Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. május 17., vasárnap

EGY TÜNŐDŐ GALAMBÁSZ SORSA

EGY TÜNŐDŐ GALAMBÁSZ SORSA.A hídon túl nevelkedtem,saját sorsukat alakító,mindennapi gondokkal terhelt emberek között. Osztoztam sorsukban  szerettem és elfogadtam őket gyarlóságaikkal együtt.
Már kora gyermekkoromban az állatbarátok szellemiségének,érzelmi világa alakította mindennapjaim élményanyagát. Ez volt a Farkas telep,Ló kert,Biky tér, Sikátor,Oncsa telep,Zsadányi úti Kereszt,Sárga major lakóinak mindennapi kis öröme, a kisállattartás. Volt ott minden-éneklő madaraktól kezdve,szelíd gerlicék a mindmegannyi galamb és nyúlfajtákig,idomított csókák,beszélő papagájok és minden olyan élőlény ami örömet okozhat egy gyermeknek.
Kisiskolás koromban amikor az iskolában már hittant is tanultunk és a katekizmus első oldalán volt egy kép a –A világ teremtése- felirattal ami mondhatni minden állatfajtát ábrázolt, a hófehér kis báránytól az ordas farkasokig. Ennek láttán kezdtem el perlekedni édesanyámmal aki ellene volt a kisállat tartásnak főként az akkori szólásmondásra hivatkozva ami így szólt-halász,vadász,madarász mind éhenkórász-Elő vettem a katekizmust és megmutattam a képet a teremtés állatairól és egyúttal feltettem cseles kérdésemet-akkor az Úr miért teremtette ezeket a kis jószágokat,őket nem kell gondozni,etetni,De Ő hajthatatlan maradt.
Nem volt más választásom,látogatni kezdtem az akkori neves tenyésztők galambjait és gyönyörködtem bennük./Fenyvesi bácsi a Károlyi útról,Pálinkás Jani a Zsadányi útról,az Oncsa telep galambtartóit akik között Szadó Géza iskolatársam is ott volt.
Egy alkalommal egy pajtásommal elvetődtem a Zsadányi úti keresztnél lakó Kovács Pista mozdonyvezetőhöz akinek nagyon szép postagalamb állománya volt. Mint mozdonyvezető Szatmár és Debrecen között közlekedett és igy szerezte be a szebbnél szebb posta galambokat.
Első alkalommal megkapott a posta galambok szépsége és létközösségük rendje. Ettől az időtől kezdve egy életen keresztül lét eleimmé váltak és még ma is  sajgó végtagokkal a vizes ballonokat cipelve no meg az ürüléket takarító”spaknival” a kezemben áldozok gyermekkorom elszalasztott örömeinek.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése