Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. december 15., szerda

 

Igenis számít mikor fekszik le a gyerek aludni


Kiderült többek közt, hogy nem csak az számít mikor mennek aludni és hogy mennyit alszanak a kísérletben részt vevő gyermekek, de az is, hogy milyen rendszerességgel történik nagyjából ugyanabban az időben a lámpaoltás. A tanulmány ugyanis bebizonyította, hogy a napirendet nem követő gyermekek hosszútávon sokkal gyengébben teljesítettek a matematikai, olvasási és térérzékelési teszteken. A kutatás nagy létszámmal folyt és a gyermekeket 3 éves koruktól egészen 7 éves korukig figyelték, a vizsgálatokat pedig 3, 5 és 7 évesen végezték. Az eredmények tehát a rendszerességet és az alvással töltött elegendő órák számát is kiemelik a teljesítőképesség fokozása érdekében. Melyik tényező a fontosabb, jelenleg nem lehet tudni, mivel a rendszertelen napirend hátterében más családi problémák is fennállhatnak, melyek a zavaros családi háttér, a szülők rendszertelen beosztása és az elhanyagoltság is lehetnek, melyek már önmagukban is zaklatottá tehetnek egy gyermeket, ezzel rontva a pihenés minőségét és a fejlődési esélyeit is. A rendszeresen betartott, következetes lefekvési idő szerepet játszik a természetes bioritmus kialakulásában, így a megfelelő agyműködésben is. Egy másik tényező mely a kutatás során kiderült, hogy azok a gyermekek, akik időben és rendszeresen tudtak lefeküdni, nagyobb eséllyel hallgattak olvasott esti mesét szüleiktől, mint azok, akiknek alvási szokásai rendszertelenek voltak. Az esti mese olvasása pedig bizonyítottan fejleszti az olvasási készséget és segít a napi stressz megfelelő kezelésében a gyermek számára.

De mikor is kellene lefeküdnie és mennyit kéne aludnia egy gyereknek?

A válaszok különbözőek a korhoz és a felkelés idejéhez mérten. A vizsgálatokból pontos időpont nem derült ki az első kérdésre, az viszont igen, hogy a 21 óra után és ráadásul még rendszertelen időpontokban fektetett gyerekek nagyobb arányban hagyják ki a reggelit, illetve vélhetően tévé is van a szobájukban. Ez a két dolog pedig negatív hatással lehet a fejlődésükre és a tanulási képességeikre is. Tehát ha lehet, próbáljuk megoldani a 9 előtti fektetést.

És mennyit aludjanak ezt követően? A hivatalos ajánlás szerint az 1-3 éves gyerekeknek 12-14 órát, a 3-5 éveseknek 11-13 órát, míg az 5-12 éves gyerekeknek legalább napi 10-11 órát kellene aludniuk a megfelelő kipihentség és fejlődés érdekében. Fontos, hogy ragaszkodjunk a rendszerességhez. Hétvégén is maximum 30 perc eltéréssel fektessük le egy esti mese olvasása mellett gyermekünket!
2020. szeptember 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése