Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. december 5., vasárnap

Ön stresszeli a gyermekét?

 

Ön stresszeli a gyermekét?

Azoknál a gyerekeknél, akiket aggaszt szülei veszekedése, könnyebben kialakulnak pszichológiai problémák.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy azoknál a gyerekeknél, akik gyötrődnek a veszekedések miatt, magasabb a kortizol, vagyis a stressz-hormon szintje. A kutatók 208, főként fehér hatéves gyereket és anyjukat vizsgálták, hogy meghatározzák, akik egy bizonyos viselkedési mintával reagáltak a konfliktusra, változik-e a kortizol szintje a szüleik között zajló szimulált telefonos veszekedés alatt.

Megmérték a gyerekek aggodalmát, ellenséges érzéseit és azt, hogy mennyire vonódtak be a veszekedésbe. A kortizol szintjét nyálmintából mérték le a konfliktus előtt és után a laborban.

Azoknak a gyerekeknek, akiket nagyon zavart a veszekedés, megemelkedett a kortizol szintje a szülők veszekedésének hatására. Az ellenséges érzelmeket és a bevonódást nem mindig lehetett a kortizol szintjéhez kötni, de azoknál, akiknél az érzelmi reakciók erősek voltak, különösen felszökött a stressz-hormon szintje.

"Az eredményeink arra utalnak, hogy a gyerekek, akiket zavar a szülők viselkedése, nagyobb biológiai érzékenységet mutatnak a stressz-hormon megemelkedett szintje által" - állítja Patrick T. Davies pszichológus professzor a Rochesteri Egyetemről, a tanulmány vezetője. "Mivel a magas kortizol szint összeköthető egy sor mentális és testi elváltozással, így talán ez a magyarázat arra, hogy miért betegeskednek sokat azok a gyerekek, akiket rosszul érint a családi perpatvar.

A tanulmány javaslatot is tesz: az intervenciós programok hatékonyságát kizárólag a gyermek pszichológiai funkcióin mérik le. Ezt lehetne kibővíteni a kortizolszint mérésével.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése