Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. március 5., hétfő

HOGYAN SZÁMITSD KI TERMÉKENY NAPJAIDAT?

Hogyan számítsd ki termékeny napjaidat?

Családtervezés és gyermekvállalás

Egy nő életében az a legtermékenyebb időszak, amikor a teherbeesés lehetősége a legmagasabb. De hogyan számíthatod ki a termékeny napjaidat?


Minden hónapban a ovuláció (peteérés) időszakában a petefészek egy petesejtet bocsát ki, ami a petevezeték legvégéig vándorol. Nagyon fontos, hogy a peteérés előtt szeretkezz a pároddal vagy épp az ovuláció után. Ha az ovuláció idején a méhben spermiumok találhatóak, megtörténik a megtermékenyülés, vagyis teherbe esel. Gyakran a párok nem értik meg a termékenységi időszak fogalmát, ez a nemkívánt terhességhez vagy a teherbeesés elmaradásához vezet.

Hogyan tudod megállapítani a termékenységi időszakot?

Ahhoz, hogy megállapítsd a termékenységi időszakot, tanulmányozni és elemezni kell a menstruációs ciklust. A ciklus 23 és 35 nap közötti lehet, amit sokan két részre tagolnak: peteérés előtti és utáni időszakra. A ciklus első napjához képest a hetedik napon a pete készül a megtermékenyülésre, a hetedik és tizenegyedik nap között pedig a méh nyálkahártyája vastagodással készül fel a megtermékenyített petesejt beágyazódására.

A tizennegyedik napon a kibocsátott petesejt elkezd vándorolni a petevezeték felé. Ha ekkor találkozik egy spermiummal, megtörténik a megtermékenyülés és a beágyazódás a méh belsejébe, ez vezet a terhességhez. A pete élettartalma 12-24 óra, a spermium 72 óráig képes életben maradni egy nőben. Amennyiben a megtermékenyülés nem következik be, úgy a pete felszívódik és a ciklus huszonötödik napján a méhnyálkahártyával együtt lelökődik és távozik.

Jogos a kérdés, hogy termékeny vagy-e közvetlenül a ciklus megkezdése előtt. A legtermékenyebb 14 nappal ciklusod megkezdése előtt vagy.

Kiszámíthatod termékenységi időszakodat
a menstruációs ciklusod megrajzolásával, a testhőmérséklet-görbéd elemzésével, a méhnyálkahártya változásait figyelve, nyálmintából, vagy ha megfigyeled a testeden jelentkező apró változásokat, mint derékfájás peteérés idején stb.

Ha rendszeresen megméred a hőmérsékleted, megtudhatod a termékeny periódusodat, ugyanis peteérés idején a testhőmérséklet 0,5 – 1,6 fokkal megnő. Ha ebben az időszakban szeretkeztek, a megtermékenyülés esélye sokkal nagyobb, mint ha csak véletlenszerűen szeretkeznétek.

Termékeny időszakban a méhnyak mirigyei által termelt váladék (méhnyaknyák) sűrű fehérből áttetszővé, folyékonnyá válik. A nyálteszt is sokak által kedvelt módszer a termékenységi periódus kiszámításához. Egyesek a méhszájat figyelik, ha termékeny vagy, kicsit megnyílik, ha nem vagy termékeny időszakban, zárva van. A teherbeesés tekintetében a munka felét az jelenti, hogy meghatározd a legtermékenyebb napjaidat.

A termékenységi időszak minden nőnél változó, ezért családtervezés előtt figyeld meg alaposan szervezeted működését.

Termékeny időszakban egyes nők bőrén foltok jelenhetnek meg. Ez megkönnyíti az időszak meghatározását. Sok pár azon idegeskedik, hogy bármennyire is próbálkoznak, nem sikerül a megtermékenyülés. A titok nyitja, hogy ne idegeskedjetek, hanem lazuljatok el, ugyanis a stressz negatívan befolyásolja a peteérést.

Az lenne az ideális, ha kiszámítanád a termékeny időszakod a kívánt terhesség előtti szakaszban, mert segíteni fog abban, hogy hamarabb terhes maradj. Táplálkozz egészségesen, ne stresszeld magad, rendszeresen sportolj, ne fogyassz alkoholt, ne dohányozz, és ha már kiszámítottad a termékenységi időszakod, bizonyosodj meg afelől, hogy szexuálisan aktív vagy az adott periódusban.

http://www.csaladivilag.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése