Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. december 5., vasárnap

 

A MINDENNEMÜ MEGKÜLÖNBÖZTETÉS ÉS GYŰLÖLET ÉLEDEZÉSÉRŐL.

Máig sem értem, mi késztet embereket arra, hogy fáj nekik a más öröme,sikere netalán anyagi javainak gyarapodása ,és inkább megpróbálják szétzúzni eltulajdonítani,elpusztítani vagy akár bitorolni azt, sem hogy hasonlót teremtsenek maguknak,és a társadalomnak. Ez az emberiség világtörténeti nagy átka,ami minden generációt kivétel nélkül végigkísért.
De hozzáfűzök egy másik nagy igazságot,addig nem tudsz továbblépni, míg a gyűlölet tölti ki napjaidat. Sokan megfeneklenek az irigységben, haragban, féltékenységben. Mire mennek vele?
A gyűlöletnek nagyon szerteágazó okai vannak. Lévén hogy még mindig napjaink társadalmi mételyei között éljük meg és talán méreteiben is növekszik egy átélt mozzanatát vetném papírra esetleg mások okulására is.
Az 1989-es fordulat után demokratikus választásokat rendeztek, a mi intézményünkben is. Az 13oo körüli alkalmazott 82 %-ban engem tartott megfelelőnek a Városi Kórház igazgatójának. Ez nem volt véletlen hiszen akkor már az orvostudományok doktora,a fővárosban verseny vizsgán elnyert főorvosi titulusom és az egészségügyi érdemrend viselője voltam.Az eredményt a radiológia hosszú folyosóján hirdette ki a választási bizottság a jelenlévők hangos tetszés nyilvánítása közepette. De a -a VATRA ROMĂNEASCĂ szélsőséges csoport tagjai hatalmas üvöltésben törtek ki,szemükben a gyűlölet riasztó fényével, mégpedig azzal az indokkal hogy ennek az intézetnek nem lehet magyar vezetője.
Saját élményanyagomban ez volt a román demokrácia első megnyilvánulása amit saját bőrömön érzékeltem.Jómagam már kivettem a részem ezekből a –Szép vagy –nagy vagy ROMÁNIA kórusmozgalmakból /a szatmári vasúti poliklinikán,valamint ugyanebben a kórházban az első igazgatóságom alkalmával. Őszintén szólva a tapasztalatom ismérvei alapján nem is vonzott ez a feladat,lévén hogy én mindig a gyermekgyógyászatra építettem minden elkövetkező napomat
Érzékelve ennek a forrongó gyűlölet kavalkádnak a hangulatát a következőket mondtam : mióta beteg gyermeket gyógyítok engem sem a szülők sem a hozzátartozók nem kérdeztek meg soha, hogy mi a nemzetiségem,vallásom, világnézetem,vagy anyagi helyzetem. Egyedül arra kértek hogy gyógyítsam meg beteg gyermeküket. Ha önök kollégáim a születendő román demokrácia első napján így reagálnak egy szabad választás eredményére vagy akaratára,nem érdemlik meg hogy egy fikarcnyit is áldozzak az energiámból magukra,;s ezzel otthagytam őket és hazamentem. Ezt követően román és magyar orvoskollégáim jöttek utánam hogy térjek vissza és fogadjam el az intézet vezetését.
Mindezeket csak azért írtam le mert úgy érzem hogy a lappangó gyűlölet még mindig ott settenkedik egyesek tudatában.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése