Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. május 20., szerda

NEVELÉSI HIBÁK KAMASZOKNÁL

Nevelési hibák kamaszoknál
A szülők gyakran éppen a gyereknek ebben az érzékeny életkorában követik el a legtöbb hibát. A gyerek már nem kisgyerek. Többször változik a hangulata, a szülőnek ráadásul új dolgokkal és problémákkal kell(ene) megbarátkozni: kimenő, randi, jogosítvány, hajmeresztő barátok, és még sorolhatnánk.
Nem férhet hozzá kétség, hogy a kamasz, miközben feszegeti határait, próbára teszi a mi türelmünket is. És, bár nem ismernék el: még mindig szükségük van ránk. Fontos, hogy a szülők tudják, melyik erőfeszítésük éri meg, és melyik az, ami visszaüt.

Önbeteljesítő jóslatok

Sok szülő kényszerű kötelességnek, szinte büntetésnek fogja fel a gyerek kamaszkorával kapcsolatos teendőit, hozzáállását. Gyakran azt hisszük, hogy nincs más választás, mint kétségbeesetten szemlélni, hogy az aranyos kisgyerekből hogyan lesz kiszámíthatatlan szörnyeteg. Ez a megközelítés azonban sok szerencsétlen és boldogtalan közös évet eredményezhet. Azt az üzenetet közvetítjük a kamaszoknak, hogy csak akkor „jók”, ha nem csinálnak „rossz” dolgokat, például nem drogoznak, nincsenek rossz barátaik, és nem szexelnek.

Mindezek önbeteljesítő jóslatok is lehetnek. A negatív várakozás valójában elősegítheti azt a viselkedésformát, amelytől a legjobban rettegünk.

Mit tehetünk? Figyeljünk arra, mi a gyerek hobbija, mi érdekli, még akkor is, ha nem értünk belőlük semmit. Új távlatok nyílhatnak a kommunikációban, és mi is tanulhatunk valami újat.
Ha túl sok a szakirodalom

Sok szülő fordul inkább nevelési szakkönyvekhez, ahelyett, hogy ösztöneit követné. Nem arról van szó, hogy ezek a könyvek rosszak lennének, csak arról, hogy ne helyettesítsék természetes készségeinket. Ha az olvasott ajánlások nem illenek össze személyes stílusunkkal, elbizonytalanodhatunk, és szoronghatunk, hogy valamit nem csinálunk jól.

Ne törődjünk a lényegtelen dolgokkal

Ha nem tetszik a gyerek frizurája vagy öltözéke, ne avatkozzunk bele. Ezek lényegtelen dolgok. Ha valami nem kifejezetten veszélyes a számára, hagyjuk, hogy önálló döntéseket hozzon, és tanuljon, akár a saját kárán is. A legtöbb szülő szeretné megkímélni a gyerekét a csalódástól, de ezzel elveszi tőle a tanulás lehetőségét.
Figyeljünk a fontos dolgokra

Ha azt sejtjük, hogy a gyerekünk drogozik vagy iszik, ne fordítsuk el a fejünket. Még ha „csak” alkohol vagy marihuána, még ha a saját fiatalságunkra emlékeztet is, lépni kell, mielőtt nagyobb lesz a baj.

Figyeljük a megmagyarázhatatlan változásokat a külsejében, az iskolai teljesítményében és a baráti körében. Ne feledjük, hogy a fiatalok nemcsak az illegális drogokkal élnek, a vényre kapható gyógyszerek, még a köhögés elleni tabletták is szerepelnek a listán.

Vegyük komolyan az árulkodó jeleket (üres gyógyszeres fiolák, otthonról hiányzó gyógyszerek, ismeretlen tabletták, cigarettapapír), és lépjünk közbe.

Az arany középút

Sok szülő, mivel érzi, hogy már nem tudja kézben tartani a gyerek irányítását, minden apró kihágást büntet, míg mások kerülik a konfrontálódást, attól való félelmükben, hogy elveszíthetik a gyereket.

Egyik sem helyes megközelítés
. A legjobb, ha megtaláljuk a kellő egyensúlyt engedelmesség és szabadság közt.

A nagyon szigorúan nevelt gyereknél nem alakul ki a problémamegoldás és a vezetés képessége, mert helyette döntenek. A túl kevés fegyelem sem vezet célra, mert a gyereknek szüksége van egy világos szabályrendszerre, amikor elindul felfedezni a külvilágot.

Határozzuk meg a család alapértékeit, és ezeket adjuk át mind szóban, mind cselekedetben. Ne feledjük, lehet, hogy bár átmenetileg nem úgy tűnik, de a szülők teremtik meg azt a biztos hátországot, ahová a gyerek mindig visszatérhet.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése