Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. március 2., péntek

EGY KISGYEREKNEK NAPI 40 GRAMM ZSIRRA VAN SZÜKSÉGE

Egy kisgyereknek napi 40 gramm zsírra van szüksége

A csecsemő és kisded táplálásában a legnagyobb ellenség a zsir-mondta a fővárosi Fundeni gyermekklinika vezető professzora Gheorghe Goldiş-akadémikus egyik szeretett tanitómesterem.Ezt a megállapitást természetesen az abuzusokra értette.A későbbi gyakorlatom őt igazolta,hiszen elegendő megemlitenem a bő tejfölös magyar konyha nem kivánatos hatásait a picinyek emésztőrendszerére.

Egy kisgyereknek napi 40 gramm zsírra van szüksége, amely ideális esetben egyenlő arányban oszlik meg telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak között. A változatosság jegyében azt ajánljuk, hogy használjunk más olajat főzéshez és mást salátákhoz.

Az emberi szervezetnek már magzatként szüksége van zsírokra, zsírsavakra, és ez idősebb korban sem változik. A szükséges energia biztosításán túl a zsírok segítenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, részt vesznek az epesavak és egyes hormonok felépítésében, valamint a normális mennyiségű zsírraktár védi a belső szerveket az ütésektől, rázkódástól.

Nem mindegy azonban, hogy mennyi és milyen minőségű zsírt veszünk magunkhoz

A kisgyereknek annyi a zsírszükséglete, mint egy fogyókúrázó felnőttnek

Az 1-3 éves korosztály napi energiaszükségletének harmadát kell adnia a zsiradékbevitelnek, ami mennyiségben kb. 40 grammot jelent.

-Ennyi egy fogyókúrázó felnőtt zsiradékszükséglete is (4 evőkanál olaj),

-és akárcsak a fogyókúrába, a kisgyerekek étrendjébe sem fér bele a sült krumpli, a zsíros sütemények és olajos chipsek rendszeres fogyasztása. Főzéshez, főzelékek dúsítására egy-egy kiskanál jó minőségű olaj viszont nem csak hogy megengedhető, de szükséges is a fejlődő szervezetnek.

A zsírok különböző zsírsavakat tartalmazhatnak, amelyeknek más-más élettani hatása van.

-A telített zsírsavakat, amelyek nagyobb arányban a vajban, sertészsírban fordulnak elő, mértékkel fogyasszuk, de ki ne zárjuk őket az étrendből.

-Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak főként növényi olajokban fordulnak elő.

-Az esszenciális zsírsavakat a szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben tudja előállítani.

- Ilyen esszenciális zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozó omega-6, illetve omega-3 zsírsavak. Az előbbiek a napraforgóolajban, az utóbbiak a halolajban, lenmagolajban, repceolajban találhatók nagyobb mennyiségben.

A többszörösen telítetlen zsírsavakra minden életkorban szükség van, de kisgyerekkorban különösen, mert az idegrendszer és a retina egészséges fejlődéséhez, működéséhez nélkülözhetetlenek. Ezek a zsírsavak továbbá védik a szív- és érrendszert a káros zsíroktól, és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

Az anyatej gazdag esszenciális zsírsavakban

A telített, az egyszeresen telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásának helyes aránya körülbelül egyharmad-egyharmad-egyharmad.

-A legjobb megoldás, ha más típusú olajat vásárolunk főzésre, és mást a salátákhoz. -De jó választás az olajkeverékek használata is.

- Ha a gyermek vagy mi magunk nem szeretjük a halat, akkor az omega-3 zsírsavak megfelelő beviteléhez jó alternatíva a lenmagolaj.

Az anyatej egészséges, vegyes anyai étrend mellett megfelelő arányban tartalmaz esszenciális zsírsavakat (legjellemzőbb ilyen zsírsava a linolénsav). Mivel az anya táplálkozása befolyásolja a zsírok előfordulását az anyatejben, ezért szoptatás alatt érdemes külön figyelmet fordítani arra, hogy az étrend tartalmazzon omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint halolajat.

Ne szoktassuk rá gyermekünket az édességekre és a zsíros ételekre, rágcsálnivalókra!

Zsíros tippek gyerekes szülőknek

-Salátákhoz használjunk lenmag-, olíva- vagy akár dióolajat

-Napraforgóolajat, repceolajat sütéshez használjuk!

-Próbáljunk ki minél több olajat és főzzünk velük felváltva!

-Szoptassunk, amíg lehet, a későbbiekben pedig , ha szükséges, az anyatejet pótoljuk a gyermekek számára készített tápszerekkel, tejalapú gyerekitalokkal, amelyek a tehéntejhez képest ideálisabb arányban tartalmazzák a szükséges zsírsavakat!

-Ha nem szeretjük a halat, különösen ajánlott a lenmagolaj fogyasztása. Zsírsavaiból a halolajra is jellemző zsírsavak képződhetnek szervezetünkben!

-A chipsek, krékerek, olajban sültek, kész- vagy félkész-ételek, édességek, cukrászsütemények 1-3 éves gyermeknek nem valók!

-Az olajat ne hevítsük túl sütéskor, de még jobb, ha a kíméletesebb konyhatechnológiaként a párolást választjuk.

-Az olajos magvak is tartalmaznak értékes zsírsavakat! Péppé zúzva, őrölve már a kisebbek kásáit is dúsíthatjuk velük.

-Kenyérkenésre különböző margarinokat, vagy akár vajat is használjunk! A legjobb, ha ezeket is váltogatjuk!

-Válasszunk a pénztárcánknak és az étel jellegének megfelelő olajat! Ha a drágábbakat mértékkel fogyasztjuk, megérik az árukat!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése