Mindenkivel előfordulhat, hogy elfelejt bizonyos dolgokat. Ugyanez igaz a gyerekek esetében is. Ám mi van akkor, ha rendszeressé válik a figyelmetlenség miatt elmaradt házi feladat, vagy egyre szaporodnak az eltűnt tárgyak? Hol húzódik a határ a szétszórtság és a komoly betegség előjelei között? Ennek jártunk utána.

Megosztás Facebookon Küldés Messengeren További lehetőségek

Nem minden demenciás alzheimeres, de minden alzheimeres demenciás
A szellemi leépülés, elbutulás, más néven a demencia első tüneteit elsősorban az időskor velejárójaként szokták emlegetni. A szellemi hanyatlással járó tünetcsoport egyik típusa az Alzheimer-kór, amit az egyik legrettegettebb időskori betegségként tartanak számon.


Forrás: Dreamstime

Nem véletlenül: az Alzheimer-kórral küzdő betegek fokozatosan veszítik el idő- és térbeli tájékozódási képességüket, egyre kevésbé emlékeznek a régmúlt történéseire, idővel a családtagok felismerése is gondot jelenthet számukra, illetve az olyan mindennapi tevékenységekben is segítségre szorulnak, mint az öltözködés, a tisztálkodás vagy az étkezés.

Mindezek pedig nem csupán a páciensek, hanem szeretteik életére is hatással van, ráadásul a tünetek enyhítésén kívül egyelőre nem létezik olyan kezelési lehetőség, ami visszafordítaná vagy lassítaná a kór súlyosbodását, ezért a beteg hozzátartozói figyelmükkel és támogatásukkal tudják csak segíteni az Alzheimerben szenvedőt.

Tudtad?
A demencia egy latin eredetű kifejezés, ami annyit jelent, hogy „ész nélküli állapot” . A demencia szót a mindennapi életben az időskori elbutulással azonosítják. Valójában egy olyan, a hétköznapi életet befolyásoló, szellemi hanyatlással járó tünetcsoport elnevezése, ami magában foglalja a memória zavarát, a racionalitás, gondolkodás vagy beszéd nehézségét, a problémamegoldó képesség hanyatlását, illetve a hangulat és a viselkedés megváltozását.

Már gyermekkorban is előfordulhat
Ám mi történik abban az esetben, ha a szülő a gyermekénél tapasztal hasonló tüneteket? A feledékenység és a szétszórtság nem minden esetben jelenti azt, hogy komoly betegségről lenne szó: szakértők elsősorban a szülői mintával, a nevelési módszerrel magyarázzák mindezt, ám előfordulhat, hogy figyelemzavar áll a háttérben, Csapó Krisztina neurológus szakorvos szerint pedig akár a gyermekkorban jelentkező demencia tünetei is lehetnek. 

Forrás: Dreamstime

Gyermekkorban is jelentkezhet a demencia (a szellemi képességek hanyatlása vagy memóriazavar) nagyon ritkán előforduló anyagcsere-betegségek (Niemann-Pick betegség vagy neuronális ceroid lipofuscinosis) résztüneteként. Ez természetesen nem Alzheimer-típusú demencia – szögezi le a szakorvos.

Te is segítenéd a demenciakutatást? Ezzel a mobiljátékkal megteheted! http://www.seaheroquest.com/hu

Mire figyeljen a szülő?
Fontos tisztázni tehát, hogy az Alzheimer-kór nem fiatalabbaknál jelentkező betegség, a demencia tünetegyüttes jelei azonban már gyermekkorban megjelenhetnek.

Sajnos ritka betegségek, mint például öröklött anyagcsere- vagy tárolási betegségek egyik tüneteként akár gyermekkorban is kialakulhat a demencia, amely súlyos memóriazavar (szavak elfelejtése), a már megszerzett képességek elvesztése (pl. olvasás) formájában jelentkezhet, általában súlyos, életminőséget befolyásoló formában – magyarázta Csapó Krisztina, aki hangsúlyozta: amennyiben fiatalkorban jelentkezik a demencia, részletes vizsgálattal a szellemi hanyatlás mellett egyéb szervi eltérések is kideríthetőek. A gyermekkori demencia azonban nem ugyanaz, mint a felnőttkorban kialakuló típusa.


Forrás: Dreamstime

A felnőttkorban kialakuló demencia genetikai háttere nagyon összetett, és kialakulásukban környezeti faktorok is szerepet játszanak, ezért genetikai szűrésük nem lehetséges. Ismertek olyan génmutációk, amelyek jelenléte hajlamosító tényező a demencia kialakulására, de meglétük esetében sem biztos, hogy kialakul a betegség