Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. december 12., vasárnap

Szemölcs elleni otthoni módszerek: így kezelje, és gyorsabban elmúlik

 

Szemölcs elleni otthoni módszerek: így kezelje, és gyorsabban elmúlik


A szemölcs az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati probléma, melynek kezelése meglehetősen hosszadalmas lehet. Következzen néhány egyszerű, otthoni módszer, melyet kipróbálhatunk a szemölcsök ellen!

Meddig tart a szemölcs kezelése?

Annak ellenére, hogy számos lehetőség áll a rendelkezésünkre a szemölcsök ellen, van, amikor a türelmes várakozás a legjobb módszer: a szemölcsök 50-60 százaléka két éven belül magától is elmúlik. Természetesen, ezt csak akkor várjuk ki, ha a szemölcs nem zavaró, nem fájdalmas, nem okoz fizikai vagy lelki kényelmetlenséget, és kicsi az esély arra, hogy továbbterjedjen, illetve arra, hogy megfertőzzünk vele másokat. Érdemes alaposan megfontolni a szemölcsök kezelését, ha gyenge az immunrendszerünk, ha gyakran járunk fürdőbe, uszodába vagy edzőterembe, ha ekcémával küzdünk, vagy ha napi kapcsolatban vagyunk kisgyermekekkel. Azoknál is nagyobb az esélye a szemölcs továbbterjedésének, akik bőrén gyakoriak az apró sérülések (pl. azért, mert rágják a körmüket, a köröm melletti bőrt).

Az, hogy milyen módszert használunk a szemölcs ellen, függ annak helyétől és nagyságától is! Ne feledjük: a szemölcs gyógyítása hosszadalmas folyamat, ne várjuk teljes gyógyulást egy-két alkalom után. Ehhez valószínűleg 6-8 hétre is szükség lesz, ez idő alatt rendszeresen kell alkalmaznunk a szemölcs elleni szereket.

Természetes módszerek a szemölcsök ellen

A szigetelőszalaggal történő „kezelés” meglepően eredményes lehet, egyes kutatások szerint ez az egyszerű, biztonságos és olcsó módszer legalább annyira hatékony, mint a fagyasztásos eljárás. Kutatók szerint a sikere részben abban rejlik, hogy a szervezet saját immunválaszát is serkenti. Gyermekeknek is javasolható, mert kevésbé félelmetes és kellemetlen, mint más eljárások. Áztassuk a szemölcsöt 10 percig meleg vízben, majd alaposan szárítsuk meg. Tegyünk közvetlenül a szemölcsre egy kis darab erős szigetelőszalagot, hagyjuk rajta 1-2 napig, majd távolítsuk el a szigetelőszalagot, újra áztassuk be az érintett területet 10 percre, majd szárítsuk meg. Legalább 12 óráig hagyjuk szabadon a szemölcsöt, majd ismételjük meg a szigetelőszalagos „kezelést”.

A fokhagymának többek között vírusellenes hatásai is vannak, ezért a szemölcs kezelésére is kipróbálhatjuk. Egyszerűen zúzzunk szét egy-két fokhagymagerezdet, majd tegyük a szemölcsre, és rögzítsük. Húsz perc után alaposan mossuk le az érintett területet. Naponta kétszer érdemes elvégezni a fokhagymás „borogatást”, legalább három héten keresztül. A fokhagymás kezelést kiegészíthetjük egy-egy csepp teafaolajjal is – ezt közvetlenül a szemölcsre tegyük, majd erre helyezzük az összezúzott fokhagymát!

A népi gyógyászat szerint a szemölcsök ellen kiváló a vérehulló fecskefű, pontosabban annak tejnedve (az eltört szárából kinyomott folyadék), illetve a belőle készült tinktúra vagy ecsetelő. Naponta 2-3 alkalommal kenjük be a szemölcsöt, de vigyázzunk, hogy az egészséges bőrre ne kerüljön a vérehulló fecskefű, mert irritációt okozhat!

Szemölcs elleni étrend?

A szemölcsöt vírusok okozzák, melyek ellen a szervezetünk saját maga is képes felvenni a harcot. Ehhez azonban erős és jól működő immunrendszer kell! Nem csoda, ha a szemölcs gyakoribb például a tavaszi időszakban, vagy azoknál, akik hosszasan betegeskednek! Érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek serkentik az immunrendszer működését. Ezek közé tartoznak például a C-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök, a probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek (pl. a savanyú káposzta vagy a joghurt), vagy a sötétzöld leveles zöldségek. A szelén, a cink és a D-vitamin hiánya is fogékonyabbá teheti a szervezetünket a szemölcsökre!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése