Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. március 22., csütörtök

AMIT JÓ HA EGY NŐ TERHESSÉGVÁLLALÁS ELŐTT ISMER

Amit jobb, ha egy nő nem hagy ki a gyerekvállalás előtt

Tévhit, hogy a várandósság alatt a hormonok védőhatásának köszönhetően nem alakulhat ki depresszió. A szülést követő napokban a nők 70-80 százaléka küzd szomorúsággal, 15 százaléknál pedig a levertség depresszióvá alakul át. Tudatos családtervezéssel, táplálkozással a depresszió kivédhető lehetne.

Változik a tudomány álláspontja a terhességi, illetve a szülés utáni depresszióval kapcsolatban. "Egykor úgy vélték, a terhesség boldog időszak egy nő életében, a hormonok megvédik a depressziótól. Ma azonban már tudjuk, hogy depressziós epizódok a várandósság alatt is kialakulhatnak" –

"A depresszióra való hajlam örökölhető. De az, hogy a betegség valóban meg is jelenik-e, a környezeti tényezők függvénye. Olyan ez, mint a háromnegyedéig telt pohár: ennyit jelentenek a gének a betegség kialakulásában, az viszont, hogy a pohárból a víz kicsordul-e, az a környezeti, életviteli, kapcsolati tényezők függvénye"

- Ezért a várandósság alatti és a szülést követő hangulatingadozás, illetve depresszió elkerülésére már a fogantatás előtt meg kell kezdeni a felkészülést.

Kezelni kell a menstruáció előtti tüneteket

"Ha valaki rendszeresen szenved premenstruációs tünetektől - mellfeszüléstől, túlérzékenységtől, dühkitörésektől, sírósságtól, az édes íz fokozott kívánásától -, annak a szülés utáni depresszióra 5-6-szor nagyobb a kockázata, mint akinek nincsenek ilyen tünetei menzesz előtt" .

"A premenstruációs szindrómát tudjuk szűrni, így a terhességre való felkészülésnek része ennek a kórképnek a kezelése" - mondja a szakember. A tünetek enyhítésében segít a magnézium, amely az enyhébb depressziót akár meg is szüntetni, valamint ajánlott az omega-3 zsírsavak napi fogyasztása, ezek elsősorban halakban, lenolajban, olajos magvakban fordulnak elő. A hangulatingadozás kezelésére, a szorongás oldására érdemes még a fogantatás előtt elsajátítani valamilyen relaxációs technikát is.

A legveszélyeztetettebb csoportok

A szülés utáni depresszió kockázata a következő nőknél a legmagasabb:

- akik maximalisták, folyamatosan tökéletességre törekednek.
- akik régóta, nagyon vágytak gyermekre.
- akiknek már volt a terhesség előtt is depressziós epizódjuk.
- akiknek a terhesség alatt is voltak komoly szorongásaik, depressziós epizódjaik.
- akiknek már volt szülés utáni depressziójuk.
- akiknek házassága konfliktusokkal terhelt, nem alakult ki a "mi családunk" tudata.

A sajtok is segítenek a várandósság alatti depresszió enyhítésében

A terhesség alatti depressziós epizódok egyrészt növelik a vetélés, a koraszülés kockázatát, másrészt az ettől szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a szülés után is depresszió.

A várandósság alatti depresszióhoz hozzájárul, ha a párkapcsolatban sok a konfliktus, instabil, ha nem alakul ki a "mi" tudat, amelynek a gyermek világra jötte után a "mi hármasunk" tudattá kell alakulnia.

- "Ugandai primitív törzsek például külön kórként kezelik a várandós nőnek azt az érzelmi állapotát, amely akkor alakul ki, ha a férjnek a terhesség alatt más nővel volt szexuális kapcsolata" -.

-A terhesség alatti depresszió kivédésében egyes élelmiszerek is segítenek. Ilyenek többek között a már említett omega-3 zsírsavak, amelyek a második-harmadik trimeszterben a magzati idegrendszer fejlődésében is fontos szerepet játszanak. "Korábban a kismamáknak a vasat és a folsavat elsősorban a magzati nyitott gerinc megakadályozására ajánlották, ma már tudjuk, hogy a depresszió kivédésében is segítenek" -.

- Ugyancsak fontos a fehérjebevitel (húsból, tejtermékekből), a kalciumbevitel (leginkább tejtermékekből), a sajtok pedig azért is ajánlottak, mert a bennük található triptofán a boldogsághormonként is nevezett szerotonin előanyaga. Figyelembe kell azonban venni, hogy a sajtok az arra hajlamosoknál növelhetik a migrén gyakoriságát.

-A várandósság alatti depresszió kockázatát csökkenti továbbá az elegendő alvás, a kiegyensúlyozott bioritmus: a kutatások szerint például a reggeli fénynek szintén depressziómegelőző hatása van.

- "Nem kell óvakodni a mozgástól sem, általában csak a rázkódással járó lovaglást és a küzdősportokat nem ajánljuk az egészséges kismamáknak. Tökéletes mozgásforma a séta is: napi 40 perc séta bizonyítottan enyhíti a szorongást, a depressziót, és ehhez igazán nem kell más, csak két láb"

"Ha az anya a terhesség alatt depressziós, sokat szorong, a csecsemő is hajlamosabb lehet a szorongásra, depresszióra, ezért nagyon fontos, hogy a tünetek észlelése után a kismama kérjen segítséget".

A szülés utáni napokban a nők 70-80 százaléka érez szomorúságot

A csecsemő világra jötte utáni első tíz napban a nők 70-80 százaléka küzd szomorúsággal, túlérzékenységgel, síróssággal. Ennek biológiai alapja a hirtelen hormoningadozás..

- De a szomorúságérzést fokozza a fáradtság, a gyengeség, az alvásmegvonás,

-illetve az is, hogy a friss szülő hirtelen szembesül a gyermekkel járó felelősségérzettel. A környezet megfelelő hozzáállása, támogatása, praktikus segítsége esetén a szomorúság jó eséllyel nem alakul át depresszióvá.

Régen a szülés után rögtön megtartották a keresztelőt, hiszen a magas csecsemőhalandóság miatt minden égi és földi segítséget be kellett vetni, hogy a gyermek életben maradjon.

-"A keresztelőre pedig a rokonok komatálat küldtek, amely mentesítette az anyát az első hetekben a főzés alól.

-Ma már sok helyen nem megoldható az ilyen praktikus segítség, a látogatókról pedig sok kismama úgy nyilatkozik, hogy jobb lett volna, ha nem jönnek" –

-Egyrészt egy néhány hetes kisbaba mellett a kismama számára a látogatók fogadása komoly megterhelést jelent, másrészt sok anyuka - jogosan - azt érzi, hogy a vendégek rá egyáltalán nem figyelnek.

A perfekcionista nőknél a leggyakoribb a szülés utáni depresszió

A szülő nők 15 százalékánál alakul ki szülés utáni (post partum) depresszió, leggyakrabban az első hat hónapban, és leginkább maximalista, perfekcionista személyiségeknél fordul elő.

- "Ők azok, akik úgy érzik, hogy nem szabad bevallaniuk, hogy nem tökéletesek, ezért nehezen kérnek segítséget is" -.

"A szülés utáni depressziót kezelni kell, mert szélsőséges esetben öngyilkossághoz vagy csecsemőgyilkossághoz vezethet, de az anyában felmerülhet a kiterjesztett öngyilkosság gondolata is, hogy kioltja saját és csecsemője életét is."

A szakemberek szerint a várandósság alatti és a szülést követő depresszió gyakran jól gyógyítható csupán támogató terápiával. E terápiák elsődleges célja a bűntudat enyhítése és a kismama megnyugtatása, hogy nem kell tökéletesnek lennie.

"Ilyenkor általában azt a feladatot adjuk az anyának, hogy törődjön magával, szakítson magának minden nap egy-két órát, amikor nincs a gyerekkel egy légtérben, és regenerálódjon.

-Mivel a szülés utáni depresszióban szenvedő nők jellemzően feladatorientáltak, segíthet, ha az önmagukkal való foglalkozást is feladatként adjuk nekik. Ez azonban szintén csak akkor működik, ha a férj, a környezet levesz terheket a nő válláról" - http://www.origo.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése