Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. október 12., hétfő

HOZZÁTÁPLÁLÁS



Hozzátáplálás

Mit adjunk folyadékpótlásként a csecsemőnek?

A kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknek az esetek többségében nincs szükségük pótlólagos folyadékbevitelre, csak ha nagyon erősen izzadnak vagy hasmenésük van. Minél több szilárd táplálékot kap egy csecsemő, annál fontosabb a folyadékbevitel. A táplálék fehérjetartalmának növekedése, a nyári hőség, a fűtött szobában való tartózkodás mind-mind növeli a csecsemő folyadékigényét. Egy csecsemő átlagos napi folyadékigénye 150 ml / testtömeg kg. A fél évesnél idősebb csecsemőknek és a kisgyermekeknek a szilárd táplálékok mellett napi 110 ml / testtömeg kg folyadékot kell kapniuk.
Fontos: Az állandó jellegű, hosszantartó cumizás fogszuvasodáshoz vezethet. A Hipp Teák szénhidrátot tartalmaznak, így a fogakkal való gyakori vagy hosszantartó érintkezésük fogszuvasodást okozhat. Ezért kérjük, hogy a cumisüveget ne használjuk megnyugtatásra, adjunk mi inni a gyermeknek és szoktassuk hozzá 1 éves koruk betöltéséig a pohárból való iváshoz. A HIPP teák és Gyümölcslevek ideálisak a csecsemő folyadékpótlására.

Valóban szükségük van a babáknak húsra?

A hús elengedhetetlen a gyermek számára és csak nehezen helyettesíthető mással. A táplálkozási szakemberek egybehangzóan azt állítják, hogy a gyermeknek a 5-6. hónap után szüksége van a pótlólagos vasbevitelre, hiszen ekkorra használódik fel az a vastartalom, amit a baba még az anyaméhben szívott magába, ezért ezt pótolni kell. A vas felszívódását C-vitaminnal segíthetjük, mégpedig úgy, hogy a vastartalmú ételek mellé C-vitamint tartalmazó italt vagy ételt adunk, például zöldségeket, gyümölcsöt, vagy hígított gyümölcslevet. A húsban továbbá speciális fehérje található, amely a zöldségekben nem lelhető fel. A hús bevezetéséhez a szárnyas húsokat tartalmazó HIPP Menüket ajánljuk.

Mik azok a "falatkák" és mikor adhatom őket a babának? 

Ezekkel a falatkákkal lehet a babákat a rágásra szoktatni. 8-10 hónapos kortól adhatunk hámozott almát, banánt, körtét, kenyér- vagy kiflidarabot, sajtot. A fulladásveszély miatt mogyorót, diót, mandulát, cukorkát 5 éves kor alatt ne adjunk!
Mikortól adhatom a babának ugyanazt az ételt amit a család többi tagja eszik?
Törekedjünk arra, hogy minél később térjen át gyermeke a felnőtt étkezésre, hiszen a nehéz, sok összetevős, fűszeres ételek megterheli a tápcsatornáját. Az átállás fokozatos legyen: előbb a közös reggelikbe tud a gyermek bekapcsolódni, ahol falatkákban kapja meg a száraz reggelit. A főtt ételek közül kezdjük a főzelékekkel, párolt szárnyasokkal, levesekkel. Kerüljük a zsíros, csípős, erősen fűszerezett ételeket, illetve a magas cukor- és sótartalmú ételeket is! Mogyorót, diót, mandulát, cukorkát 5 éves kor előtt ne adjunk!


Kaphat-e a baba tejpépet 5 hónapos kortól?

A HIPP tejpépek 4-6 hónapos kortól adhatóak a dobozon feltüntetett ajánlástól függően.
A hozzátáplálás és a nem elégséges anyatej mennyiség kiegészítéséhez tápláló, laktató és könnyen felszívódó alternatívát biztosítanak.
Mivel azonban tejszármazékot tartalmaznak, ebben az esetben is fontos a fokozatosság és mértékletesség elve. Ha a kicsinek hasmenése lenne, étvágytalanná, nyugtalanná, síróssá válna a tejpépek adását mellőzni kell!
Ilyen esetekben tej-, cukor- és gluténmentes egyéb HIPP termékek közül választhat a baba étkezésének kiegészítéséhez: pl.: gyümölcsöket, főzelékeket ajánlunk.

Miért kell 4 hónapos korig várni a hozzátáplálással?

A táplálkozástudomány folyamatos kutatásainak és fejlődésének köszönhetően egyre korszerűbb és bizonyítottan hatásosabb módszerek és elméletek születnek a hozzátáplálást illetően.

Csak egy példa okán: a 70-es években alkalmazott és a mai fogamzásgátló tabletták között szintén óriási különbség van.

Amennyiben az anyatejes táplálás már nem képes kielégíteni a baba szükségleteit - ez az időszak 4-5-6 hónapos kor körül következhet be - akkor szokták javasolni a hozzátáplálás megkezdését.

Ennél fiatalabb életszakaszban az anyatej vagy a tápszer optimálisan elégíti ki a kicsi szükségleteit.

Fontos továbbá, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint ennél korábban a csecsemő éretlen és ki nem fejlődött emésztőrendszere nehezen - vagy nem is -birkózik meg az Ön által is említett táplálékokkal.

A tejpépeket milyen idős korig kaphatja a baba?

A bébiételek és italok adhatósága - néhány kivételtől eltekintve - általában az alsó korhatár megadásával történik.
Az Ön által említett tejpépek 4 hónapos kortól adhatók és tulajdonképpen - a további táplálási szabályszerűségeket betartva - akár 2 éves korig is kínálhatók.
Miután kedvező vitamin-, fehérje- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek a nagy étvágyú babák ideális kiegészítő táplálékai lehetnek.
Amennyiben a tejpép adása alatt bármiféle probléma merül fel a baba étvágyával vagy székletével kapcsolatosan, haladéktalanul konzultáljon gyermekorvosával az esetleges bármiféle táplálékintoleranciák kizárása végett.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése