elakadhatnak. Jobb otthon lenni, mint velem vagy a kollégámmal idegen testet keresni az ügyeleten.

Karácsonyfadíszek: potenciális szilánkok

A szép, csillogó színes díszekbe a gyermekek, ha elérik őket, beleharaphatnak, leverhetik őket, azok összetörhetnek, megvághatják magukat, szilánkokat nyelhetnek le. Háziállatok célpontja is lehet a sok üvegdekoráció, majd a szilánkokba a gyerekek, de akár mi is beleléphetünk. A díszkivilágítás elektromos árammal működik, ami szintén veszélyes. Ne használjunk a fa környékén gyertyát, csillagszórót! Magyarországon is egyre nagyobb divat a fagyöngy. A szép, ízletesnek ígérkező bogyók viszont mérgezők. Karácsonykor az égési sérülések esélye, legfőképpen szenteste, 50%-kal nagyobb. Ne hagyjunk égő gyertyát soha őrizetlenül!


Az összetört díszek rengeteg balesetet okoznak

Stressz

A felnőtteknek, de a gyerekeknek is ez egy igen izgalmas, de stresszes időszak. A gyerekek sokszor felpörögnek, hiszen tovább lehetnek és vannak is ébren, így aztán nehezebb velük.  A szüleik idegességét ilyenkor is könnyen átveszik, talán még az átlagosnál is könnyebben, gyorsabban. Érdemes napközben tenni velük egy hosszú sétát. A készülődés közben egy kis környezetváltozás, pl. szánkózás, csodákra képes.

Ételek, italok

Az ünnepek alatt sokat és sokfélét eszünk. Legalábbis nálunk ez a szokás. Töltött káposzta, bejgli, flódni, szaloncukor, csokoládé, fánk, mind nehéz étel. Ilyenkor a gyerekek sokkal több édességet esznek, a szülők engedékenyebbek. A kakaó, a csoki remek édesség viszont hasfogó, könnyen komoly székrekedés lehet a vége. Figyeljünk oda, hogy a gyerekek egyenek sok gyümölcsöt, joghurtot, fehér csokoládéba mártott müzli szeletet is! Kisebbeknél tartsuk be a napi rutint az ünnepek alatt is, nehogy hasfájás legyen a vége. Szoptató anyukák ne egyenek túlzottan fűszeresen, vigyázzanak az alkohol tartamú italokkal!