Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. október 9., péntek

HASMENÉSES CSECSEMŐ TÁPLÁLÁSA




Nem könnyű megállapítani, hogy a kisbabának mikor van hasmenése, hiszen a napi többszöri székletürítés is normális. A széklet állaga lágy, krémszerű, színe sárgás. Hasmenésről akkor beszélünk, ha a baba naponta ötnél többször ürít, a széklet folyékonnyá válik, színe zöldes és kellemetlen szagú.
A hasmenés az emésztőrendszer nyálkahártyájának gyulladását vagy irritáltságát jelzi. Lehet fertőzéses és nem fertőzéses eredetű. Ha hányás és láz is jelentkezik egyidejűleg, a baba nyugtalanná válik, és rosszul alszik, akkor a hasmenés fertőzés következménye.
Leggyakrabban rota- és norovírus okozta fertőzés áll a háttérben, de a baktériumok szerepe sem elhanyagolható. Hasmenést gyógyszerek, élelmiszerallergia és stressz is kiválthat. Csecsemőknél és kisgyermekeknél évi két-három gyomor-bél fertőzés normálisnak tekinthető, de fontos ilyenkor a táplálás átalakítása.

Hasmenéskor a kórokozó befészkeli magát a bélrendszerbe, elszaporodik, méreganyagaival károsítja a bél felszíni struktúráját, így a cukor- és sótranszport zavart szenved. A vizet a szervezet a bélrendszerhez továbbítja, ami azonban a károsodott felszín következtében nem tud visszaszívódni. Ezért lesz a széklet folyékony. A csecsemő a hasmenés során fontos ásványi anyagokat és vizet veszít, amiket minél hamarabb pótolni kell. A kis betegeknél különösen veszélyes a folyadékveszteség, mert rövid időn belül elveszíthetik testtömegük jelentős részét, ami kiszáradáshoz vezet. Ezért a legnagyobb hangsúly a folyadékpótláson van.
Ha még szopik
Az anyatejjel táplált hasmenéses csecsemő további rendszeres szoptatása szükséges, folyadékkiegészítésnek lehűtött tea vagy forralt víz itatása javasolt. Teák közül a kamilla és ánizskapor tea készítése ajánlott egy csipet só és egy teáskanál szőlőcukor hozzáadásával, így a folyadék bevitele mellett pótolni tudjuk az elveszített nátriumot is. Fontos a fokozatosság, a baba igényeinek megfelelően, a kortyonként való itatás a legmegfelelőbb. Célszerű lehet a csecsemő testtömegének mérése szoptatás előtt és szoptatás után, így figyelemmel kísérhető a bevitt és az ürített folyadék mennyisége.
Ha tápszeres
A tápszerrel táplált csecsemő esetében hat-nyolc órán keresztül csak lehűtött tea itatása ajánlott, majd a megszokott tápszer – egy rész tápszer két rész víz arányban elkeverve – is fogyasztható. Két-három nap után fokozatosan vissza lehet térni a normál mennyiséghez 1:1, majd 2:1 arányban.
Ha már szilárdat is eszik
Hat hónaposnál idősebb, már szilárd táplálékot is fogyasztó babáknak a folyadékpótlás után könnyen emészthető ételek adása javasolt. Törekedni kell, hogy a folyadékbevitel változatos legyen. Tea mellett szénsavmentes ásványvízzel elkevert 100%-os almalevet is szívesen fogyasztják a kicsik. A szűrt gyümölcs- és zöldséglevek vitaminokat, elektrolitokat és gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaznak. Káliumban és magnéziumban különösen gazdag a banán, őszibarack és a főtt burgonya leszűrt leve. A könnyen emészthető, zsírszegény ételeket tartalmazó gyakori kisétkezések a legmegfelelőbbek.
Ajánlott élelmiszerek
·         Reszelt alma,
·         főtt, darált csirkemell,
·         összetört banán,
·         főtt répa,
·         kétszersült,
·         fehér kenyér,
·         rizs,
·         főtt burgonya,
·         natúr joghurt.
Ezen élelmiszerek fogyasztása keményítő- és pektintartalmuk miatt előnyös, mert védik a bélnyálkahártya felületét, elősegítik gyógyulását és lekötik a mérgező anyagokat. Reszelt alma vízben áztatott kétszersülttel, zabkása 150 ml vízzel elkeverve is jótékony hatású. Fekete tea, kóla, édességek, ropi és zsíros ételek fogyasztása kerülendő. A kóla koffeintartalma következtében vizet von el a szervezettől, így a folyadékdeficitet tovább növeli. Hozzászoktatáskor fontos, hogy fokozatosan kerüljenek bevezetésre az új ételek, mert így tudni lehet, melyek okoznak panaszt. Legjobb ezen ételeket pár napra kiiktatni az étrendből.
A fertőzéses eredetű hasmenés öt-hat nap alatt spontán gyógyul. Ez a gyermekkor leggyakoribb fertőző betegsége. Ha a hasmenés mérséklődik és a gyermek étvágya visszatér, fokozatosan – egy-egy étkezést kicserélve – át lehet térni a baba normál étrendjére.
Sárgarépa-burgonya leves
A felkockázott 125 gramm sárgarépát és 125 gramm burgonyát fél liter vízzel egy órán keresztül főzni kell, majd pürésíteni és sóval ízesíteni.
Gyümölcs túróval
Egy összetört banánt 50 gramm zsírszegény túróval és egy kis vízzel habosra keverni, cukorral ízesíteni.
Higiénia
A hasmenés általában a nem megfelelő higiénia miatt alakul ki, ezért nagyon fontos a tiszta és higiénikus környezet megteremtése és fenntartása. A nem megfelelően elkészített étel is felelős lehet a hasmenés kialakulásáért. A hozzászoktatás időszakában a nyers gyümölcsök, félig átsült húsok és a tejtermékek is hasmenést okozhatnak. A személyi higiénia betartása is nagy szerepet játszik, célszerű minden evés, főzés és pelenkázás előtt és után kezet mosni. Ha valakinek hasmenése van a családban a csecsemő elkülönítése szükséges.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése