Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. december 6., hétfő

Féltékenység a testvérek között: tünetek és kezelésük módja

Féltékenység a testvérek között: tünetek és kezelésük módja

2021

A gyermekkori féltékenyég a gyermekek nem megfelelő vielkedéének özeége, amely ok eetben detabilizálhatja a caládi egyenúlyt. Felimeréük 


Tartalom


A gyermekkori féltékenység a gyermekek nem megfelelő viselkedésének összessége, amely sok esetben destabilizálhatja a családi egyensúlyt. Felismerésük és felismerésük létfontosságú szempont a megfelelő kezelésükhöz, és ezzel helyreállítják az érintett gyermek és ezzel együtt családja érzelmi és pszichológiai jólétét.

A következő Pszichológia-Online cikkben részletesen bemutatjuk a témát féltékenység a testvérek között, annak okai, tünetei és kezelésének különféle módjai.

A testvérek közötti féltékenység okai a pszichológiában

A gyermeki féltékenység a gyermekek nem megfelelő viselkedésének halmazát képezik, amelyeket öntudatlanul hajtanak végre, és amelyek befolyásolhatják a gyermek életének egyéb területeit és általában a családi környezetet. A féltékenység révén a gyerekek úgy tesznek, mintha kifejeznék magukat félelem attól, hogy elhagyják kötődési alakjaikért, különösen az anya esetében, és A figyelem felkeltésére törekszenek hogy enyhítse a félelmét. Míg azonban a féltékenység kihívó és provokatív magatartást vált ki a szüleik iránt érzett harag és a testvérük iránti irigység alapján, a gyermek válasza éppen az ellenkezője a kívántnak: a szülők kimerültek és / vagy dühös és megrovja a gyermeket, messze nem kínálva meg a számára valóban szükséges védelmet.


A gyermekkori féltékenységet okozó fő ok általában az testvér születése a szindrómát okozó hatástalan "nem tudatos" szülői stratégiával párosulva "Herceg trónfosztott". Ezzel a történéssel szembesülve a gyermek stresszes helyzetet él, mert új testvére megjelenése veszélyt jelent az anyjával való kapcsolatára.

Azok az esetek, amikor a féltékenység intenzívebb lehet, amikor a féltékenységben szenvedő gyermek még nem 3 éves, mivel még mindig sok affektív igényeket kell fedezni, különösen az anya, és a bátyja születése megfosztja őt egy bizonyos ideig tartó exkluzivitástól, amely eddig volt. Azonban, és bár a fent említett eset a leggyakoribb, az is megeshet, hogy a gyermek féltékeny az öccsére. Valójában minden helyzet különleges odaadás és figyelem (tudatos vagy tudattalan) az egyik gyermek iránt, vagy ha az egyik gyermek hibásan szubjektíven érzékeli, féltékenységet kelthet benne.


A testvérek közötti féltékenység tünetei és jelei

A féltékenység lehet adaptív vagy kóros:

  • Az előbbiek várhatóan adaptív funkciót töltenek be azzal, hogy figyelmeztetik a gyermeket az új helyzetre, és védelmi mechanizmusokat generálnak a helyzethez való alkalmazkodáshoz.
  • Ez utóbbiak rosszul alkalmazkodók, mivel végül kényelmetlenséget okoznak magában a gyermekben és általában a családi környezetben. Mindkét esetben a tünetek hasonlóak lehetnek, de sokkal inkább intenzív és romboló kóros féltékenység esetén.

A féltékeny magatartások célja, hogy felhívják gondozóid figyelmét. Néhány olyan tünet, amely a féltékeny gyermekek viselkedésében nyilvánul meg:

  • Engedetlenség és / vagy közöny.
  • Agresszív viselkedés a testvérrel, az anyával vagy más emberekkel szemben, vagy általában az agresszivitás.
  • Iskolai kudarc.
  • Regresszív viselkedés: olyan viselkedésmód, amelyen felülkerekedve újra megjelenik, például pisilés, gyermeki hangnem stb.
  • Depresszív viselkedés: elszigeteltség, alvászavar, kevesebb kommunikáció, nagyobb érzékenység, nagyobb bizalmatlanság stb. Ezek a viselkedések gyakran sokkal észrevehetetlenebbek, ezért sok esetben általában nem úgy kezelik őket, ahogy kellene.
  • Egészségtelen étkezési magatartás: többet eszik szorongás vagy kevesebbet depresszió esetén. Féltékenységből abbahagyhatja az evést.

Hogyan kezeljük a testvérek közötti féltékenységet gyermekként

Annak a féltékenységnek a kezelésére, amely szinte természetes módon általában egy gyermeknél jelentkezik, a legjobb, ha a szülőknek eszközöket biztosítunk a helyzet kezelésére hogy a gyermek gondozottnak érzi magát, amire szüksége van, nyerje vissza az önbizalmat, és elvetheti azt az ötletet, amely megragadta őt és éreztette vele azt az irracionális féltékenységet: "a szüleim nem szeretnek engem" vagy "nem érek rá" vagy "a bátyám jobb hogy én ... "stb.


Sok esetben a helyzet nemcsak a féltékeny gyermek szubjektív megítélése, hanem valós is, ezért elengedhetetlen a szülők tudatosítása a gyermekében kellemetlenséget okozó helyzetben, valamint a szükséges hozzáállás- és viselkedésváltozásban: erősítse gyermeke pozitív viselkedését, nyugodtan, vádaskodás nélkül fogadja el az elutasításokat, mivel ez a viselkedés megerősíti a "nem érdemes" hitüket és ezzel együtt a féltékeny magatartásukat. Egyidejűleg nagyon hasznosak lesznek a gyermekkel közvetlenül végzett és mindenekelőtt a család által a kezelés részeként végzett különböző tevékenységek.

Ezekben az esetekben és azokban az esetekben, amikor a féltékenység különböző pillanatokban mozog a különböző testvérek között, a következő tevékenységeket hajthatjuk végre, amikor a gyerekek kicsiek:

Gyerekek történetei a féltékenységről

A gyermekek történetei, hogy féltékenyen működjenek:

  • A csere
  • Júlia, maradj csendben!
  • Miért lesz mindig ilyen!

A gyermekkori féltékenységen sokféle történet foglalkozik, amelyek lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy azonosuljanak a szereplőkkel, és elfogadják a történetekben javasolt megoldásokat.

Szimbolikus játék

Játsszon szimbolikus játékokat a terápiában és a családban, hogy a gyermek fejezze ki érzéseit és ugyanakkor alternatívákat lehet javasolni a gyermek által elfogadott magatartásformákra.

Idő és figyelem

Töltsön neki exkluzív időt, jelezve, hogy testvéréhez hasonlóan neki is vannak különleges figyelem pillanatai.

A konfliktusok ábrázolása

Családi színház, amely valódi konfliktusos jeleneteket képvisel, és alternatív megoldásokat javasol azokhoz, amelyeket a fiú és a szülők egyaránt alkalmaznak.

Múlt és evolúció

Emlékeztesse az idősebb testvért arra, hogy a szülei mit tettek vele, amikor olyan volt, mint az öccse. Ez lehetővé teszi számára, hogy tisztában legyen azzal, hogy - mint most a bátyja - némi figyelemre is szüksége volt, amire most nincs szüksége.

Hogyan lehet féltékenységet gyakorolni az idősebb testvérek között

Amikor a féltékenység esetei előfordulnak egy idősebb gyermeknél vagy több testvérnél, akik szintén idősebbek, miközben egy másik fejlődési szakaszban vannak, az ajánlások arra összpontosítanak, hogy képesek legyenek okoskodni és többet megérteni, felejtés nélkül. a legfontosabb szempont, az affektív. Ezekben az esetekben is az mutasd meg a féltékeny gyermeknek, hogy az értéktelenség belső meggyőződése téves. Ehhez elengedhetetlen:

  • Értékelje és emelje ki pozitív aspektusait.
  • Kísérjen megzavaró magatartásuk a derűtől és határosságtól kezdve a határok kitűzéséig.
  • Párbeszéd, miután a féltékenység epizódja véget ért, a történtekről, olyan hipotézisek felvetése, amelyek lehetővé teszik számára az empátiát (testvére, szülei helyére helyezés stb.), magatartásának alternatívák javaslata vagy kérése stb.
  • Ösztönözze a nyílt kommunikációt és tiszteletben tartva érdekeiket, félelmeiket, ... életüket általában.
  • Megcáfolva verbálisan és mindenekelőtt alsóbbrendű meggyőződésük cselekedeteivel.

Mindenesetre a gyermekkori féltékenység kezelésének legfontosabb eszköze a helyzet atyai tudatossága és a helyzet megfordításához szükséges változtatás szükségességének elfogadása. Innentől kezdve gyakorlatilag garantált a sikeres kezelés esélye.

Ez a cikk csupán tájékoztató jellegű, a Pszichológia-Online-ban nincs lehetőségünk diagnózis felállítására vagy kezelés ajánlására. Meghívjuk Önt, hogy forduljon pszichológushoz az Ön esetének kezelésére.

Ha további hasonló cikkeket szeretne olvasni Féltékenység a testvérek között: tünetek és kezelésük módja, javasoljuk, hogy adja meg az érzelmi és viselkedési rendellenességek kategóriánkat.

Bibliográfia
  • Sanchis Martínez, S. (2018). "Gyermeki féltékenység ". Sara Sanchis Martínez terápiás monográfiája.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése