Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. május 19., kedd

AZ ELVÁLT SZÜLŐK LEGGYAKORIBB HIBÁI

Az elvált szülők leggyakoribb hibái
http://ads.pharmindex.hu/www/delivery/lg.php?bannerid=1261&campaignid=347&zoneid=45&loc=1&referer=http%3A%2F%2Fwww.egeszsegkalauz.hu%2Fbaba-mama%2Fgyermekneveles%2Felvalt-szulok-leggyakoribb-hibai-112369.html&cb=8771eb090a
Gary Neumann család- és válásszakértő egyik kiadványában rámutat arra, hogyan lehetne a válást anélkül lebonyolítani, hogy érzelmileg bármiféle kárt okoznánk gyermekeinkben.
http://ads.pharmindex.hu/www/delivery/lg.php?bannerid=1301&campaignid=347&zoneid=44&loc=1&referer=http%3A%2F%2Fwww.egeszsegkalauz.hu%2Fbaba-mama%2Fgyermekneveles%2Felvalt-szulok-leggyakoribb-hibai-112369.html&cb=080aa04261

A szakítás rendkívül nehéz dolog, a gyerekek számára pedig különösen nehezen viselhető lehet. Az elvált szülők gyerekei számára talán a szülők kapcsolatának fokozatos romlása a legelviselhetetlenebb. Némelyiküknek egy szülő váratlan elköltözésével kell megküzdeniük. Olyan eset is előfordulhat, hogy a megmaradt szülővel mindennapi feladatok megoldása válik nehézzé, például a vacsorakészítés, vagy segítségkérés a házi feladatban.
A válás számos gyermeken mély sebet hagy, ami felnőttkorukban is megmaradhat. Ám ezek a sebek könnyen elkerülhetőek, ha az elvált házastársak odafigyelnek a saját viselkedésükre ebben a szituációban.
1. Ne csináljunk a gyerekből hírvivőt…

„Túl sok szülő próbál a gyereken keresztül kommunikálni egymással,” mondja Neumann, ”ami indokolatlan érzelmi stresszt okozhat és arra kényszerítik a gyereket, hogy intézzen el egy olyan szituációt, amit a szülők nem tudnak kezelni. Manapság az e-mail segítségével kiválóan tudunk kommunikálni az ex-házastársunkkal. Sokkal kézenfekvőbb például a gyereknevelés megvitatására, így kevesebb az esélye, hogy negatív irányba fordulna a beszélgetés. Ha muszáj az ex-partnerünkkel élőben, vagy telefonon keresztül beszélni próbáljunk a feladatra koncentrálni és kerüljük el a konfliktus kialakulását. A gyermekünk érzelmi egészsége függhet ettől.”
2. …se terapeutát

„A válás a tinédzserek életét a feje tetejére fordíthatja. Ne beszéljünk idősebb gyermekünknek a válás részleteiről és ne neki említsük meg ex-társunk hibáit. Nekik a saját aggodalmaikkal is foglalkozniuk kell, próbáljuk meg saját magunk kezelni a helyzetet, ha szükséges keressünk fel valódi családterapeutát.
3. Maradjunk közel gyermekünkhöz

„A gyereknek szüksége van arra, hogy érezze: mi megértjük az ő helyzetét" - említi Neumann "ráadásul válás után az érzéseik felkavarodhatnak. „ Hallgassuk meg őket. Ne mondjuk meg nekik mit gondoljanak. Talán ez lesz a legnehezebb, de ne kritizáljuk ex-partnerünket, mivel ez részben a gyerekünk kritizálását is jelenti, hiszen 50%-ban ex-férjünk vagy feleségünk tulajdonságait viszi tovább. Tanácsoljuk gyermekünknek, írja le az érzéseit és ossza meg az ex-társunkkal is, de csak akkor, ha ezt a gyerek is meg akarja tenni. Gyermekünk érzései legyenek előbbre valóak a sajátjainkénál."
4. Kerüljük a faggatózást

„ A szülőnek úgy kellene kezelni a gyerek ex-házastársnál töltött hétvégéjét, mintha egy nagybácsit, nagynénit látogatna meg. Gyerekünk nem kém, nem azért engedjük ex-társunkhoz, hogy minden szót megjegyezzen és nyomozzon. Így tehát amikor az ott töltött időről érdeklődünk, kérdezzünk inkább általános és vidám kérdéseket, amelyek elhessegetik a benne lévő feszültséget.”
5. Javítsuk ki hibáinkat

Számos elvált szülő ezeket a javaslatokat olvasva döbbenhet rá, hogy akaratlanul árthatott a gyermekének. Soha sem késő, hogy helyrehozzuk a hibáinkat. „ A gyerekek rendkívül megbocsátóak,” mondja Neumann,” legalábbis amíg el nem érik a tinédzser éveik végét, mikor a düh már megszilárdult bennük.”
Ha hibákat követett el, próbálja meg az alábbi lépéseket megtenni:

- Kérjen bocsánatot. A gyerekek számára ez sokat jelenthet.
- Magyarázza meg nekik részletesen mit is hibázott valójában, és ígérjen viselkedésbeli változást számukra.
- Adjon neki különleges jelzésrendszert – például, ha éppen az ex-partnerünket kritizálná, akkor ő csak nyújtsa fel a kezét.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése