Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. március 24., szombat

BŐVEBBEN A SZEMBETEGSÉGEKRŐL GYERMEKKORBAN


Bővebben a szembetegségekről gyermekkorban



A jelen irás ismerteti a leggyakoribb gyermekkori szembetegségeket. Újszülött kortól 6 éves korig a gyermekek mintegy 25%-a szorul szemészeti kezelésre. A gyermekek között sok a fénytörési hibával rendelkezõ. A relatív hypermetropiában szenvedõket az összetérõ kancsalság veszélyezteti, amelynek egyik következménye lehet a tompalátás. A koraszülöttek ideghártya-betegségének súlyos foka vaksághoz vezet. A fejlõdési rendellenességek között különös jelentõséggel bír a szürke- és a zöld hályog. Mindkét esetben fontos a korai felismerés és terápia, mert csak a korai kezelésektõl várhatjuk a látás megmaradását. A gyulladásos megbetegedések lefolyása gyakran különbözik a felnõttekétõl, mert a gyermek immunrendszere fejletlen és az etiológia is gyakran más. A sérülések és azok ellátása jelenti a következõ speciális problémát gyermekkorban. Sajnálatos tény, hogy a sérülések nagyobb százaléka a szülõ gondatlansága következtében jön létre. Gyermekkori daganatok ellátása interdisciplináris feladat, amely napjainkban nemcsak az élet, de gyakran a látás funkciójának megtartását is eredményezi.

A gyermekszemészet speciális területe a szemészeti szakmának. Különös jelentõségét az adja,

-hogy újszülött kortól kezdve gyermekeink 25%-a kerül valamilyen formában kezelésre szemészeti betegség vagy fénytörési hiba miatt. Ha figyelembe vesszük, hogy a szem legfontosabb érzékszervünk és csökkent mûködése a legtöbb szakmából kizárja az egyént, akkor érthetõ,

- hogy a gyermekek látóélességének javítása a szakember és a szülõ közös törekvése. Össztársadalmi érdek, hogy a szem funkcióját arra a szintre fejlesszük, amelyre csak orvosi tudásunk képes.

Szakemberek is gyakran hangoztatják, hogy nincs külön gyermekszemészet: a gyermekszem felnõtt szem kicsiben. Ugyanazok a bajok fordulnak elõ, mint felnõtt korban és általában hasonlóan is kell kezelni.

El kell oszlatni ezt a hitet, hiszen a gyermek szemgolyója a születés után évekig dimenzionálisan is más, mint a felnõtté. Az immunrendszer fejletlen, a gyulladások és a sebgyógyulás is másként zajlik gyermekben.

- A fejlõdési rendellenességekkel gondunk megszaporodott nemcsak azért, mert számuk nõtt az utóbbi idõben, hanem azért is, mert ezek közül némelyeket kezelni, gyógyítani tudunk.

A fénytörési hibák korai korrekciója is a gyermekszemészet feladata. A szoros anatómiai és funkcionális különbségeken túlmenõen számolnunk kell továbbá azzal, hogy -a külsõ behatások is másként érik a gyermeket, aki kiszolgáltatottabb, óvatlanabb, mint a felnõtt. Emiatt gyakran olyan sérüléseket szenved, amelyek a felnõttek között elképzelhetetlenek.

E rövid összefoglalóban nem lehet a teljes gyermekszemészet átfogására törekedni. Ezért azokat a betegségeket emelem ki, amelyek napjainkban gyakoribbak, és ahol a háziorvos a szülõvel karöltve sokat tehet a szembeteg gyermek gondozásáért.

Fénytörési hibák

Leggyakoribb gondot a fénytörési hibák okozzák. A fénytörési hiba maga nem észlelhetõ csak akkor, ha általa változás áll be a szem nézõvonalában, vagyis kancsalság keletkezik.

-A kancsalság az esetek 95%-ban összetérõ (strabismus convergens). Oka sok minden lehet, de általában a szemek túllátósága, a hypermetropia okozza

-Ha nem történik meg a fénytörési hiba javítása a gyermek már távolra is alkalmazkodni kényszerül, amivel együtt jár a konvergencia fokozódása is, tehát kancsalítani kezd.

- A betegségnek nagy veszélye, hogy a kancsalító szem tompalátóvá válik, amelynek látásélessége az élet folyamán a továbbiakban semmilyen kezeléssel nem javítható.

-Gyakran bizonytalan a szülõ: "néha úgy látom, hogy kancsalít a gyermekem".

-A kancsalság tényét egyszerû módszerrel megállapíthatjuk, amelyet akár a szülõ is elvégezhet. Szemben állunk a gyermekkel és 35-40 cm-rõl kis zseblámpa fényét vetítjük a szemgolyó elülsõ felszínére, lehetõleg a pupilla közepére. Ha a fényreflex mindkét szemen identikus helyre - tehát pl. pontosan a pupilla közepére - esik, a gyermek nem kancsalít. Fokozhatjuk a vizsgálat pontosságát azzal, hogy váltakozva takarjuk le a szemet és figyeljük, hogy a takarás alól hirtelen felszabadított szemgolyó végez-e ún. beállító mozgást, rezdül-e a vízszintes síkban, általában belülrõl kifelé (stab. conv.-rõl lévén szó).

- Ha ez így van a gyermeket azonnal szemorvoshoz küldjük, aki pupillatágításban megméri a fénytörést (kizárólag komputeres szemvizsgálat nem elfogadható), és megrendeli a szemüveget. Már féléves korban hozzá lehet szokatni a gyermeket a szemüveg viseléséhez, amelynek feltétele a helyes korrekció mellett a jó szemüvegkeret is. A szemüveget állandó viselésre rendeljük, ami azt jelenti, hogy a gyermek csak alváskor veszi le.

- Ha a gyermek már kancsalít és a szemüveg alatt nem válik párhuzamossá a szemek állása a kezelést ún. "takarással" folytatjuk tovább. A takarás célja, hogy a tompalátást a kancsalító szemen megakadályozzuk, a jól látó szem lezárásával a gyengén látót kén yszerítsük nézésre.

Közben persze a jó szemrõl sem felejtkezhetünk meg, ha az sokáig nem mûködik, az válhat tompalátóvá. Ezért a szemorvos meghatározott szisztéma szerint váltott takarást alkalmaz.

-A jól végzett takarás esetében a kancsalság váltakozó marad, tompalátás nem alakul ki, optimális helyzet teremtõdik egy esetleges mûtétre, amelyet 3 éves kor körül végzünk el.

-Ez általában az utolsó mozzanata a kancsal gyermek kezelésének, de a félévenkénti, évenkénti kontroll vizsgálatok, új szemüveg felírása még évekig szükséges lehet. Vannak olyan nézetek, amelyek szerint a mûtéteket pár hetes korban kell elvégezni, akkor szemüveg sem szükséges Ezzel a kezelési móddal még kevés tapasztalat van, nem minden esetben végezhetõ, és az amblyopia veszélye így is fennáll.

Retinopathia praematurorum

A fénytörési hibák után talán a leggyakoribb a sokszor vaksággal végzõdõ retinopathia praematurorum a koraszülöttek retinopathiája. Ma a vakok iskolája kis tanulóinak többsége a koraszülöttek szembetegségében szenvedett.

-A koraszülöttek esetében, az élet korai szakaszában a retina erezõdésének befejezõdése elõtt alkalmazott fokozott oxigénkoncentráció okozza.

Veleszületett rendellenességek

A veleszületett rendellenességek igen változatos képet mutatnak a szemen és környékén. Csak felsorolásuk is oldalakat vehetne igénybe de két betegségre szeretném felhívni a figyelmet: az egyik a veleszületett zöld hályog, a másik a szürke hályog.

A congenitalis glaucoma oka a csarnokvíz elvezetõ, trabecularis rendszer fejletlensége, ill. kötõszövetes lemezzel lezárt volta. A csarnokvíz elfolyásának akadályoztatása miatt megnõ a szem belnyomása, aminek következtében a szemgolyó rostos burka kitágul, a cornea átmérõje megnõ

A zöld hályog állandó kezelést igényel, gyakran mûtétek sorozata szükséges a szemnyomás normalizálásához.

Gyakoribb és kevésbé veszélyes a szürke hályog, amelynek mûtéti megoldása ma már nem jelent problémát.

- A veleszületett szürkehályogok egy része azonban stationer, nem változik, sõt az élet elõrehaladtával a lencse növekedése következtében kis fokban zsugorodik. Ilyenkor a mûtét nem szükséges, a látásélesség teljes.

-Nem mindig egyszerû eldönteni mikor operáljunk. Általában azt mondhatjuk nem szükséges a mûtét akkor, ha szûk pupilla mellett sem foglalja el a lencse szürke része a pupilla teljes területét.

- Életkor szerint ma az egyre koraibb mûtétek hívei vagyunk még akkor is, ha tudjuk, hogy a lencse hámsejtjei az elsõ életévben nagyon aktívak és hamar újraterme lik a lencserostokat, vagyis a mûtét után hamar kialakulhat az utóhályog. Ilyenkor természetesen reoperáció szükséges, vagy lézeres kezelés, ha idõsebb gyermek esetében már ez a kezelési mód kivitelezhetõ. Korábban a mûtét idõpontját néhány hetes korra tettük, ma általában 3 hónapos kor körül operálunk (a hályog formájától is függõen). Gyakran felteszi a szülõ a kérdést: lehet-e a gyermek szemébe mûlencsét ültetni? Kell-e neki a vastag szemüveg vagy kontaktlencsét viselhet?

A fiatal csecsemõbe nem szabad lencsét beültetni, de végezhetõ olyan mûtét, amely után 3-4 éves korban a lencse beültethetõ. A beültetés idõpontja elhúzható, ha a gyermek szemüveggel jól korrigált, azt megszokta. Gyermekkorban kizárólag hátsócsarnoklencsét szabad beültetni. A hályogmûtétek után - bármilyen korrekcióval is - nagyon fontos a binocularis látás megõrzése vagy kialakítása, amely nem egyszer esetleg évekig tartó ortoptikai kezelést jelent. Különösen nagy a veszély a tompalátás kialakulására félszemes szürke hályog mûtéte után, amikor a másik szem tökéletes látása mellett gyakorlatilag mindig kialakulhat valamilyen fokú tompalátás a szürke hályoggal operált szemen.

Gyulladásos megbetegedések

A gyulladásos megbetegedések közül a következõket emelem ki.

- Az influenzás, náthás gyermek kötõhártya hurutjára nem kell azonnal antibiotikum cseppet rendelni. A gyulladás a felsõ légúti infekcióval párhuzamosan elmúlik, a betegség alatt elég a váladékos szem kamilla-teás borogatása. Ha a váladék purulens és hosszabb ideig tart a betegség, akkor válhat csak szükségessé a conjunctivitis kezelése.

Utóbbi években nagy gondot jelent az allergiás kötõhártya gyulladás. Fõleg fiúgyermekek betegednek meg. Gyakran csatlakozik szénanáthához. Az ismételten visszatérõ, gyakran évekig tartó conjunctivitis kezelése szakorvos feladata.

Az újszülött könnytömlőgyulladása/dacryocystitis neonatorum/ kezelésében komoly, "forradalmi" változások történtek. Míg korábban arra törekedtünk, hogy a ductus nasolacrimalis kanalizációjának elmaradását minél hamarabb megoldjuk egy szondázással, addig ma 1-2 éves korig is várunk. A kanalizáció általában az elsõ életév végére megtörténik.

-A szülõotthonból nagy váladékozással, gennyes kötõhártya gyulladással hazakerülõ gyermeket mégis szemorvoshoz kell sürgõsen küldeni, mert a váladékozás oka manapság nem a dacryocystitis neonatorum, hanem a chlamydia infekció, amit az újszülött a szülõcsatornán áthaladva szerez. A záradék kimutatása immunfluorescens módszerrel történik és a kezelés hetekig tarthat. A háziorvosra fontos szerep vár a fertõzés forrásának felkutatásában, az anya kezelésében.

A szemgolyó belsejében zajló gyulladás ijesztõ tüneteket eredményezhet: a gyermek pupillájának területe sárgásan fénylik, a szemgolyó gyakran divergál.

A sárgás-fehér visszfény miatt amauroticus macskaszemrõl beszélünk. Ez a tünet nemcsak gyulladás, de a szem belsejében lévõ daganatnak is következménye lehet.

A gyulladások hátterében gyakran toxocara canis fertõzés áll.

- A féreg lárvája bekerül a szem belsejébe az a. centralis retinae-n keresztül, ott vándorolni kezd, majd 1-2 év alatt elhal, miközben tokot képez maga körül. -Vándorlása alatt súlyos gyulladást okoz a szem belsejében

A fertõzés oka a rendkívüli mértékben elterjedt kutyatartás és az általános higiénés rendszabályok be nem tartása.

- Nagy városok kutyatartói a kutyák sétáltatását azon a játszótéren végzik, ahová régebben belépni sem volt szabad kutyával. Ma ez a kutya számára a fõ ürítési terület, kutyaürülék tornyosul a hinták állványainak tövében

-A gyermekek piszkos homokban játszanak, hazafelé menet, útközben kiflit, ropit rágnak, étkeket fogdosnak piszkos kis kezükkel. Kézmosá s - ha van is otthon - már késõ. Ez a betegség tehát igen egyszerûen megelõzhetõ lenne, míg a kezelése - ha esetleg mûtét is végzendõ - kb. fél millió forintba kerül.

Szemsérülések ellátása

Nagyon fontos a sérülések ellátása gyermekkorban.

- Vannak speciális sérülések, amelyek kifejezetten gyermekkorban fordulnak elõ: a maródások bizonyos formái (meszes gödörbe esés, maró anyag üvegével játszás közbeni sérülés), égések, ceruza-, tollvég szúrások, perforáló sérülések ollóheggyel, játszótereken lengõ hintavég által okozott tompa sérülés, szemüveg törése közben kialakult vágások a szemhéjon és a szemgolyón stb..

-A sérülések ellátása mindig nehéz, gyakran még a vizsgálat is csak altatásban történhet. Fontos a gyermeket azonnal olyan helyre küldeni, ahol az ellátás megtörténik. A sérülések sebészi ellátása a szemészeti mikrose bészet legnehezebb feladatai közé tartozik.

Általános nézet, hogy a sérülések többsége a szülõ vagy a felvigyázó személy gondatlanságának következménye. A gyermeknek nincs veszélyérzete, nem ismeri a körülötte lévõ tárgyak tulajdonságait, nem tudja tette következményeit. A fokozott felelõsséget a szülõ általában érzi is, és igyekszik mindent megtenni a sérült gyermekért néha túlkompenzálva a segítõ szándékot, ami újabb komplikációk forrása lehet.

Daganatok gyermekkorban

Gyermekkorban más daganatok fordulnak elõ, mint felnõtt korban. A szemhéjon elhelyezkedõ, néha ijesztõ küllemet mutató haemangiomák kezelése nem szükséges. Az elsõ életévekben visszafejlõdnek, nyom nélkül gyógyulnak. Sokan ajánlanak steroid befecskendezést a tumor belsejébe vagy fagyasztásos kezelést, amely felesleges és komplikációk forrása lehet. A szemgödör rosszindulatú daganatai között leggyakoribb a rhabdomyosarcoma. A daganat cytostatikumokkal jól kezelhetõ. A tumor nagyrészének eltávolítása után onkológus gyermekgyógyász indikálja a kezelést, követi a beteget.

A retinoblastoma a leggyakoribb gyermekkori daganat. Általában 20.000 élveszületésre esik egy. A retinoblastoma gén jól ismert, a génvizsgálatokat ma már felhasználják a diagnosztikában is Mégis a daganat kórismézése általában olyan késõn történik, amikor már csak a szemgolyó eltávolítása jöhet szóba. Napjainkban a kisebb daganatok külsõ besugárzással jól kezelhetõk, amelyek esetenként nemcsak a szemgolyó, de a látás megtartását is szolgálják.

A háziorvos szerepe

Ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb betegség legjobb kezelése a prevenció, feltétlenül alá kell húzzuk a háziorvos szerepét ebben a vonatkozásban.

- Mit tud a háziorvos, amit a szakorvos csak hosszas anamnaesis felvétele után derít ki (amire idõhiány miatt nincs is mindig lehetõség)? Ismeri a családot, követi a gyermek sorsát születésétõl, egészségi állapotát a felnõtté válásig.

Figyelemmel kíséri a család életkörülményeit, amelyek ismerete gyakran már fél diagnózis.

-Sokszor azt tudja nyújtani, amit a szakorvos nem: a mindennapok vigaszát, a gyermek látásának csökkent volta miatt érzett keserûség eloszlatását. Ehhez azonban olyan tudás szükséges, amelyet megszerezni és állandó tanulással fenntartani szükséges

A BEMUTATOTT KÉPEN A BAL SZEM VELESZÜLETETT GLAUKÓMÁJA LÁTHATÓ EGY 6 ÉVES GYERMEKNÉL.

http://sunrise.sote.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése