Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. május 20., szerda

A PALATÁBLÁTÓL A KÜTYÜIG

A PALATÁBLÁTÓL  A KÜTYÜIG
A palatábla,írás, rajzolás céljára agyagpalából készült, lemez, amelyen palavesszővel dolgoztak a tanulók, ill. a tanárok.. A palatáblát, palavesszőt iskoláink egy részében e század  derekáig még használták. Az iskola orvosok kifogásainak (a betűk, rajzok nem kellően szembeötlőek), ill. más anyagú táblák elterjedésének következtében ma már nem használatosak.
A mi nemzedékünk még palatáblán kezdte a betűvésést. Az iskolatáskánkban vagy esetenként a váll átvetős/ az anyák által készített vászontarisznyában/ a palatábla, egy akármilyen  rábiggyesztett törlő spongyával , megfért az olvasókönyv, a szerény tízórai, ami egy-két almából és zsíros kenyérből állt.
Később a kockás és vonalas füzetek,a grafit ceruzák,majd a pasztell színesek,meg a tollak,tollhegyek amik bosszantón hamar kicsorbultak,tintatartók amik gyakran kiborultak és az éktelen tintapacalokat hagytak füzeteinkben.
Ülök a kütyüm előtt és azokra az átkozott sorsú szürke verébtársaimra gondolok akik a csontos dobozuk mélyeiből előkotorászták ezeket a csodákat.
 Magamban felteszem a kérdést hogy a százados palatáblás generációk” hogy tudtak hamarább megtanulni írni, olvasni vagy a tíz pálcával számolni és következésképpen annyi társadalmi értéket teremteni. Gondolom elsősorban azért mert voltak hithű tanítóink akiknek kötelezően kijárt a társadalmi megbecsülés. Voltak munkára szorgalomra nevelt gyermekek,és voltak a nép sorsával felemelkedésével törődő nemzetfők. Megjegyzem hogy még a legmostohább sorsú iskolák padjait sem hagyta el gyermek hogy ne tudjon írni,olvasni vagy számolni.Egyszóval nem mindig a technikai eszköztár számit a történelem forgókerekén,hanem az emberi értékek is.


Mert ugyebár ülhetünk a kütyü mellett álmodozva, ha az a varázslatos szerkentyűivel okosabb tőlünk.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése