Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. március 31., szombat

-CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉGEK-AZ ÉLETMÓD SORSFORMÁLÓ HATÁSA

Civilizációs betegségek. Az életmód sorsformáló hatása.

Az egészséget nem lehet megvásárolni, nekünk kell gondoskodni róla.

- A betegségek utolérnek minket, de nem derült égből jön a villámcsapás.

- Az allergiáért, a szívinfarktusért vagy a rákos megbetegedésekért többnyire az életkörülmények vagy egészen konkrét szokások a felelősek. Ezeken azonban mindenki változtathat...

A civilizációs betegségek éppoly régi keletűek, mint maga a civilizáció, bár a fogalom csak a 19. század vége körül keletkezett, vagyis alig több mint 100 éve.

-Valami nincs rendben a civilizáció körül, vagyis az életmódunk körül. Bár a növekvő anyagi jólét és az emellé nyert szabadidő (a 12 órás munkaidő nyolc órásra, illetve ennél kevesebbre csökkent) nagyobb megelégedést ígért, az élet várva várt gondtalan élvezete mégis múlékonynak mutatkozott.

- A betegségek okozta nyomorúság az ember 'társa' maradt mind a mai napig.

Az 'életmódbetegség' prototípusa

Egyre több ember szenved egy sor olyan betegségtől és tünettől, melyeket egy egyöntetű alapbetegség részeiként csak az elmúlt években ismertek fel, és metabolikus (anyagcseréhez kötött) tünetegyüttesként emlegették.
A komplex betegség önálló komponensei közé tartozik például a túlsúly, a magas vérnyomás, a zsírmáj vagy éppen a húgysav és a vérzsír megnövekedett koncentrációja.

- Meglehetősen terméketlen vita folyik a különböző panaszok eredetéről. Az olyan kérdéseknél, hogy

-'Mennyire káros valójában a koleszterin?

- Magas vérnyomást okoz-e a sok só?

-Negatívan hat-e a túlsúly a várható élettartamra?' már egyértelműen megnevezhető bűnös, modern életmódunk a felelős!

Ismertetőjegye az a végzetes keverék, mely a túl- és alultápláltságot, a mozgáshiányt és a csalóka vigaszt nyújtó szerek (gyógyszerek, élvezeti cikkek) használatát öleli fel.

Tulajdonképpen ezt a kérdést kell megragadnunk. Persze reméljük, hogy a kátyúba jutott szekeret még ki tudjuk húzni!

- Mert a metabolikus tünetegyüttes (anyagcsere-betegségek) minden egyes tényezője kihat az összes többire.

- A testsúllyal együtt például az artériás vérnyomás is csökkenthető, majd némi következetesség, valamint türelem hatására az anyagcsere-folyamatok ritmusa is a kevésbé veszélyes normál értékekhez közelít.

- Egyébként többek között ez is oka annak, hogy sok ember már egyetlen böjtkúra után úgy érzi magát, mint aki újjászületett. A gyógyító böjtök egyben a királyi utat jelentik ahhoz, hogy a betegségek csapdájából ­ melybe a helytelen életmód juttatott ­, kiszabadulhassunk.

A civilizáció súlyos bűnei

  • A kényelem és a mozgáshiány teljesen természetellenes, és ezért nagy veszélyeket rejt.
  • A mesterséges táplálék, az adalékanyagokat tartalmazó készételek kiszorították a természetes, feldolgozatlan kosztot.
  • A pszichikai és szociális terhek lélekgyötrők és energiarablók. A negatív stressz (vagyis az olyan feszültség, melyet kikapcsolódás nem ellensúlyoz) tartós állapottá vált.
  • A modern orvosi módszerek gyengítik a fizikai ellenálló képességet, akár szintetikus gyógyszerek (például fogamzásgátlók, kortizon), akár veszélyes diagnosztikai eljárások (többek között röntgen) formájában alkalmazzák őket. A 'gyógyszer okozta halálesetek' a leggyakoribb halálokok statisztikájában időközben ötödik helyre kerültek.
  • Hasonló hatással van az ember által megváltoztatott környezet is, ahová az ipar, a technika, az élelmiszer-gazdaság és a gyógyszerészet csak az utóbbi évtizedekben körülbelül 15­50 000 (pontos számadatokat senki sem tud adni) új és testidegen kémiai vegyületet juttatott.



Ne legyen szívbajos!

Az orvostudomány semmiképpen nem egzakt természettudomány.
A tankönyvek és a vezéregyéniségek agyonvédelmezett és biztosnak hitt tudása néhány év elteltével a süllyesztőbe kerül, s beolvad az orvosi babonák, hiedelmek gazdag tárházába.

- A ma felfedezése a holnap tévedésének számít.

-Hogy az ellentmondásoktól terhes orvosi feltételezések és elgondolások mennyire állják a sarat, az napjainkban kirívóan megmutatkozik a világszerte, de leginkább a jóléti országokban elterjedt legnagyobb egészségügyi probléma, a szív és keringési rendszer terén, mely egyben a modern kor emberének legfőbb gyengesége.

Az érvédő C-vitamin

A C-vitaminnak a szervezetben sokrétű feladata van. Ezek közül az egyik az, hogy a vérerek felépítésében a 'cement' funkcióját tölti be, vagyis 'a C-vitamin optimális mennyiségben stabilizálja az artériák falát'.

- A vitaminhiány következtében károsodott erek minden bizonnyal elsőrangú gyülekezőhelyet nyújtanak mindenféle kórokozó számára.

- Sok más vitaminnal (A, E, B) együtt csökkenti az érelmeszesedést, mert gátolja a szabad gyökök érfalroncsoló hatását. Ezenkívül a C-vitamin, amellett, hogy az erek ragasztóanyaga, hatékonyan stimulálja az immunrendszert is.

Paprika
Ha az orvostudomány jövőbeli ragyogó teljesítményeiről beszélünk, többnyire a technológiai előrehaladásra gondolunk
. Így az új évezredben például az összeszűkült artériák területén egyre több 'stent' fog gondoskodni a vérellátás biztosításáról, anélkül, hogy újabb szűkület keletkezne.

- Ezek tulajdonképpen apró, hálószerű csövek, melyeket az erek kitámasztására használnak, és segítségükkel nincs szükség bypass-ra. Ezt az eljárást egykor Németországban fejlesztették ki, s időközben a gyógyászati technika repertoárjában közel 60 különböző kivitelezés szerepel szinte minden lehetséges esetre. Ehelyett azonban jobb, ha belülről erősítjük a véredényeket!

-A rendszeres C-vitamin-fogyasztás, főként ha más természetes kísérőanyagokat is tartalmazó friss gyümölcsből és zöldségből (paprika,káposztafélék) származik, feleslegessé teszi a kockázatos beavatkozásokat és más egészséges szokások kíséretében gondoskodik arról, hogy a vérerek az egész élet folyamán rugalmasak maradjanak.

De mi a helyzet a homociszteinnel? A koleszterinnel? A magas vérnyomással? Valósággal végzetes lenne, ha azt gondolnánk, hogy

  • a dohányzás
  • az élvezeti cikkek mértéktelen fogyasztása
  • a mozgáshiány
  • a túlsúly
  • stressz és a mindennapos hajtás nyomtalanul elsiklanak a jól felszerelt 'vitaminhabzsolók' mellett.

Hiszen ezek továbbra is a szívinfarktus legfőbb rizikótényezői közé sorolhatók. Tehát elsősorban nem arra kívánjuk buzdítani olvasóinkat, hogy mindenféle tablettákkal akarja rendezni a helytelen életmód okozta károkat.

-Új életstílus kialakításával sok szívbetegséget és szövődményét lehet kivédeni.

Érvédő stratégiák

  • Heti 1 zöldség-, gyümölcsnap vagy lénap.
  • Évi 1­3 hét léböjtkúra ­ orvosi kontroll mellett.
  • Hideg-meleg váltott zuhany ­ mindennap.
  • Szauna heti egyszer-kétszer.
  • Fokhagyma, vöröshagyma, lenmag, zabpehely, barnakenyér, olívaolaj, hal rendszeres fogyasztása.
  • Állati zsírok, fehérjék (húsok), finomított szénhidrátok (fehér liszt, cukor, édességek) erőteljes megszorítása.
  • Sok saláta, kevés köret, sok ásványvíz, gyógytea, kevés kávé, cukrozott üdítőital.



Rák: az emberiség ostora

Az orvostudománynak semmilyen más téren nem kellett még annyi fájdalmas kudarcot elszenvednie, mint a rákterápia terén.

-Még a jól felszerelt intenzív és gépesített gyógyá-szatot ért mindennapos csapások sem tudták rávenni az ez idáig 'uralkodó tanokat' arra, hogy a kezelésről alkotott alternatív elképzelésekkel őszinte, nyílt és korrekt vitába szálljanak. Ez önmagában is botrányos, s emiatt sokan szenvedéssel fizettek, amely egyáltalán nem válik dicséretére a hivatalos gyógyításnak.

Oknyomozás vagy sötétben tapogatózás?

  • Az öröklődés veszélye. A hajlam továbbadódhat oly módon, hogy egy családban a mellrákos vagy bélrákos esetek száma gyakoribb. Ez azonban nem jelent megváltoztathatatlan sorsot.
  • Dohányzás: erről már komoly viták nincsenek.
  • Környezeti mérgek: azbeszt és kipufogógázok, nehéz fémek, sugárzás, aflatoxinok a penészes élelmiszerekből, alkohol.
  • Táplálkozás: erről még bővebben lesz szó, mert komoly szerepe van a kór kifejlődésében.
  • Vírusok: szerepük leginkább a méhnyakráknál bizonyított (úgynevezett humán papillomavírusok).

  • Alapjában véve mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy az orvostudomány még mindig sötétben tapogatózik, legalábbis ami a rosszindulatú betegségek tényleges kiváltóit és a kezelést illeti. Rendszerint nem egyetlen, jól körülhatárolható kórokozó az, ami a végzetes eseményt szükségszerűen elindítja, hanem számos, egészen eltérő tényező komplex összjátékának köszönhető.

    Az alkohol elaltatja az immunrendszert

  • A columbiai Ohio Állami Egyetemen megállapították, hogy a rákos megbetegedés kockázata 2 ezrelékes véralkoholszint mellett kimutatható módon és drámai mértékben nő.
  • - Közben az is megtörténhet, hogy negyvenszer több rákos sejt telepszik meg a tüdő szövetében, mint józan állapotban.
  • - Normális esetben, vélik az amerikai kutatók, az immunrendszer felismeri a tumorsejteket.
  • - A szervezet gyilkoló osztaga támadásba lendül, és rögtön kiiktatja a rendellenes sejteket.
  • -Ittas állapotban azonban a figyelmeztető rendszer átmenetileg nem működik. A szervezet ez idő alatt védtelenül ki van szolgáltatva a veszélyes támadásnak, írja a New Scientist című szaklap.

    Hiábavaló viták

  • Évtizedekig tartó hiábavaló viták folynak a táplálkozásról és a fogyókúráról. A rákos megbetegedés és a táplálkozás között nagyon szoros kapcsolat áll fenn.
  • - Úgy vélik, hogy a megbetegedések legalább 30%-a az étrenddel hozható összefüggésbe (az arány valószínűleg ennél sokkal nagyobb).
  • - Ami a bajok elkerülését illeti, e téren elsősorban a bioaktív anyagok kerülnek egyre jobban a kutatás középpontjába. Az anyagok ezen csoportja vitaminokat (többek között C- és E-, B-komplexek és béta-karotin) és nyomelemeket (cink, a szelén), valamint számos színanyagot, fitoszterint, glikozidot (másodlagos növényi anyagokat) egyaránt tartalmaz. Ezek a szervezetünkben egyrészt gyökfogóként működnek, és ezáltal elejét veszik olyan sejtkárosodásoknak, melyek elfajuláshoz vezethetnek. -Másrészt akadályozzák, hogy az emésztési folyamatok során rákkeltő anyagcseretermékek képződjenek.

    .

.



Extra tippek

Időnként kúraszerűen nem árt olyan vitaminokat és ásványokat szedni, melyek védik az érfalat. A növények egyes hatóanyagai és a telítetlen zsírsavak is kitűnő érelmeszesedés elleni szernek számítanak. Ilyenek:

  • C-vitamin ­ friss zöldségekben, gyümölcsökben
  • E-vitamin ­ olajos magvakban
  • Béta-karotin ­ sárga és piros zöldségekben, gyümölcsökben
  • Magnézium ­ zöld színű zöldségekben
  • Kálium ­ banánban
  • NADH (Q1-vitamin) ­ tojásban, halban, zöldségekben
  • Q10-vitaminv ­ tojásban, húsban, halban, zöldségekben
  • Shii-take-gomba ­ hatóanyagai csökkentik a koleszterint és a vércukrot
  • Fagyöngy, galagonya, kökényvirág ­ javítják a szív teljesítményét, tágítják az ereket, segítik a szívritmus stabilizálását
  • Fokhagyma, vöröshagyma ­ csökkentik a vérzsírok szintjét
  • Lenmag ­ mérsékeli a felesleges zsírok és szénhidrátok felszívódását a bélből
  • Omega-3, 6 zsírsav ­ a halolajban található érvédő anyag
  • Linolénsav ­ a ligetszépében és a borágóban fordul elő, érvédő és vérzsír-csökkentő telítetlen zsírsav.




http://www.med-courier.com

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése