Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. március 30., péntek

A GYANUS NŐI FEJFÁJÁS

A gyanús női fejfájás

A jó kifogást hormonnak hívják?A nőket gyakrabban kínozza fejfájás, mint a férfiakat. Ennek oka pedig valóban a nők hormonháztartásában keresendő. A fejfájós nők helyzete viszont sokat javulhat terhesség idején, s később, a változókor elmúltával is.

A férfiak néha vállrándítással intézik el párjuk fejfájós panaszait.

- Nos, nem célunk a párkapcsolatok problémáit a hormonokra hivatkozva szőnyeg alá söpörni, és nem állítjuk, hogy az nem játszhat közre. Ebben az esetben többnyire kettőn áll a vásár. Most csupán a bizonyíthatóan hormonális eredetű panaszoknak szenteljük figyelmünket.

Nem üres kifogás

A nőket a migrénes vagy migrénszerű fejfájásra hajlamosítja a nemi hormonok szintjének havi ciklussal párhuzamosan történő változása. Az ösztrogén hormon vérszintjének - menstruáció előtti - leesése kifejezetten a fejfájás kiváltó faktorai közé tartozik.
A statisztikák világosan megmutatják, hogy a kamaszkor előtt a lányok csak annyira fejfájósak, mint a fiúk.

- Első menstruációjuk beköszöntével azonban - márpedig ez normál esetben még ma sem jelenti a rendszeres nemi élet elkezdését, és az ezzel esetlegesen beköszöntő szexuális problémák jelentkezését - mintegy háromszor annyit kezd fájni a fejük, mint fiú kortársaiknak. A változókor után enyhülnek a panaszok, ekkor már "csak" kétszer annyit kínozza a nőket a fejfájás, mint a férfiakat.
A hormonszint-változás természetesen nem az egyetlen oka a migrénnek. Genetikai okok, egyéni érzékenység, az idegi hírvivő molekulák anyagcseréjének különbségei, az agytörzsben azonosított centrumok működései, esetleges érfejlődési rendellenességek határozzák meg az egyéni hajlamot. Nem mellékes a mindennapi feszültségek kezelése, a fáradtság, álmatlanság sem. Ezek természetesen - hormonoktól függetlenül is - hozzájárulhatnak a fejfájáshoz.

Duplán nehéz napok

A migrénes nők 14 %-ánál a rohamok bizonyítottan a ciklushoz kötődnek.

-Ezek általában nem járnak bevezető tünetekkel, azaz aura nélkül köszöntenek be. Jellegzetes tünetei: lüktető, nyomó, átható, közepes-erős fejfájás. A fájdalom általában a fej egyik oldalán jelentkezik, ritkábban váltakozó, és 4-72 órán keresztül érezhető. A fejfájást rosszullét, émelygés, hányinger, hasmenés, erős vizelési inger, fokozott zaj-, szag- és fényérzékenység kíséri.
A nehéz napok közeledtével - pontosabban rendszerint mintegy két nappal előtte -jelentkezik a jellegzetes nyomás a fejben, és legkésőbb két nappal utána szűnik meg.

Szükségszerű-e a migrén?

Kezelése nem különbözik a normál migrénétől. Enyhe és közepesen erős migrénes fejfájásra a recept nélkül beszerezhető szerek adhatnak enyhülést, amelyek közül egyet, a leghatékonyabbat célszerű kiválasztani: acetylsalicylsav, paracetamol, ibuprofen vagy diclofenac.
A menstruációhoz kötődő migrénnél figyelembe kell venni, hogy az elhúzódó lehet, tehát hosszú hatású gyógyszerek a legalkalmasabbak ellene. Erős rohamnál már csak recept ellenében kapható szerek segítenek: ergotamin, dihydroergotamin vagy triptán, amelyek a hányingert is csökkentik. Közülük a triptán különösen alkalmasnak bizonyult a "női" migrénre.
Ha előre tudható a migrénes fájdalmak jelentkezése, meg lehet-e előzni őket? Valamelyest igen! Nagyobb, napi 360 mg mennyiségű magnézium bevételével a roham enyhíthető.
A fogamzásgátlók szedésére vonatkozóan nincsenek egyértelmű eredmények, hogy ezek csökkentenék vagy fokoznák a kínokat, de van olyan tapasztalat is, hogy a fogamzásgátlók szedőinek fejfájását nehezebb csillapítani. Hasznos lehet konzultálni a nőgyógyásszal.

Amire oda kell figyelni

A fiatal nők figyelmébe ajánljuk azt a felismerést, hogy a 45 éves kor alatt rendszeresen jelentkező migrén némileg fokozza a trombózis és a stroke kockázatát, amit aztán a fogamzásgátló tovább fokozhat. A dohányosoknál a veszély akár 10-szeresére is emelkedhet. Tehát aranyszabály: a fogamzásgátlót szedő migrénes nő ne dohányozzék!

A terhesség enyhíti a migrént, de nem feltétlenül végérvényesen. Azok a nők azonban, akik kifejezetten a várandós időszakban kénytelenek szembesülni a migrénnel, mindenképpen forduljanak orvoshoz, mert fejfájásuk terhességi magasvérnyomást vagy egyéb problémát jelezhet. Megelőzésként, kezelésként ilyenkor is ajánlható a nagydózisú magnézium. A várandós és szoptatós kismamák a fájdalomcsillapítást beszéljék meg nőgyógyászukkal.

Sajnos a változókor nem mindenkinél - csak alig több mint a nők felénél - hoz pozitív változást. A többieknél akár a migrén rosszabbodása sem kizárt, ahogy az sem, hogy valakinél csak ekkor kezdődnek a fejfájós évek. Rosszabbodás esetén segíthet a hormonpótló kezelés. A petefészek és méheltávolító-műtét semmiképp sem csökkenti, inkább növeli a panaszokat. Végül megint csak megállapíthatjuk, hogy elődeink bölcsek voltak, amikor a menstruáció időszakát nem tartották alkalmasnak a szexuális életre - a nők ekkor tisztátalannak számítottak. Mennyi meggondolás rejlik a rendelkezés mögött! Nem csak a nőket védi, de a házastársi kapcsolatot is, ha a felek megtanulják fegyelmezetten kezelni a nehéz időszakokat, óvni a másikat, egymás érdekeit nézni!

http://www.hazipatika.com/

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése