Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. március 11., vasárnap

MASTURBÁCIÓ A GYERMEKKORBAN

Maszturbáció gyermekkorban

A legtöbb szülő előbb-utóbb szembesül azzal, hogy a gyermeke a saját nemi szervével játszik és maszturbál. Talán meg is ijed, és valami kóros dolgot feltételez e mögött. De van-e ok az aggodalomra, vagy ez egy teljesen normális dolog a kicsik életében?

Önkielégítés, maszturbálás, onánia, magányos örömszerzés, – nincs vele semmi gond, hiszen ahogy a vicc is tartja: szex valakivel, akit szeretek. A maszturbálás nem káros, veszélyes mellékhatása nincs, sőt: segít abban, hogy megismerjük testünket és oldjuk a felgyülemlett feszültséget...

-A gyermekek már nagyon korán felfedezik a saját nemi szerveiket, mivel természetes kíváncsiság él bennük a testükkel kapcsolatban.

- Rájönnek arra is, hogy ezeknek a testrészeknek a simogatásával kellemes élményhez juthatnak. Így szembesülhetnek már az akár 3-4 éves kisgyermekek szülei is azzal, hogy a gyermek pl. elalvás előtt, a takarót a lába közé szorítja, és ütemesen ringatózik. Azaz maszturbál.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

-Persze más helyzetek is adódhatnak, mindenesetre nyilvánvaló a szülők számára, hogy mit is csinál épp a kicsi. Többnyire a szülők zavarba jönnek, és nem tudják mit tegyenek.

A szülő ne keltsen bűntudatot a gyermekében!

-A legjobb, az, ha a szülő nyugodt marad, és nem kelt bűntudatot a gyermekben.

- Ha ez a tevékenység nem a mindennapi játék helyett fordul elő, alkalomszerű, nincs ok az aggodalomra.

-Tulajdonképpen ez a normális fejlődés részjelensége.

-Ha rákiáltunk a gyerekre, vagy bűntudatot keltünk benne, az a későbbi pszichoszexuális fejlődésére is hatással lehet.

-Így ezt semmiképpen ne tegyük! Szerencsére a legtöbb szülő manapság már elég felvilágosult és nem tekinti bűnnek ezt a dolgot, így a gyermeket sem bántja érte.

-Amikor a gyermek a maszturbációt nyilvánosan, mindenki előtt végzi, nyugodtan, de határozottan el kell neki magyarázni, hogy ez nem mások szeme elé való, inkább csak a hálószobába, akkor, amikor egyedül van.

Mi az oka a nagyon gyakori önkielégítésnek?

Ha a gyermek önkielégítése nagyon gyakori, szinte elnyomja a mindennapi normális tevékenységét, akkor valami probléma van a háttérben.

-Többnyire szorongás miatti önvigasztalás, de az elhanyagolt gyermekek is fordulhatnak ehhez az örömszerző tevékenységhez.

-A szülők válása, kistestvér születése, amikor kevesebb idő marad az addig egyke kicsire, de akár egy költözés is zavart okozhat a gyermek lelkivilágában, amire így reagál.

-Első körben fordítsunk sok személyes figyelmet a gyermekre, játszunk, beszélgessünk vele és éreztessük vele, mennyire szeretjük.

Természetesen ilyenkor sem helyénvaló a szidás, inkább figyelemeltereléssel hagyassuk vele abba az önkielégítést. Ha a lelki egyensúlya helyreáll, ismét normális mederbe terelődik ez a fajta viselkedés.

Mikor érdemes gyermekpszichológushoz fordulni?

Amennyiben nem boldogulunk, és komolyabb a gond, érdemes gyermekpszichológus szakemberhez fordulni.

- Ő felderíti az okot, és segít a megoldásban is. A serdülőkori maszturbáció már a felnőttkori szexualitás kialakulásának részjelensége.

-Régebben sok megbélyegző és félelmet keltő tévhittel próbálták ezt a tevékenységet gátolni. Olyan butaságokkal ijesztgették a fiatalokat, hogy nem lesz majd gyerekük, vagy hogy gerincsorvadást kapnak.

-Ezek nyilvánvalóan nem igazak, csak gátlásokat építettek ki a fiatalokban, ami hatással volt a későbbi életükre.

-Fogadjuk el, hogy gyermekeink is felnőnek egyszer, és a vágyaik is hasonlóak lesznek a felnőttekéhez.

(WEBBeteg -

http://www.webbeteg.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése