Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. május 17., vasárnap

8 NEVELÉSI HIBA AMIT NE KÖVESS EL

8 nevelési hiba, amit ne kövess el!
·         2011.09.05.
  
Van jó néhány olyan mondat és viselkedési minta, amit a szülőnek nem szabadna megengednie magának a gyermeknevelésben, mert hosszú távon több kárt hoz, mint hasznot. Íme a leggyakoribb nevelési hibák, amiről talán nem is gondolnád, hogy "helytelen".
Eltávolodás
Bármennyire is nem akarjuk, a mai válságos, munkahelyféltő helyzet egyik kellemetlen velejárója, hogy a szülőnek önhibáján és akaratán kívül lényegesen kevesebb ideje van a gyermekére, így "eltávolodnak egymástól". 
Sokszor esik ugyanebbe a csapdába az olyan anyuka vagy apuka is, akinek a munkája mellett maradna elegendő ideje a gyermekére, de túlzottan hamar szeretné elvágni a köldökzsinórt, azaz szeretné önállóságra nevelni csemetéjét. Ha a gyermek még nem érett ehhez, mindkét esetben sérülhet, azaz mind gyermek, mind felnőtt korában nehezebben fog tudni szorosabb kapcsolatokat kialakítani, mert attól fél, hogy akit szeret, akihez kötődik, úgyis el fogja hagyni.

Védőfólia alatt

A szülő félti, óvja, pátyolgatja gyermekét - ez teljesen természetes. Azonban ezt a burokban tartást nem szabad túlzásba vinni, mert hosszú távon nem előnyös a gyermeknek. A kisgyermeket etetni kell, de a nagycsoportos óvodás már tud önállóan étkezni, öltözni, és amíg elsőben "normálisnak" számít, hogy visszük a gyerek táskáját, harmadikban már túlzott ez a segíteni akarás. Ha gyermeket nem szoktatjuk idejekorán önállóságra, kamasz, majd felnőtt korában is "pátyolgatásra" szorul.

Ellentétes álláspontok

A családok többségében van egy szigorúbb és egy engedékenyebb szülő, a gyermek pedig megtanulja, hogy bizonyos dolgok eléréséhez a gyengébb kezű anyukán vagy apukán át vezet az út. Ez még nem is lenne olyan nagy baj, de a fegyelmezésnél következetesnek kell lenni mindkét szülőnek, és bármennyire is más a nevelésről alkotott elképzelésük, meg kell húzni egy határvonalat, ami a laza és szoros gyeplő között húzódik, és ellentétes információk, szabályok keretein belül kell és szabad elvárni a gyermektől a helyes viselkedést. Ha az egyik szülő büntetést ad azért, amit a másik megenged a gyermeküknek, teljes lesz a káosz, nemcsak a gyermeknevelésben, hanem a komplett családi harmóniában.

Túl kevés dicséret

Ahogy a helytelen magatartást szóvá kell tenni, és ésszerű keretek mellett megbüntetni, úgy a jó cselekedetet és próbálkozást pedig meg kell dicsérni, jutalmazni. Ha a szülők a szabályok betartását eleve kézenfekvőnek veszik, és legalább verbálisan nem jutalmazzák, letörik a gyermek lelkesedését. Dicséretre még nekünk felnőtteknek is igen nagy szükségünk van, a gyermekeknél pedig ez az igény megtöbbszöröződik.

Bort iszunk, vizet prédikálunk
"Ne folyasd a vizet, fogmosás közben!", "Mindig kapcsold le a lámpát, ha kimész a szobádból!" - ugye ismerős az ilyen és ehhez hasonló sok betartandó szabály, melyet elvárunk a gyermekünktől. Ugyanakkor, hiába mondjuk, ha mi magunk nem így csináljuk, a várttal ellentétes viselkedést produkálunk.

Túlzott szigor

Szabályok természetesen kellenek, de az sem jó, ha a szülő állandóan gátat szab a gyermekének. Érthető, hogy meg akarjuk óvni az eséstől, balesetektől, de ha mindent tiltunk, ami veszélyes, nem tudja felmérni tetteinek következményeit, azaz nem érti meg, miért nem ajánljuk neki ezt vagy azt a tevékenységet. Ha a saját bőrén "méri fel" a kockázatot, legközelebb jobban "elhiszi" majd, amit mondunk neki a veszélyről.

Magasra tett léc

Vannak felnőttek, akik képtelenek lazítani, folyamatos teljesítménykényszerben élnek, akár az egészségük árán is ragaszkodnak a teljesítményhez, minden más értéket elnyom bennük, hogy mindig a tökéletességre törekednek. Az a hozzáállás az olyan embere sajátja, akiknek gyermekkorukban is központi szerepe volt a teljesítménynek - a túlzott elvárásoknak - és a szülői szeretet elengedhetetlen feltétele volt a jó osztályzat és a megfelelő viselkedés.

Kiabálás

Számtalan olyan helyzet adódhat, amikor a gyermek csínytevése a hab a tortán, vagy a pont azon a bizonyos i-n. Ilyenkor a legrosszabb, ha kiabálsz, veszekszel vele. Természetesen, meg kell büntetned, ha rosszat csinált, de mielőtt felrobbannál, számolj el tízig, lélegezz mélyeket, és utána fogalmazd meg a mondandódat.




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése