Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. március 26., hétfő

-A GYERMEK SZEMEVILÁGA-FELELŐSSÉGÜNK

A GYERMEK SZEMEVILÁGA-FELELŐSSÉGÜNK

Bővebben a szem sérüléseiről

A szemgolyó exponált helyzete miatt rendkivül gyakran ,GYERMEKEKNÉL MÉG GYAKRABBAN a legváltozatosabb módon, a legkülönfélébb tevékenységek során,legkülönbözőbb behatásokra sérülhet. Emiatt a hatalmas felelősség miatt ami a szülők vállait terheli tárgyalom részletesebben ezt a kérdést.


Az elsősegélyt nyújtó, nem szakorvos legfontosabb tudnivalói:


Tompa sérülések

A klinikai kép rendkívül változatos, traumás eltérések lehetnek a szemhéjak felszínes sérülésétől hátrafelé haladva a nervus opticus károsodásáig, a szemgolyó megrepedéséig.

Látásromlás, látótérkiesés, mozgáskorlátozottság, a szemgolyó előredülledése (protrusio), fájdalom, szemhéjban vérömleny (haematoma), a bőr rétegiben levő (subcutan emphysaemia), a kötőhártyában ill. alatta vérzés ,szaruhártya sérülés lehetséges.

- Az elülső csarnok sekély, esetleg egyenetlen mélységű lehet, tartalmazhat vért), gyakori a traumás mydriasis, ritkább az iris leszakadása a gyökéről (iridodialysis).

- A szem mozgásakor jelentkező iris vagy lencse "remegés" (irido-, phacodonesis) a lencse subluxatiojára, esetleg luxatiojára utal.

-Az ütés következtében elszürkülhet a lencse, a pupilla területe szürkés-fehéres. A mélyebb részeken lévő traumás eltérések megítélése szakorvosi feladat.

Nemcsak a gyakran hetek, hónapok, esetleg évek múlva fellépő szemnyomás-emelkedés, illetve ideghártya-leválás veszélye miatt szükséges az alapos szakorvosi vizsgálat.

-Igen súlyos esetben az ütés következtében a szemgolyó megrepedhet (ruptura).

Tompa sérülések gyanúja esetén a beteg szemosztályon történő kezelése javasolt. Fedőkötéssel ellátva minél előbb küldjük szemészeti osztályra.

A megelőzés alapvető. Igen gyakori és nagyon súlyos sérülést okoz a pezsgődugó és a csomagrözítéshez használt gumipók


Áthatoló szemsérülések

Az áthatoló szemsérülés mindig súlyos, nemcsak azért, mert a sérülés okozta elváltozások, azok következményei súlyosak, hanem a fertőzés veszélye miatt is.

- Hogy egy sérülés áthatoló-e, nem mindig könnyű felismerni.

-Nagy sebességű, kisméretű, éles idegentest úgy hatolhat át a szem burkain, hogy a beteg észre sem veszi, a nagyvonalú vizsgáló figyelmét is elkerülheti a mikroszkópos méretű behatolási nyílás, fennáll az a veszély, hogy csak napok múlva, súlyos gyulladás hívja fel a figyelmet az intraocularis idegentesttel járó sérülésre.

Áthatoló sebek előfordulhatnak a corneán és sclerán. Általában a sclera sérülések a súlyosabbak, felismerésük néha nehézségbe ütközik, szükséges lehet a suffundált, duzzadt conjunctiva feltárása a diagnózishoz (szakorvosi feladat!).

A cornea áthatoló sérülésekor a csarnok sekély lehet, iris előreesés lehetséges a seben keresztül, esetleg csak a pupilla körtealakja hívja fel a figyelmet az áthatoló sérülésre.

Amennyiben az anamnézis és a szem megtekintése alapján gyanúja merül fel, fedőkötéssel ellátva azonnal szemosztályra kell szállíttatni a sérült beteget

Tilos a szemnyomás tapintás!


Égés, maródás

A szem maródása, égése a legsürgősebb ellátást igénylő szemészeti kórképek közé tartozik.

- Savak, lúgok, mész, malter, akkumulátorsav, forró fém, vagy folyadék szembe csapódása igen súlyos sérülést okozhat.

-A maródás azonnal nagy fájdalmat okoz és különböző mértékű látásromlást.

-A sérülés mértékétől függően a conjunctiva, cornea hámfosztott, súlyos esetben a conjunctiva erei elzáródnak, a kötőhártya fehér (enyhébb esetben a conjunctiva vérbő).

-Legsúlyosabb esetben a cornea átlátszatlanná válik, "főtthalszerű".

A rendkívül súlyos szövődmények megelőzése érdekében:

elsősegélynyújtás azonnal a baleset helyszínén

  • kimosás bőséges vízzel (nem tejjel! nem szabad keresgélni az úgymond közömbösítő szert!)
  • helyi érzéstelenítésben (Lidocain, Humacain szemcsepp) haladéktalanul el kell távolítani az idegentesteket, mész-, malterszemcséket, a kötőhártya áthajlásaiból is, kifordítva az alsó és felső szemhéjat, a kimosást így is megismételni. Ha a szem fájdalmassága ill. a blepharospasmus miatt a nem szemorvos nem tudja kifordítani a felső szemhéjat, fecskendővel menjen a felső szemhéj alá és bő vízsugarat nyomjon a felső áthajlásba.
  • A beteget - fedőkötés nélkül mentővel azonnal szemosztályra kell szállíttatni!

http://www.szempontgyor.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése