Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. december 17., péntek

Sokat és gyorsan – így isznak a tinik

 

Sokat és gyorsan – így isznak a tinik

csalad.hu
Feb 7, 2020, 5:00 PM
Kamasz a családban

A Szétcsúszva program a tavasz végéig háromezer magyar diákkal szeretné megismertetni a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit és felhívni a figyelmet a felelős magatartás fontosságára.

A Szétcsúszva programot az Egyesült Királyságban működő Collingwood Learning fejlesztette ki. Az előadássorozat indítását Magyarországon az is indokolta, hogy szakértők szerint rendkívül rossz nálunk a helyzet a fiatalkorúak alkoholfogyasztása terén. Egy tavaly novemberben készült online felmérés szerint a 14 és 18 év közötti középiskolás korú fiatalok 80 százaléka 15 évesen, vagy annál korábban ivott először alkoholt és minden harmadik rendszeresen fogyaszt is.

Beláthatatlan következmények

"a tapasztalatlan gyerekek nem tudják, hol a határ"

– Az alkohol gyakorlatilag méreg a szervezet számára. Normális esetben csak kis dózisban kerül a szervezetbe, de így is megmutatkozik az idegrendszerre ható bénító hatása – hívja fel a figyelmet a felmérés eredményeit is ismertető kiadványában a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet. Rámutatnak, hogy az alkohol nagymértékben befolyásolja a valóságról alkotott képet és az egyén ítélőképességét. Ezért annyira veszélyes, főleg a gyerekeknél, mivel nekik tapasztalatok híján még nincs szilárd ítélőképességük és a problémamegoldó képességük is fejletlen. Minimális mennyiségű alkohol ugyan oldja a feszültséget, a szorongást és javítja az egyén hangulatát, de a tapasztalatlan gyerekek nem tudják, hol a határ és nem tudnak megálljt parancsolni önmaguknak. Manapság már a 14-15 éves gyermekek egy része is rendszeresen töményet iszik, akár a teljes lerészegedésig.

Az online kérdőívből kitűnik, hogy a kitöltők 41%-a leggyakrabban égetett szeszt (pálinkát, gyomorkeserűt, rumot, vodkát, stb.) fogyaszt, ezt követi a sör (29,69%) és a bor (22,41%). A lányoknál is az égetett szesz a leggyakrabban fogyasztott ital (43,16%), de népszerű a bor (24,21%) és a cider (20,57%) is, míg a fiúk esetében a sör vezeti listát (44,73%) megelőzve az égetett szeszt és a bort.

A Heim Pál kórház ennek kapcsán arra is figyelmeztet, hogy egyre több kutatás derít fényt a gondolkodási, viselkedési és érzelmi funkciók alkohol miatti sérülésére. Összefüggést találtak a tizenévesek alkoholfogyasztása és a figyelem-, illetve memóriazavar, a depresszió és a célirányos viselkedés gyengülése között.

Rohamivás

Az Egészségügyi Világszervezet szintén vizsgálta a fiatalok alkoholfogyasztási szokásait. A 15-19 év közötti középiskolás korú fiatalok közül a lányok csaknem 20 százaléka, illetve a fiúk több mint 56 százaléka számolt be arról a WHO legutóbb kiadott jelentése alapján, hogy a kutatást megelőző 30 napban része volt rohamivásban, vagyis legalább 4-6 pohár alkoholt megivott azzal a céllal, hogy gyorsan lerészegedjen. Mindez a 20-24 év közötti fiatal felnőttek körében még elterjedtebb, hiszen a lányoknál több mint 30, a fiúknál pedig csaknem 70 százalék az arány.

A hatályos magyar szabályozás fényében elgondolkodtató az a tény is, hogy arra a kérdésre, honnan jutottak az alkoholhoz, a magyar fiatalok 27,8%-a azt válaszolta: boltban vette az italt. Ne feledjük, 18 évnél fiatalabbakról van szó, akiknek tilos lenne alkoholt eladni!



Egyenes út az alkoholizmus felé?

"minél korábban kezd a gyerek inni, annál nagyobb a veszélye annak, hogy alkoholproblémája lesz"

Minél korábban kezd a gyerek inni, annál nagyobb a veszélye annak, hogy alkoholproblémája lesz. A tizenévesek általában kisebb súlyúak, mint a felnőttek, és kisebb a májuk is. A véralkoholszintjük gyorsabban emelkedik, ha isznak, így a tizenévesek kisebb mennyiségtől is gyorsabban rúgnak be. A szervezetüket jobban károsítja az alkohol, és az alkoholizmus is gyorsabban alakulhat ki náluk, mint a felnőtteknél.

Ennek fényében különösen rossz, hogy a felmérésben részvevő tinik csaknem kétharmada (62,21%) volt már másnapos, és közel ugyanennyien (58,02%) hánytak már alkoholtól. A kérdőívet kitöltő 14 és 18 év közötti fiatalok mintegy felénél (45,99%) fordult már elő, hogy a túl sok alkohol után nem emlékezett dolgokra.

Közel 15 százalékukkal megtörtént, hogy sok ital után olyan dolgokat posztolt, üzent közösségi oldalakon, amit később megbánt. A válaszadók közel negyede (24,81%) jelezte, hogy alkohol hatására megváltozott a hangulata, depressziós, szorongós lett. A lányok esetében többen (28,07%) tapasztaltak ilyen tüneteket, mint a fiúk közül (21,01%). A kitöltők 12%-a keveredett már összetűzésbe az iskolában vagy a szülőkkel a túlzott alkoholfogyasztás miatt.

Most szilveszterkor a Mentőszolgálat adatai szerint több mint 200 részeget kellett kórházba vinni, közülük minden tizedik kiskorú volt!

Mit tegyünk?

"támogatok minden olyan kezdeményezést, amelynek célja, hogy visszaszorítsuk a fiatalkori alkoholfogyasztást"

Zacher Gábor toxikológus véleménye szerint a felmérés eredménye igazolja, hogy a helyzet rendkívül rossz a fiatalkorúak alkoholfogyasztása terén. A fiatalok alkoholfogyasztással kapcsolatos magatartását meghatározza a szociális minta, hogy mit lát otthon, egy családban milyen keretei vannak az alkoholfogyasztásnak. A szakember azt is hozzáteszi, hogy az eredmények annak tükrében nem meglepőek, hogy az országban rendkívül sok a felnőtt alkoholbeteg.

– Az alkohollal kapcsolatos ismeretek átadásában nagy szerepe kell, hogy legyen a családnak – hívja fel a figyelmet Zacher Gábor. – El kell mondani a gyereknek, hogy ne igyon, mert az hülyeség, vagy egy keretrendszert kell biztosítani. Támogatok minden olyan kezdeményezést, amelynek célja, hogy visszaszorítsuk a fiatalkori alkoholfogyasztást.

A Szétcsúszva kezdeményezés a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyei mellett a felelős magatartás fontosságát hangsúlyozza és felhívja a figyelmet arra is, hogy a döntés az ő kezükben van. A Momentán Társulat által életre hívott program interaktív színházi edukációs előadások segítségével mutatja be az alkoholfogyasztás veszélyeit a diákoknak. Az előadások 60 percig tartanak, a produkció képzett színészek által előadott darabból és egy azt követő interaktív workshopból, értékelésből áll.

A középiskoláknak az előadáshoz kapcsolódó fiatalkori alkoholfogyasztással kapcsolatos oktatási anyagot is biztosítanak. A program itt elérhető: https://momentantarsulat.hu/kapcsolat


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése