Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. május 2., szombat

KITERJEDT BŐRFELÜLETET ELLEPŐ PATTANÁSOK SERDÜLŐKORBAN /AKNÉ/

Bőrünk bizonyos testtájakon tele van faggyúmiriggyel, bár életünk nagy részében nem szoktunk tudomást venni róluk
Az arcon, a hallójáratban a mellkason és háton, a karok külső felszínén van belőlük a legtöbb. A faggyú (mely normálisan gliceridek, keratin, viaszok és elhalt sejtmaradék elegye) és a verejtékmirigyek váladéka keveredik a bőrön, majd vékony védőréteget alkotva megvédi azt a kiszáradástól és a mikrobák okozta fertőzésektől.
A faggyútermelés mértéke egyénenként és életkor szerint változik. A száraz bőrűek például kevesebb faggyút termelnek. Közvetlenül a születés után magas, gyermekkorban alacsony szinten van a faggyútermelés, majd a serdülőkor táján a növekvő androgén hormonszint hatására megnő. Ezek irányítják ugyanis közvetlenül a faggyúmirigyek aktivitását.
A kamaszkori, hormonhatásra megnövekedett faggyútermelés nyomán rendszerint akkor alakul ki csúnya, pattanásos bőr, ha a fiatal bőre eleve az átlagosnál zsírosabb típusba tartozik, és fokozott mitesszerképződési hajlammal is rendelkezik. A fiúknál az androgén hormonok a herékben, a lányoknál a petefészekben és a mellékvesékben termelődnek.

Ha a sok faggyú egyszerűen kijuthatna a bőr felszínére, nem okozna gondot. Csakhogy ilyenkor nagy valószínűséggel akadozik a szállítás. A hajlamosaknál egy kis fokozott elszarusodás, ami a faggyúval együtt eltömheti a mirigy kivezető nyílását, és máris ott a pattanás.

1-


2-
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése