Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 20., hétfő

FEJTETVESSÉG GYERMEKORBAN-SERKÉK KÉPEKBEN-


FEJTETVESSÉG GYERMEKEKNÉL-SERKÉK                                            KÉPEKBEN

A fejtetű (Pediculus capitis) szabad szemmel alig látható, kb. 3-4 mm nagyságú, ovális alakú, szárny nélküli, élősködő rovar, amely a test azon részén telepszik meg, ahol szőrzet van (hónalj, szeméremtájék és mellkas), azonban leggyakrabban a fejbőrön.
-Jellemző rá, hogy színét a haj színének megfelelően változtatja, és a meleg, kevés fényhez jutó fejbőrön igen hamar szaporodik – így az őszi-téli sapkát viselő időszak nagyon kedvező számára.
-Petéit – a serkéketerős, cementszerű anyaggal szorosan a hajszálak tövéhez ragasztja. A legtöbb serke rendszerint a halánték- és a tarkótájon található. A serkék a hajszál növekedésével távolodnak a haj tövétől, így azok fejbőrtől való távolságából következtetni lehet a fertőzés időpontjára. 1 cm-nél rövidebb hajon nem képesek túlélni. A serkékből a lárva kilenc nap alatt kel ki, és további 8-10 nap, míg a lárvából tetű lesz.
-A tetű naponta három-kilenc petét rak, négy héten keresztül.
-Egy fejen általában ritkán van 5-10 tetűnél több – hacsak nem nagyon elhanyagolt. Fénykerülők, a szárazságot jól tűrik. Vízbe merítve, 10-20°C hőmérsékleten, táplálék nélkül 1-2 nap alatt elpusztulnak. A serkék szobahőmérsékleten nem kelnek ki. Érzékenyek a magas hőmérsékletre: 50°C-on percek, 60°C-on másodpercek alatt a tetvek és a serkék egyaránt elpusztulnak. Ezt a lent leírt kezelésnél kihasználjuk. A fejtetű az éhezést rosszul tűri, naponta többször (5-10 alkalommal) vért szív; táplálék nélkül maximum egy hétig élhet. Kizárólag az ember vérét szívja, eközben olyan anyagokat választ ki, amelyek erős viszketést okoznak. A hívatlan vendéggel együtt élő ember a viszketés miatt erősen vakarózik, melynek során a fejbőr könnyen kisebesedhet, és bőrgyulladás alakulhat ki (tetű-ekcéma). 

Terjedése
Az egyéni fogékonyság igen különböző. Minden társadalmi-gazdasági osztályban előfordul, leggyakoribb 3-12 éves kor között. Közvetlenül a fejek érintkezésével terjed, a személyes használati tárgyak (fésű, sál, sapka, ágynemű), uszodavíz ritkán átvivő médium. A fejtetvesség nem függ az egyén higiénés viszonyaitól. 

Van-e tetű a hajban?
Mivel a fejtetű csak az emberen élősködik, a fertőzés forrása mindig a már tetves ember.
-Elsősorban a fülek melletti, illetve mögötti területet kell gondosan átvizsgálni.
- Mivel a tetvek a fény elől gyorsan menekülnek, ezért főleg a serkéket kell keresnünk. A serke és az élő tetű a barna és a fekete hajban szabad szemmel is könnyen észrevehető, a világos hajúaknál már fokozottabb figyelem szükséges. A korpától való elkülönítés sok estben elég nehéz lehet, azonban a serkét kézzel nem lehet leseperni, míg a korpát igen. Az élő serke a két köröm között összenyomva pattanó hangot ad, míg az elpusztultaknál vagy a kikelteknél ez már nem tapasztalható.

Jó módszer a haj kifésülése. Mivel a nedves hajban a tetű lassabban tud mozogni, jobb a hajat kissé megnedvesíteni.
Minden esetben sűrű fogú fésűt kell használni
, ahol a fésű fogainak távolsága 0,2-0,3 mm (gyógyszertárban speciális serkefésű kapható, drogériákban (Müller, DM) nagyon sűrű fogú fésűt lehet vásárolni, ez a tetvek kifésülésére alkalmas).
A haj kifésülése a következőképpen történik: az asztalra fehér papírlapot helyezünk, a gyereket fölé hajoltatjuk, és a haj fésülését a nyakszirtnél kezdjük. A fésülést az első pár tetű kihullásáig vagy kb. 5 percig végezzük. Ha ezalatt az idő alatt nem sikerült egy tetűt sem kifésülnünk, az eredményt jónak ítélhetjük.
-Ajánlatos a fésülést két héten keresztül 3-4 naponként megismételni. Ha a gyereknek hosszú, sűrű haja van, ennél még biztosabb – de nagyobb figyelmet és nagy kitartást igényel, – ha a gyerek haját erős lámpafénynél alaposan, tincsről tincsre átvizsgáljuk. 

Mit tegyünk?
A „ping-pong-effektus” elkerülése végett legfontosabb a személyes higiénés távolság biztosítása Az osztályokban ügyelni kell arra, hogy a köztudottan fertőzött időszakban a gyerekek egymás között ne cserélgessék sapkáikat, ruháikat, ne használják egymás fésűjét, hajgumiját, csatokat. A fejkendők, sapkák a tapasztalat alapján nem sokat segítenek.
A családban otthon mindenki használja saját higiénés tárgyait (törölköző, ágynemű, fésű, kefe).
1. Megelőzés
Első lépésben akadályozzuk meg az újrafertőződést. A tetvek megtalálhatók az ágyneműben, ruházaton, plüss és gyapjú játékokon, fésűn, bútorhuzaton, autóülésen stb. Ha az itt található tetveket nem távolítjuk el, akkor rövid időn belül újabb invázió várható. Azon a napon, amikor a kezelést elkezdjük, a következő megelőző tennivalókat is el kell végeznünk: 
Mossunk ki minden ruhát, ágyneműt, kabátot, sálat, plüss és gyapjú állatot, babát minimum 60°C-on. Ami nem mosható, vagy nem ilyen magas hőmérsékleten, azt egy zacskóban egy napra tegyük a mélyhűtőbe.
Bútorhuzatokat, szőnyegeket, autóüléseket alaposan porszívózzuk ki, a porzsákot használat után dobjuk ki.
A fésűket és keféket rendszeresen fertőtlenítsük a következő módokon
: fertőtlenítés alkohollal, mélyhűtés, lemosás forró vízzel (> 60 °C), mosogatógépben.
Ha gyermek feltűnően vakarózik, vizsgáljuk át a haját! 

2. Tetű elleni szerek 

Különböző tetűirtó szerek kaphatók. A hagyományos szerek pl. a Nyttyfor, Pedex a krizantémból nyert piretrin hatóanyagon, illetve mesterségesen előállított piretroidokon, a permetrinen vagy alletrinen alapulnak. Ezek a szerek a rovarok idegrendszerét teszik tönkre, fulladást és szívleállást okoznak. Mellékhatásaik vitatottak.
Némely szer malathiont tartalmaz, ezt az anyagot a klór hatástalanítja, tehát vízi sportot űző gyereknek az aktív időszakban felesleges is használni.

A Nittyfor és társai bőrön át felszívódó idegmérget tartalmaznak, erről kevesen tudnak. Egy 2006-ban megjelent amerikai tanulmány összefüggést talált a vegyi tetűirtószerek használata (anya a várandósság során, kisgyerekek) és a gyermekkori akut leukémiák gyakorisága között

A gyógyszertárakban, interneten új tetűirtó és -űző gyógynövény-, és/vagy illóolaj kombinációkat tartalmazó készítmények is kaphatók. Előnyük, hogy nem rovarirtó szerek, és nem alakul ki rezisztencia. Az illóolajoknál vigyázni kell a bőr esetleges irritációjára. 
Hedrin: dimetikont tartalmaz, már 6 hónapos kortól alkalmazható, illatanyagtól mentes, fizikai úton folytja meg a tetveket és a serkéket. Nem allergizál. 
Paranit: fejtetű irtó és serke eltávolító és megelőző spray. Nem tartalmaz rovarirtó szereket. A benne található kókusz- és ánizsolaj leblokkolja a fejtetvek légzőrendszerét, így azok megfulladnak és kiszáradnak.
Neemoxan lotion alkotórészei: miatyánkcserje olaj, teafa olaj, levendula olaj. A szer oldja azt a kötőanyagot, amellyel a serkék a hajszálhoz tapadnak; fontos a tetű és serke eltávolítására a gyakori fésülés. 
Neem kivonatok (pl. WALA): A neem-fa leveléből készül, megakadályozza, hogy a tetű kitint hozzon létre, amely az életben maradásához feltétlenül szükséges. A száraz/nedves hajat a folyadékkal bemasszírozzuk, a lehető legmelegebb hajszárítóval 10-15 percen át mindenhol alaposan megszárítjuk. Utána megfelelő sűrűségű (!!!) tetűfésűvel alaposan kifésüljük. Az 1. a 3. és a 8. napon alkalmazzuk.

A FEJTETÜ RENDKIVŰL FÉNY ÉRZÉKENY ÉS ÁLTALÁBAN VILLÁMGYORSAN ELMENEKÜL.A SERKE VISZONT SZEMMMEL LÁTHATÓAN ÉESZREVEHETŐ-ÁLLANDÓAN A HAJSZÁLON TANYÁZIK.JELENLÉTE BIZTOSAN FEJTETVESSÉGRE UTAL.


A HAJSZÁLAKON RÖGZÜLT TETÜ SERKÉK KÉPEKBEN

1-


2-



3-


4-


5-


6-







#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése