Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. március 1., csütörtök

GYERMEKVÁLLALÁS 35 ÉV FELETT

Gyermekvállalás 35 év felett


Legyünk tisztában a veszélyekkel és a lehetséges problémákkal!

Ha Ön már elmúlt 35 éves, de később még babát szeretne, akkor a teherbeesést megelőzően feltétlenül érdemes megfontolnia az alábbiakat
.

-A 35 vagy a 40 év felett vállalt terhességek némileg ugyan kockázatosabbak, mintha fiatalabb korban döntünk a gyermek mellett, a megfelelő szűrővizsgálatokkal és a minden részletre kiterjedő előzetes családtervezéssel azonban jó eséllyel ugyanúgy egészséges gyermeknek adhatunk életet.

- Biológiai óránk "ketyegése" az élet természetes velejárója, így valójában semmi mágikus nincs abban, hogy elmúltunk harmincöt évesek: egyszerűen maga az idősebb életkor az, ami miatt már valamivel körültekintőbben érdemes eljárnunk, ha babát szeretnénk

Milyen veszélyekkel járhat a terhesség vállalása.

-A sikeres teherbeesés hosszabb időt vehet igénybe: a születés pillanatát követően már minden nő rendelkezik az összes petesejttel, amelyek a menstruációs ciklusok során - ha elmarad a megtermékenyítés - egyenként ürülnek a szervezetből.

-Ahogy elérjük a harmincéves kort, petesejtjeink minősége némileg romlani kezd, ezenkívül előfordulhat, hogy fokozatosan egyre kevesebb petesejt érik meg, annak ellenére, hogy menstruációs ciklusaink továbbra is szabályosak maradnak.

- Azt jelenti-e mindez, hogy többet már nem eshetünk teherbe? Természetesen nem, hiszen ezek a petesejtek is teljesen alkalmasak a megtermékenyítésre, mindössze arról van szó, hogy a sikeres teherbeesés valamivel hosszabb időt vehet igénybe, mint fiatalabb éveinkben.

-Szakorvosi segítségre abban az esetben van szükségünk, ha a rendszeres nemi élet ellenére hat hónapnál hosszabb idő alatt sem sikerül teherbe esnünk: ha ez a helyzet, előfordulhat hogy kivizsgálás után nőgyógyászati beavatkozásra vagy mesterséges megtermékenyítésre lesz szükségünk a sikeres fogamzáshoz.

Nagyobb eséllyel számíthatunk ikerterhességre: A sikeres megtermékenyítés esélyét segítő (asszisztált reprodukciós) eljárásoknak "köszönhetően" nagyobb eséllyel születhetnek ikreink (ezek közé tartozik például a mesterséges megtermékenyítés - közismert nevén a "lombikbébi-program", rövidítve IVF).

- Ennek oka egyrészt, hogy a megtermékenyítés esélyét fokozó módszerek a legtöbb esetben a peteérést serkentik, másrészt az IVF után az eredményesség növelése céljából gyakran 2-3 embriót is beültetnek a méh üregébe.

-
Nagyobb eséllyel fejlődhet ki terhességi cukorbetegség: a terhességi cukorbetegség - orvosi nevén a gesztációs diabétesz - kizárólag a terhesség kilenc hónapja alatt fennálló kóros anyagcsere-állapot.

- Ennek során - a terhességi hormonok hatására - csökken a sejtek inzulin iránti érzékenysége, így átmenetileg megemelkedik a vércukorszint, maguk a sejtek mégis szőlőcukorhiányban szenvednek.

-A megemelkedett vércukorszint a szülés után általában magától rendeződik, így nincs szükség további kezelésre, de ismert az is, hogy a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők életük hátralévő részében nagyobb eséllyel betegszenek meg a felnőttkori, 2-es típusú cukorbetegségben.

- A terhességi cukorbetegség kialakulásának esélye szintén nő a korral, így ha később vállalunk babát, a vércukorszint pontos szabályzására is szükség lehet. Ezt elérhetjük például a megfelelő étrenddel (részletesen lásd dietetikusunk tanácsait), továbbá a megfelelő tornagyakorlatok elvégzésével és más életmódbeli változtatásokkal. Előfordulhat, hogy a vércukorszint megfelelő szinten történő tartásához gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Idősebb korban nő az esélye, hogy császármetszésre lesz szükség:

-35 év felett egyre több terhességgel kapcsolatos komplikáció

- például magasvérnyomás, terhességi cukorbetegség vagy mélyenfekvő méhlepény - lehet jelen, amelyek szükségessé tehetik a kisbaba császármetszéssel történő kiemelését.

- A szülést nehezítő körülmények általában azoknál a 35 év feletti kismamáknál fordulnak elő gyakrabban, akiknek ez az első terhességük.

-Szintén császármetszésre lehet szükség abban az esetben, ha kettes, hármas- vagy négyesikreket várunk (ötös-, hatos-, hetes- vagy nyolcasikrek már igen ritkán fordulnak elő, mindazonáltal még az utóbbira is volt példa a közelmúltban). A császármetszéssel végzett szülésről korábbi anyagainkban írtunk részletesen:

-Egyre gyakoribb, de korántsem veszélytelen a császármetszés, Császármetszés után is biztonságos lehet a természetes szülés.

Megnő a különféle kromoszóma-rendellenességek kockázata:

- az idősebb anyák gyermekeinél nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő a kromoszómákat érintő rendellenességek. (Ezek fiatalabb korban is érinthetik a magzatot, de csak kisebb eséllyel: az enyhébb és a súlyosabb magzati rendellenességek általános előfordulási aránya egyaránt 3-3%, tehát összesen körülbelül 6% - ez az az arány, amellyel a terhesség során minden anyának számolnia kell).

Kitolódó gyermekvállalás: szűréssel elkerülhetőek a veszélyek.

Fokozódik a vetélés esélye: a vetélés kockázatára sajnos szintén nagyobb eséllyel számíthatunk, ha az idősebb korosztályba tartozunk. Ennek oka az esetek döntő többségében ugyancsak a kromoszóma-rendellenességek gyakoribbá válásában keresendő.



Mikor beszélünk veszélyeztetett terhességről?

Veszélyeztetett terhességről beszélünk azokban az esetekben, amikor a várandós asszony vagy a magzat élete valamilyen, a terhesség ideje alatt fellépő szövődmény miatt veszélybe kerül, tehát az átlagosnál több figyelemre, esetleg állandó orvosi felügyeletre van szükség.

-Az életkor alapján a veszélyeztetett terhességek két csoportját lehet megkülönböztetni:

- az egyik a serdülőkori - sokszor nem kívánt - terhesség,

-a másik pedig a negyven év felett vállalt terhességeké.

A két csoport sok mindenben különbözik, elsőként például a lelki tényezők tekintetében.

-A tizennyolc évesnél fiatalabb lányok szervezete az esetek többségében már elég érett arra, hogy súlyosabb komplikációk nélkül hordjanak ki egy magzatot, pszichésen azonban gyakran nem elég felkészültek erre.

-A 35-40 éves korosztálynál épp fordított a helyzet: a terhesség itt a legtöbb esetben tudatos, jól átgondolt döntés eredménye, ahol a szülőknek többnyire már nem kell egzisztenciális, anyagi és másféle életproblémákkal szembenézniük.

-A harmincöt-negyven körüli nők szervezete azonban - a természetes öregedési folyamatok miatt - sokszor már nehezebben viseli a terhesség során végbemenő élettani változásokat, nem beszélve arról, hogy az életkorral a természetes úton történő teherbeesés valószínűsége is erősen csökk

http://www.babaszoba.abbcenter.com

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése