Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. május 11., hétfő

A gyermek egyéni fejlődésétől is függ, mikor szólal meg

A nyelv használata olyan velünk született készség, amelyet legtöbb más ilyen készségünkhöz - például járás - hasonlóan elsősorban az érés, másodsorban a használat alkalma, kontextusa befolyásol
Egy nemrég közzétett brit kutatásból kiderült: sok kisgyerek tölti be úgy a harmadik életévét, hogy még nem kezdett el beszélni. Köztük is nagyobb arányban vannak a fiúk, mint a lányok.
Szakértők szerint a kisgyermekek átlagosan 10-11 hónapos körük körül mondják ki az első szavakat, 2-3 éves korukra pedig mintegy 300 szót, közük mellékneveket és szószerkezeteket használtak - Egy, a brit I CAN jótékonysági szervezet megbízásából készült felmérés szerint azonban a brit gyerekek jelentős, mintegy négy százaléka tölti be úgy harmadik életévét, hogy még egyáltalán nem beszél.
Az ezer kisgyermekes szülő megkérdezésével készült felmérés eredményei szerint a fiúk körében kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy a gyerek nem kezd el három éves kora előtt beszélni, mint a lányok esetében. Ugyanakkor a kutatás szerint ennek előfordulása arányában a dolgozó és otthon lévő szülők gyermekei között nem mutatható ki szignifikáns különbség.

Anya, apa, cica, nem
Szintén a lányok elsőbbségére világított rá a YouGov kutatása, amely szerint kilenc hónapos koruk elérése előtt a lányok 34, a fiúk 27 százaléka mondja ki első szavait, míg egy éves korára a lányok 20, a fiúk 16 százaléka képes egyszerűbb szókapcsolatokat alkotni. A több mint ezer 1 és 7 éves kor közötti gyermekekkel rendelkező szülők megkérdezésével készült kutatás szerint átlagosan hatból egy szülő tapasztalt beszédfejlődési nehézségét, de ez az arány a fiús szülők esetében négyből egy.
A kutatás szerint egyébként a brit szülők 95 százaléka emlékszik gyermeke első szavára. A legtöbb gyermek valamely szülője nevét mondta ki először. Az anya, apa és ezek becézett formái mellett sokan a cica, autó vagy nem szavakat használták, de előfordult olyan is, hogy a kicsi a sör, bigyó vagy porszívó szavak angol megfelelőjét mondta ki elsőként.
A nyelv használata olyan velünk született készség, amit legtöbb más ilyen készségünkhöz - például járás - hasonlóan elsősorban az érés, másodsorban a használat alkalma, kontextusa befolyásol.
Nem kell aggódni
Annak, hogy egy gyerek mikor kezd el beszélni, igen széles határok között mozog a toleranciája, és ha egy gyerek csak három éves korában jut el az elméje érésének arra a fokára, hogy megszólal, abból semmi nem következik a majdani nyelvi készségének színvonalára.
"Az régen ismert, hogy vannak összességében hangsúlybeli eltérések az elmeműködés főbb jellegzetességeiben nemek szerint, de ennek eltúlzásától is óvnék mindenkit. Ezen jellegzetességek között ott találjuk a nyelvi készséget is. Tehát érdekes az eredmény, de nem annyira új, és semmiképpen nem indokol messzemenő következtetéseket"


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése