Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. március 13., kedd

A VÁZ ÉS IZOMRENDSZER EGYES MEGBETEGEDÉSEI GYERMEKEKNÉL

Váz- és izomrendszer betegségek – a csípő- és a combcsont egyes rendellenességei-

-A medencecsont nagyméretű páros csont, amelynek legvaskosabb részén található a kifelé tekintő, félgömb alakú gödör, a csípőízület ízvápája.

- Az ízvápa a combcsont fejét és a combnyak egy részét foglalja magába. A combcsontok egymástól való távolságát a medence szélessége határozza meg.

-Az emberi test legerősebb és leghosszabb csontja a combcsont, amelynek felső végén ízületi porccal fedett, megközelítőleg gömb alakú fej található, ami a medencecsonthoz ízesül, majd elkeskenyedő nyakban folytatódik.

- A combcsont felső végén található másik két kiemelkedés a csípőizmok tapadási helyei.

-A combcsont alsó vége a térdízületekhez tartozik.

Fiatal gyermekeknél a combcsontok abnormális, befelé forduló helyzete miatt a térdek szembenéznek, a lábujjak összeérhetnek. A rendellenesség nyolc éves kor után ortopédiai ellátást igényel.

Csecsemőknél a combcsontok kifelé fordulása figyelhető meg, amely rendszerint megszűnik, amikor a gyermek járni kezd.

A csípőízület veleszületett, vagy öröklött ficamánál (csípőficamnál)

-a medencecsonton az ízületi árok nem fejlődött ki, ezért a combfej részben az ízületi vápán kívül helyezkedik el, az érintett oldalon pedig a végtag kissé kifelé fordulhat, rövidebbnek tűnhet.

A csípőcsont fejletlensége következtében a combcsont feje részben vagy teljesen is kicsúszhat az ízületi vápából, ami a végtag megrövidülésével, sántítással jár. A kétoldali csípőficam kacsázó járást okoz.

Serdülőkorban a combcsont növekvő, felső végének ficama következtében

-combfájdalom, térdfájdalom, csípőfájdalom, sántítás jöhet létre.

Fiatal gyermekeknél hasonló tünetekkel járhat a combcsont epifízisének aszeptikus elhalása (Legg–Calvé–Perthes-szindróma), amikor a csövescsontok ízületi vége, az ízületet alkotó csontok valamilyen okból kifolyólag elpusztulnak.

Általában nagy súlytöbblettel rendelkező serdülők betegsége a combfej epifízisének ficama, amikor a combcsont felső, növekvő vége a normális helyzetét elhagyja.

-A rendellenesség tünetei: a csípő merevségének enyhülése nyugalmi állapotban, a térd felé kisugárzó csípőfájdalom a comb belső felszínén, sántítás, kifelé csavarodó láb.

-A combcsont feje az elégtelen vérellátás következtében elpusztulhat.

Baleseti csípőficam, amikor nagyobb erő kiemeli az ízfejet az ízvápából.

Kezelés

A csípőcsont fejletlenségének korai kezelésével elkerülhető a későbbi károsodás (végtag megrövidülés, sántítás), a csípőt távolított, terpesztett helyzetben tartó pólyázással.

A gyermekek csípőficamának helyretételét követően rögzítés szükséges. Idősebbeknél szükség lehet műtéti beavatkozásra, a csípő deformitásainak korrigálására.

A combcsontfej epifízis ficamánál helyreállító sebészeti beavatkozásra lehet szükség, amikor a növekedési zónát visszahelyezve az ottmaradást fémszegekkel biztosítják, majd néhány hétig gipszkötéssel rögzítik a végtagot.

Baleseti csípőficamnál azonnali ellátásra, helyretételre van szükség, a combfej-elhalás megelőzésére.

Váz- és izomrendszer betegségek – a térd és a lábfej rendellenességei

-A térdízület az emberi test legnagyobb és legbonyolultabb ízülete, amelyet a combcsont, a sípcsont és a térdkalács alkot.

-A térdkalács a térdízület tokjába elöl beágyazott, szelíd-gesztenyéhez hasonló alakú, csak valamivel laposabb csont. A szárkapocs csak másodlagosan vesz részt a térdízület felépítésében, a rajta tapadó szalagokkal.

A lábszárat alkotó lábszárcsontok a két hosszú csöves csont, a sípcsont és a szárkapocs.

Ó-láb a lábszár jellegzetes elváltozása,

-amelynél az egyik vagy mindkét lábszár csontjai és a térd kifelé, oldalfelé, domború. A kétoldali deformálódás miatt az alsó végtagok Ó betűhöz hasonlóak.

Oka általában mészszegény, vagy gyenge csontok, amely oka többnyire angolkór (a csont fejlődésében zavart okozó anyagcsere-betegség, D-vitaminhiány. D-vitaminra van szükség a kalcium csontokba épüléséhez), de fejlődési rendellenesség is lehet. A csontok nem bírják el a terhet, elgörbülnek. Kezelés nélkül a későbbi években a térd ízületi gyulladásához vezethet.

.

Az X-láb elváltozásnál a térdek, a lábszárak és a combok X-alakot vesznek fel.

-Az X középső része a térd. Súlyosabb degeneráció esetén is általában kilenc éves korig magától rendbe jön.

Serdülő korban ismeretlen oknál fogva a térdkalács alatti porc pusztulása következhet be.

-A térdkalács porclágyulása (kondromalácia patelle) főként lépcsőn járáskor fellépő erős térdfájdalommal járhat.

Az újszülöttek lábfej-rendellenessége

-rendszerint minden kezelés nélkül rendbe jön. Az újszülöttek lábfej ívének zsírpárnái lúdtalpasságot mutathat, de lábujjra állítva az újszülöttet, a lábfej íve szépen látható.

Idősebb gyermekeknél a lúdtalp lábfájdalmat, vagy lábgörcsöt okozhat.

Kezelés

Az Ó-láb kialakulása általában megelőzhető. A létrejött betegség műtéti megoldására kerülhet sor, a láb görbületének részleges vagy teljes korrekciójára, amelynél a lábszárcsontokat átvésik, egyenesbe állítják, majd rögzítik.

Ha az X-láb tíz éves kor körüli időre nem javult, műtéti eljárással szüntethető meg.

A térdkalács porclágyulása a térdet körülvevő izmok nyújtó tornagyakorlatával kezelhető, a lehetőség szerint elkerülendő minden fájdalommal járó tevékenység, a fájdalom kezelése fájdalomcsillapítókkal történhet.

Öt éves kor körüli gyermekek lúdtalp elváltozása gyógycipő hordásával, vagy a cípőbe helyezett belülről kifelé döntő sarokemelővel, súlyos esetben lúdtalpbetéttel, gyógytornával, kavicsonjárással gyógyítható.

Váz- és izomrendszer betegségek – Ehlers–Danlos-szindróma

Az Ehlers–Danlos-szindróma ismeretlen eredetű, rendkívül ritka, veleszületett, öröklődő betegség.

A kötőszövet és az izomszövet felépítésének a génrendellenességek következtében kialakult zavara miatt az ízületek és a bőr alatti kötőszövet túlnyújtható, vagyis a betegséget szokatlanul rugalmas ízületek és -bőr, valamint a szövetek törékenysége jellemzi.

A test felszínén keletkezett apró sérülések következtében hatalmas, tátongó sebek jöhetnek létre elhúzódó sebgyógyulással, a sebészeti beavatkozásoknál a varratok kiszakadhatnak a törékeny szövetekből.

A rendkívül laza ízületek miatt igen gyakoriak az ízületi ficamok és rándulások.

A gerincelváltozások (púp kialakulása) és szinte kivétel nélkül lúdtalp megjelenése kísérheti a tüneteket.

A belső szervek is rendkívül sérülékenyek, ami komoly problémákat okozhat műtéti beavatkozások alkalmával, de azon kívül is, pl. sérvek, bélkiboltosulások, bélperforáció jöhet létre, megrepedhetnek a vérerek, amelyek súlyos vérzésnél halált okozhatnak.

Terhesség esetén az Ehlers–Danlos-szindróma koraszüléshez, a magzatburok korai repedéséhez, a szülésnél súlyos vérzésekhez vezethet.

A felsoroltak ellenére a szindróma – a néhány súlyosan kóros esetet kivéve – általában nem jár komoly következményekkel.

Kezelés

A betegség kezelésére nincs lehetőség.

A sérülések nagyrészt megelőzhetők az öltözködéssel, valamint a sérülést okozó helyzetek kerülésével.

Családtervezésnél az Ehlers–Danlos-szindróma esetén genetikai tanácsadás szükséges, az öröklődés kockázatának meghatározására.

Váz- és izomrendszer betegségek – gerincferdülés

-A gerincoszlopot egymáson elhelyezkedő csigolyák és a közöttük található porckorongok alkotják, ezek teszik rugalmassá a gerincoszlopot.

-Az első nyakcsigolya a koponyával ízesül.

-A gerincoszlop csigolyái: nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti és farkcsigolya.

-A csigolyák nyílásai gerinccsatornát képeznek, ebben fut végig a gerincvelő az agytörzs alsó végétől majdnem a gerinccsatorna alsó végéig.

A gerincvelő a gerinccsatornában elhelyezkedő idegközpont, ujjnyi vastag agyszövetből áll, amelyben az idegsejthalmazok a szürkeállományt, a szürkeállomány körül elhelyezkedő fehérállományt pedig idegrosttömegek alkotják. A szürkeállomány idegsejtjei érző, mozgató és vegetatív gerincvelői központokat képeznek és idegrostok útján az agyi központokkal állnak összeköttetésben vagyis az agy, a törzs és a végtagok közötti ingerületvezetést végzik.

A felnőtt embernél a nyaki rész előre domború (lordózis),

- a háti szakasz hátra domború (kifózis),

- az ágyéki szakasz ismét előre domborodó, a keresztcsonti és a farkcsonti szakasz szintén hátra domborodik. A gerinc tehát egészében színuszgörbe-szerű lefutású.

-A gerincoszlop görbületei nem veleszületettek, újszülöttnél csak a keresztcsonti görbület van meg. A többi görbület később alakul ki.

A gerincoszlop felső és alsó pontja ugyanazon függőleges vonalba esik, a test súlyvonala álló helyzetben több csigolyát is metsz, a hajlatok és görbületek kiegyenlítik egymást.

A súlyvonal előtti területek súlya a mögöttük levőkkel egyforma kell, hogy legyen, ezért az aránytalan súlyszaporulat terhesség, vagy hasra hízás megváltoztatja a test egyensúlyi helyzetét, és a felsőtest hátrahelyezését okozza.

A gerincoszlop statikai viszonyának megváltozása, amikor vagy előre dől fokozottabban a keresztcsont a medencével együtt a csípőízület körül (a derék homorúbb, a has előre boltosul), vagy a gerinc normális görbülete fokozódik a hát tájékán (a gerinc a háti részen kipúposodik, a mellkas pedig behorpad).

A gerincferdülésnél a gerincszakasz valamelyik oldalra ívszerűen meggörbül, és a kóros gerincszakasz csigolyái is elfordulnak tengelyük körül, a bordákkal együtt. A legtöbb görbület a gerinc felső szakaszán jobbra domború, míg a gerinc alsó szakaszán balra.

A legnagyobb görbület felett vagy alatt ellenkező irányú kiegészítő görbületek alakulhatnak ki, amelyek a gerinc statikai biztonságát szolgálják.

A gerinc kóros görbülete, a gerincferdülés rendkívül sok gyermeket érint.

-Lehet veleszületett rendellenesség, a később kialakuló gerincferdülés oka lehet angolkór, csontritkulás, tartási rendellenességek, gyenge izomzat, a gyermekek fejlődése során rosszul rendeződhetnek el a csontok vagy a létrehozó ok ismeretlen.

A gerincferdülés tünetei: az egyik váll magasabban áll a másiknál, vagy a felvett ruha nem egyformán áll mindkét oldalon.

Az enyhe gerincferdülés rendszerint tünetmentes. A fokozottabbnál hosszabb idejű ülés vagy állás után hátfájdalom, a háti izom fájdalma jelentkezhet.

Kezelés

-A gerincferdülés diagnosztizálása fizikális és röntgenvizsgálattal történhet.

Iskolai rutinvizsgálatoknál a fizikális vizsgálat alkalmával jól látható az előrehajló gyermek kóros gerincgörbülete.

A kezelésnél legfontosabb megakadályozni a gerincferdülés fokozódását, de megfelelő gyógytornával sok esetben a hátizomzat erősítésével a gerincferdülés csökkenése érhető el.

A gerincferdülés kezelésére nagyon jó a gyógytorna mellett az aktív úszás, és minden hátizmot erősítő sport.

Szükség lehet merevítő viselésére, a további romlás elkerülésére.

Az erősen romló, súlyosbodó gerincferdülést sebészeti beavatkozással korrigálják.

A kezeletlen gerincferdülésnél szemmel látható, súlyos és maradandó testi elváltozás jöhet létre.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése