Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. október 24., szombat

HOGYAN SEGJTIK AZ ÁLLATOK A GYERMEKEK FEJLŐDÉSÉT



Hogyan segítik az állatok a gyerekek fejlődését



Állatot tartani gyermekkorban csodálatos dolog. Sok felnőtt még emlékezhet rá, hogy előbb került közel egy kisállathoz, mint bármely családtagjához. Legyen az egy aranyhal, remeterák, egy kutya, macska vagy ló, gyerek és állat között különleges kötődés alakulhat ki. Egy kisállat oldja a feszültséget, csökkenti a magány érzetét és megajándékoz a feltétel nélküli szeretet és ragaszkodás érzésével. Nemcsak játszótárs vagy szabadidős program, de sok szempontból támogatja a gyermek egészséges fejlődését is, mind fizikailag, mind szellemileg, elősegíti a társas kapcsolatok kialakítását és fejleszti a kognitív képességeket.

1. Egészség
Az állattartás előnyeit az elmúlt évtizedekben számos kutatás vizsgálta. Ezek során derült fény arra, hogy egy kisállat képes csökkenteni a depresszióra való hajlamot, a vele való játszás, foglalkozás növeli a vérben a szerotonin és a dopamin szintjét, melyek nyugalmat és jó közérzetet biztosítanak és még a vérnyomást is csökkentik. Azok a gyerekek, akik környezetében állatot tartanak, kevésbé lesznek hajlamosak az allergiára, mivel szervezetük már egészen kis kortól kezdve immunissá válik bizonyos kórokozókkal szemben. Egy 2012-es tanulmány szerint, azok a gyerekek, akik születésüktől kezdve kutya környezetében élnek, életük első évében jóval kevesebbszer betegszenek meg, mint azok, akik nem találkoznak gyakran állatokkal. Kevesebbszer érik el őket a különböző légúti betegségek és ritkábban szenvednek fülgyulladásban. Az állatok egészségre kifejtett hatása egyébként nemcsak a gyerekeknél, de a felnőtteknél is egyértelműen kimutatható. Ma már tényként kezelhetjük, hogy az állattartóknak alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, kisebb eséllyel lesznek szívbetegek, a 65 év feletti állattartók pedig 30%-kal kevesebbszer kénytelenek orvoshoz fordulni, mint azok, akik állatok nélkül élnek.
2. Szociális készségek
Minden életkorban, de különösen egy gyermek számára egy kisállat csodálatos módon fejlesztheti a szociális készségeket. Mindenki megfigyelhette már, hogy a gyerekek hajlamosabbak odamenni, szóba állni azokkal a gyerekekkel, akik éppen egy kisállattal játszanak. Ily módon az állat gyakorlatilag egy híd, egy összekötő kapocs lesz a gyerekek között, aki még a zárkózottabb gyerekeket is képes kommunikációra, társas kapcsolatok kialakítására bírni. Az állatok segítenek, hogy jobban elfogadjuk magunkat, ez pedig az alapja a társas kapcsolatoknak. Nem utolsósorban egy háziállat azt is megmutatja, hogy létezik egy világ rajtunk kívül is, ahol másvalaki igényeit is figyelembe kell vennünk.

3. Érzelmi fejlődés
A háziállat az érzelmi fejlődést számos aspektusból, például a felelősségérzet és az önbecsülés szempontjából is elősegíti. A gyerekek életkorával párhuzamosan nő az az idő, amit a kisállatok ellátásával, a velük való foglalkozással töltenek, ezzel együtt egyre jobban épül az önbizalmuk. Alapvetően a szülő feladata a nevelés, egy háziállat viszont egy nagyon hatékony segítség a tanuláshoz. Mindig a gyermek életkorának megfelelően kell tekinteni a felelősség fogalmát. Hároméves kor alatt elég, ha a kicsi segít feltölteni az etető-, itatótálat, ötévesen már segíthet takarítani a kisállat után és megtanulhatja az alapvető állatgondozási feladatokat. Egy iskoláskorú gyermek már önállóan sétáltathatja a kutyát, tinédzserkorban pedig valószínűleg már minden gyermek pontosan tudja, hogy mit jelent felelősen gondozni egy állatot. Az állatokkal kapcsolatos feladatokat tehát mindig a gyermek korához igazítsuk, fontos, hogy fizikailag, biztonság szempontjából és érzelmileg is felkészült legyen erre.
4. Kognitív képességek
Ahogy a gyerekek nőnek, érdeklődésük egyre inkább egy bizonyos fajta állat felé fordul. Ez arra ösztönzi őket, hogy minél többet megtudjanak róla, utánaolvasnak, ha velünk él a kisállat, egyre nagyobb részt szeretnének vállalni a gondozásában, tehát felébreszti bennük a tanulási vágyat. Kérdéseikre válaszolva és bevonva őket az állattal kapcsolatos feladatokba, segíthetünk megismerni az állat különleges igényeit, egyedi jellemzőit. Ha egy panellakásban élünk és gyermekünk kedvenc állata a ló, akkor is érdemes őt a kutatásban támogatni, hiszen a tanulás mindenképpen értékes számukra.
5. Lelki támogatás
Gyermek és állat között gyakran alakul ki különleges kötelék, a háziállatok a gyerekek életében sokszor a vigasztaló szerepét töltik be. Mivel az állat sosem ítélkezik felettük, egy megsebzett gyermek nem ritkán szívesebben bízik meg egy állatban, mint egy emberben. Nem véletlen, hogy az állatokat terápiás kezeléseknél is segítségül hívják. A lelkileg sérült gyerekek esetében az állatokkal kialakított kapcsolat csodákat képes művelni. Megfigyelték, hogy a dühös, mogorva, agresszív gyerekek és tinédzserek egy idő után az állatok környezetében megenyhülnek, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek. Lassacskán elkezdenek bízni, megtanulják, hogy az állatokkal megoszthatják titkaikat, ez pedig megkönnyíti, hogy a környezetükben élő emberek felé is nagyobb bizalommal forduljanak.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése