Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. március 31., kedd

Képalkotó eljárások: koponya CT, MRI az orrmelléküregek gyulladásának kimutatására.

-rostacsont-homloküreg-arcüreg


#1 Dr.BauerBela

MIT KELL TUDNI A B.C.G. OLTÁSRÓL ??

. Ha „megfogant” az oltás, a beadás helyén, a váll külső felén, 4-6 hét múlva, kicsi piros duzzanat jön létre. A duzzanat elfehéredhet, alatta genny képződhet, ami kifakadhat, és hegesen gyógyulhat. A hónaljárokban vagy a nyakon lévő nyirokcsomók enyhe duzzanata nem kóros. Akinek az oltást követően nem alakul ki heg, annak - tapasztalatok szerint - nem kell újraoltás. 

Mit kell tudni a BCG oltásról?
Hazánkban 1954 óta minden újszülöttet oltanak tbc ellen. A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től.
E súlyos megbetegedéseket csak úgy lehet kivédeni, ha a csecsemők születésük után minél előbb megkapják a BCG oltást. A védőoltást a bőrbe (intracután) kell beadni, amit csak gyakorlott egészségügyi dolgozó tud megfelelően elvégezni. Az erre kiképzett, szakértő személyzet a szülészeti intézményekben és a tüdőgondozókban is rendelkezésre áll.
 Fontos tudni, hogy a védőoltás szövődményeinek több mint 90 százalékáért a nem megfelelő technikával beadott oltóanyag a felelős! A világpiacon csak olyan kiszerelésű vakcina szerezhető be, amely 20 csecsemő oltására elegendő. Így a szülészeti intézményekben egy-egy oltási napon több gyermek védőoltására kerül sor. Hirdetések Mi a tuberkulózis (tbc, gümőkór)? A tuberkulózis vagy elterjedt nevén „tbc” olyan idült fertőzőbetegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz. A kórokozó nyálcseppek révén (köhögés) jut át egyik emberről a másikra, de fertőzött állat tejének fogyasztása is veszélyes lehet. A szervezet immunológiai állapotától függően, a betegség alakulásának több állomása van.
 GYERMEKKORI VÉDŐOLTÁSOK
 A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.>> A tüdőbe bejutott baktériumok elakadnak a legközelebbi nyirokcsomókban és ha a szervezet védekezőképessége jó, akkor ott betokolódnak, a nyirokcsomó elmeszesedik, gümő képződik. Ha az immunrendszer legyengül, például más betegségek, alkoholizmus vagy idős kor miatt, akkor a tokból kiszabadulhatnak a baktériumok és a köpettel a külvilágba jutnak. A környezetben élők ilyen módon fertőződhetnek. Előfordul, hogy a tbc baktérium elárasztja az egész szervezetet – az agyvelőt, a veséket a tüdőt és a csontvelőt - és súlyos kórképhez, gyakran halálhoz vezet.
Hogyan védekezünk a tbc ellen? KÖTELEZŐ ORVOSI KEZELÉS
A tuberkulózis elleni oltóanyag a benne lévő gyengített baktériumról kapta nevét (BCG/Bacille Calmette-Guérin). Az oltottak védetté válnak a fertőzés legsúlyosabb formájától (gümős agyhártyagyulladás és sokgócú gümős tüdőgyulladás).
Nem alkalmas a BCG oltás a fertőzés terjedésének megelőzésére, és a felnőttkori tbc megakadályozására.
 Hogyan történik az oltás? Minden egészséges újszülött, még a kissúlyúak és koraszülöttek is az újszülött osztályról való távozás előtt megkapják a BCG oltást. Ha „megfogant” az oltás, a beadás helyén, a váll külső felén, 4-6 hét múlva, kicsi piros duzzanat jön létre. A duzzanat elfehéredhet, alatta genny képződhet, ami kifakadhat, és hegesen gyógyulhat. A hónaljárokban vagy a nyakon lévő nyirokcsomók enyhe duzzanata nem kóros. Akinek az oltást követően nem alakul ki heg, annak - tapasztalatok szerint - nem kell újraoltás.  
 Ki nem kaphat tbc elleni BCG oltást?
 Veleszületett immunhiány gyanújakor és HIV fertőzött édesanyák gyermekeinél az oltást nem végzik el újszülött korban. Az olthatóság elbírálása orvosi feladat!
Milyen veszéllyel járhat az oltás
 A védőoltások itthon a leghatékonyabbak Az oltás helyén fellépő bőrtünetek vagy a nyirokcsomó-duzzanat több hétig esetleg több hónapig is fennállhatnak. Erről a gyermekorvost tájékoztatni kell. Egyik elváltozás sem súlyos, és ritkán igényel orvosi beavatkozást Minden gyermeknek szüksége van a betegségek megelőzésére és joga az élet védelmére. A védőoltások évente milliók életét mentik meg!
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/ 
#1 Dr.BauerBela

2015. március 30., hétfő

VELESZÜLETETT TOXOPLAZMÓZIS,CYTOMEGALIA ÉS H.I.V,FERTŐZÉSEK ELVÁLTOZÁSAI AZ AGYÁLLOMÁNYBAN-C.T FELVÉTELEK

Képalkotó eljárások: koponya CT, MRI az agykamra-tágulat és meszes gócok igazolására /TOXOPLAZMÓZIS,CYTOMEGÁLIA ÉS H.I.V FERTŐZÉSEK

1.-TOXOPLAZMÓZIS



2.-CYTOMEGALIA-



3.-H.I.V










#1 Dr.BauerBela

2015. március 29., vasárnap

FONTOS TUDNIVALÓK
            A”GYERMEKGONDOZÁSI ENCIKLOPÉDIA”
 ÉSSZERŰBB ÉS KÖNNYEBB FELHASZNÁLÁSA ÉRDEKÉBEN !!
A KIADVÁNY TERJEDELME:-13.000.OLDAL-4000 FOTOVAL.
A HOZZÁFÉRHETŐSÉG HELYE-
1-KÉPES KISMAMA BLOG-blog.bauer bela.ro
2-GYERMEKGONDOZÁSI TANÁCSADÓ-dr.bauer bela.ro
3-GYERMEKGONDOZÁSI BÖNGÉSZŐ-dr.bauer bela.ro
4-VIZUÁLIS KÓRISME GYERMEKKORBAN-dr.bauer bela.ro

ÚGY A BLOG MINT A WEB LAP KERESŐVEL VAN ELLÁTVA!!
#1 Dr.BauerBela

PITYRIASIS ROZEA

Tünetek-az első elváltozás többnyire az úgynevezett „anyafolt”.1-10 centiméter átmérőjű, kerek vagy ovális,halványvörös foltok,szélein pikkelyekkel.5-10 nap mulva a végtagok proximűlis részén kiütés jelenik meg.elemei rózsaszín vagy barnás,felszinükön pikkelyes papulák,amelyek csoportosan a bőr redőnyének irányában helyezkednek el.Az elváltozások nem viszketnek.,2-12 hét alatt elmulnak.Kezelést nem igényelnek.

#1 Dr.BauerBela

2015. március 28., szombat

NYÁRI PROBÉMÁK A GYEREKEKNÉL

Nyári problémák a gyerekeknél
A káros anyagok 70 százaléka élelmiszerrel jut a szervezetbe

A vakáció kizökkenti a gyerekeket megszokott közösségükből, a megszokott életritmusukból, máshol, másképp, rendszertelenül esznek. A fertőző vírusok mellett még ez is megviselheti a cseperedőket


A gyerekeket éri utol legtöbbször az úgynevezett
utazó hasmenés, s ez a fertőzés a leggyakoribb a nyári időszakban –Külföldi kiruccanások hirtelen támadó betegsége ez, amelynek okozója nem feltétlenül vírus, egyszerűen arról van szó, hogy az adott országban egészen más a baktérium flóra, mint amihez otthon a szervezet hozzászokott. Tehát hiába tartjuk be a legelemibb higiénés szabályokat, vesszük a palackos ásványvizet stb., a baj akkor is utolérheti az utazót. Általában nem jár lázzal, banális hasmenés a kísérője. Ám minél kisebb a gyerek, annál veszélyesebb a hasmenés. Ezért a folyadékpótlásra különösen oda kell figyelni. Tévhit, hogy meleg teát kell itatnunk a gyerekkel, s az is, hogy a citromos tea erősíti a hányingert. Nem kell ragaszkodnunk a teához. Ha mégis, akkor sót is szórjunk bele. Bármilyen folyadék megfelel pótlás gyanánt, csak az a lényeg, a gyerek igyon, még ha kortyonként is, mert a nagy melegben jóval labilisabb a szervezet, sokkal gyorsabban kiszáradhat. Legszembetűnőbb jele a levertség, aluszékonyság, ilyenkor orvoshoz kell fordulnunk, mert nem kizárt, hogy infúzióra van szükség. Tehát nem a széntabletta vagy egyéb gyógyszer után kell szaladgálni, hanem itatni és diétáztatni a gyereket. Hamar el is múlik az utazó hasmenés.

Könnyen elkapható uszodában, strandon, de annál hosszadalmasabban gyógyítható a
vírusos szemgyulladás. Ha valaki a családból hazaviszi a vírust, nagy valószínűséggel az egész családon átmegy a fertőzés. Megduzzad, sőt be is dagad a szem, könnyezik, piros lesz. Nem szabad dörzsölni! Ajánlott orvoshoz fordulni, aki szemcseppet ír fel. 

A strandriogató dizentéria, azaz vérhas egyre ritkábban fordul elő. Persze még mindig vannak olyan strandok, ahol nem vízáteresztős a medence és a fürdőzők sem ügyelnek a tisztaságra. A kórokozók jelenléte meleg, sötét, barna vizű medencékre jellemző. Ha széklet kerül a medencébe, többnyire elkerülhetetlen a fertőzés. Enyhébb lefolyása hasmenéssel jár, de az rendkívül erős, tartós. Súlyosabb esetben magas lázat is előidézhet, ilyenkor antibiotikumra is szüksége van a gyereknek. A komolyabb hasmenésnél infúzió is szükséges. 

A kisgyerekek bőre érzékeny, és a strandon
összeszedhetnek bőrgombát, ami a hajlatokban, összefekvő területeken telepszik meg. Hámlásos bőrfelület keletkezik, illetve a lábakon, legtöbbször a köröm alatt fertőznek a bőrgombák. 

A szőke, fehér bőrű gyerekek
hajlamosak a különféle allergiákra. Szezonális allergiát szúnyog, méh, darázs, kullancs vagy egyéb más rovarcsípés okozhat, aminek nyoma van a bőrön. Ezenkívül pollen, egyes gyümölcsök (apró magvas) is felkerülhetnek az allergiát kiváltók listájára. Különféle gélek és sprayk segíthetnek. Az allergia kezelésére hatalmas gyógyszerarzenálja van az orvostudománynak, ezért nem mindegy milyen készítménnyel indítunk –
A
kisgyerekek direkt napoztatása nem szerencsés. Déltől 3-4 óráig nem ajánlatos őket tűző napra tenni. Sokan nem tudják, hogy nemcsak a napon fekvés, de az egész napos, tűző napon ugrálás is járhat napszúrással, erős fejfájás és láz kíséretében. Ha a szülő nem gyanakszik, nehéz megkülönböztetni más betegségtől, mert a kezdeti tünetek sok esetben ugyanígy jelentkeznek. 

Gyakoriak a
melegkiütések is. Igazából nincs mit kezelni rajta – noha vannak erre babaolajok –, maguktól elmúlnak rövid idő alatt, ha szellőzik a bőr, szabadok a hajlatok, könnyű ruhába bújtatjuk a gyereket, és alaposan megfürdetjük, megtisztogatjuk. 

Kerti kismedencébe, ha csak a család apraja használja, nem feltétlenül fontos neomagnolt feloldani. Ha nem ugrálnak be koszos lábbal, nem piszkítanak bele, nincs fertőzésveszély. 

A szalmonella alattomos, hiszen ugyanattól a fertőzéstől egyesek tünetmentesek, míg mások komolyan megbetegszenek. Baromfi és tojás a legismertebb terjesztői. Napon álló, pangó ételekben fordul elő, vagy rosszul hőkezelt árukban, élelmiszerekben. Nyers, kellően át nem sütött húsok is veszélyesek, és a gáztűzhelyen hagyott ételmaradékok.
 A legtöbb ételmérgezés a háztartásokban fordul elő, az egészségre káros anyagok 70 százaléka élelmiszerrel, 20 százaléka levegővel és 10 százaléka vízzel jut a szervezetbe

A savós agyhártyagyulladásról (serosus meningitis) tavaly sokat hallhattunk, amikor Romániában fordultak elő tömeges megbetegedések. Sajnos, ez is a szezonális fertőzések kategóriájába tartozik. Fejfájással, lázzal, hányingerrel, szédüléssel jár, s ha mindez kiegészül tarkókötöttséggel, tarkómerevedéssel – szinte biztosak lehetünk a betegségben. Azonnal keressük fel az orvost. Megnyugtató, ho #1 Dr.BauerBela

MI A MAGZATMÁZ ??

Szüléskor sűrű, fehéres-sárgás máz borítja sok újszülött testét.
A természet így védi az érzékeny magzati bőrt a méhen belüli felázástól, hiszen ott éjjel-nappal vízben van. Ez a réteg a terhesség ötödik hónapjától alakul ki, amikor működni kezdenek a magzati faggyúmirigyek. A kisbaba testét fedő puha szőr segít ennek a sűrű, krémes máznak a megtapadására. Születés után, főleg a többé-kevésbé éretlen babákon jól láthatóak a finom kis szőrszálak és a magzatmáz réteg, különösen a szemöldök, a fejbőr és ajkak területén, melyet vétek lemosni, ugyanis értékes tápanyagokat, vitaminokat tartalmaz, ráadásul néhány óra alatt magától is eltűnik, felszívja a bababőr.


#1 Dr.BauerBela

GÓLYACSIPÉS-ANGYALCSÓK-NEVUS SIMPLEX-NEVUS TELEANGIECTATICA.

A gólyacsipés a leggyakoribb jóindulatú  bőrtünetekkel járó elváltozás a csecsemőknél.
Jellemzően a homlokon, a fejbőrön, a tarkón,szemhéjon, nyakon fordul elő.Népi nyelven angyal csóknak is nevezik.Orvosi neve-nevus simplex,nevus teleangiectatica.A születéskor már jelen van és minden beavatkozás nélkül idővel magától elmúlik.Az ujszülöttek 20-30 %-ban fordulnak elő.Sírásnál,fizikai megeröltetésnél a piros alapszin fokozódik.Lefolyásuk tünetmentes.


1-Gólyacsipés egy csecsemő homlokán



2.Úgyanaz az eset 3 év utőn magától eltünt


#1 Dr.BauerBela

2015. március 27., péntek

A TISZTESSÉGGEL VÉGZETT MUNKA ÖRÖME ÉS A HIVALKODÁS HATÁRVONALAI

A tisztességgel végzett munka örömélmény minden alkotó számára akár elismeri a környezete akár az érdektelenség mellékvágányára tereli. Az alkotás emlékezete megőrzi és elkíséri az embert egész életén keresztül,Tehát nem korfüggő,mert az alkotott érték a történelem folyamán mindig időtálló volt. Manapság amikor a pénz és a hatalom uralja a társadalom világképét a teljesítmény értékrendje elismerése elsatnyul a való élet mániákusan nagyzoló életvitelében. Pedig a történelem bármilyen természetű küzdőterén az elvégzett alkotó munka szüleménye soha nem volt hivalkodásnak tekinthető.
A hivalkodás napjaink erkölcsi vadhajtása az anyagi javakkal vagy társadalmi titulusokkal való kérkedés,az az állapot ami mögött nincs alkotott társadalmi érték,ami csak a külsőségek uralkodó anyagi birodalma, sajnos számos esetben illetéktelen módon. Ez a tény átépítette a nagy többség értékítéletét úgyannyira hogy már már a társadalom szellemi perifériája felé terelgetik az alkotás tisztességét.
Erre az állításra nincs cáfolat, hiszen millió számra vándorolnak el fiaink azokba a közösségekbe ahol nem a hivalkodás, hanem az alkotó munka az emberi tisztesség értékmérője.
#1 Dr.BauerBela

PELENKA DERMATITISZ EGY 1 HÓNAPOS CSECSEMŐNÉL


#1 Dr.BauerBela

NÉHÁNY SZÓ A GYERMEKKORI TRAUMÁKRÓL

Néhány szó a gyerekkori traumákról
Azt gondolom, hogy feministaként ugyanolyan fontos a gyerekek bántalmazása elleni küzdelem, mint a nők védelme. Ráadásul a bántalmazó családban felnövő gyerek még kiszolgáltatottabb, mint egy felnőtt nő, akit férje, élettársa bánt. Mindez csak úgy tud fennmaradni, hogy a bántalmazó erős társadalmi támogatottságot élvez. A bántalmazás ráadásul generációról generációra folytatódik egészen addig, amíg valaki nem tudatosítja, mit élt át gyerekként, és nem tesz azért, hogy ő már támogatóan viszonyuljon saját gyerekeihez.Így ha felhívjuk a figyelmet az egyes esetekre, és elutasítjuk a gyerekek bántalmazásának minden formáját, akkor talán kevesebben válnak a szülői önkény áldozatává.
Minden gyereket ér trauma akkor is, ha támogató családban nő fel. A „természetes” traumák egy része az életkori sajátosságokból, szükségszerű változásokból ered; egy másik része valamilyen váratlan tragikus eseményhez, katasztrófához kötődik.
 A kisgyereknek először az anyától való leválást, az óvodába, majd iskolába kerülést kell átélnie; de ezek az önállósodás folyamatának elkerülhetetlen lépései.
 A szülők válása, közeli hozzátartozó halála, a család nehéz anyagi-szociális helyzete, vagy a külső környezetben zajló tragédia (pl. háború, természeti katasztrófák) nagyobb traumát jelent. Ez utóbbiakra nehezebb is felkészülniük a szülőknek.
Ugyanakkor – legalábbis a kognitív pszichológia szemlélete szerint – soha nem önmagában az esemény az, ami traumatizál, hanem annak értelmezése, várható következményei, és a hozzá kapcsolódó érzelmek. Mivel a szülő az, aki felnőttként felelős a gyerekért, az ő feladata (lenne) ilyenkor, hogy megnyugtatóan értelmezze és kezelje a negatív történéseket is. Ha szorong, azt a gyerek is érzi. Természetesen nem várható el, hogy a felnőtt minden helyzetet higgadtan, jókedvűen kezeljen, és nem is ettől válik valaki „elég jó” szülővé.
 A lényeg az, hogy megértse és elfogadja a gyerek érzelmeit, ezekre reagálva próbáljon neki segíteni a trauma feldolgozásában; saját félelmeit pedig ne terhelje rá a gyerekre, vagyis ne „szülősítse” őt. A felnőtt is lehet szomorú, dühös, de neki, a gyerekkel ellentétben, már vannak eszközei a negatív érzelmek kezelésére, az önismeret fejlesztésére. Ha mégis rosszul érzi magát, szorong, akkor ezekről az érzésekről is érdemes a gyereknek beszélnie, vigyázva arra, hogy a gyerek tisztában legyen vele: ezek a negatív érzelmek nem az ő „rosszaságának” a következményei.
 Emellett nagyon fontos lenne, hogy a szülő saját ki nem elégített szükségleteivel, gyerekkori traumáival, ha lehetséges, még a gyerek születése előtt foglalkozzon.
A gyerek csak akkor tudja átélni saját érzelmeit, ha van mellette egy olyan, felelős felnőtt, aki megérti őt, és „elkíséri” ezen az úton. Ha a szülők ezt nem teszik lehetővé, akkor a gyereknek el kell fojtania az érzelmeit, azt kell mutatnia kifelé, amit elvárnak tőle; és ezzel egy „mintha-én” kialakítására kényszerül.
Ez az alapja a felnőttkori szorongásnak, depressziónak A gyerekkori érzelmek elnyomása sokkal gyakoribb, mint hinnénk; sőt, véleményem szerint szinte általános. A szülők általában a negatív érzelmeket (pl. félelem, szomorúság, harag) tartják nem elfogadhatónak. Vannak, akik még azt is megtiltják, hogy a gyerek sírjon, amikor a szülő megveri; mások saját magukat állítják be áldozatnak, és a gyerektől várják, hogy megvigasztalja őket.
Rengeteg könyv, kutatás foglalkozik a válás káros hatásaival; úgy tűnik, a többség még mindig a családok „felbomlásában” látja a traumák legfontosabb forrását. A szerzők alapvető feltételezése általában az, hogy a gyereknek szüksége van apára és anyára, ebből következően úgy vélik, a válás önmagában nagyon traumatikus, jobb elkerülni.
 Van, aki még azt is bizonyítottnak látja, hogy az egyszülős családokban felnövő gyerekek rosszabbul teljesítenek, és jellemző rájuk a korai promiszkuitás. Csak kevesen törődnek a gyerek valódi érzelmeivel, azzal, hogy mit él át egy bántalmazó légkörben. A család szerkezetét úgy tűnik, sokkal könnyebb vizsgálni, mint a benne zajló folyamatokat, a nevelés minőségét. Pedig a válások nagy része valószínűleg azért történik, mert az egyik szülő bántalmazza a másik szülőt (illetve kölcsönösen bántják egymást), vagy a gyereket is. Ilyenkor sokkal kisebb traumát okoz, ha a szülők nem élnek együtt, és a gyerek csak ritkán találkozik a bántalmazóval, mint ha felnőttkoráig közvetlenül vagy közvetve el kell viselnie a rendszeres pszichés vagy fizikai abúzust.
Sok szakember csak felületesen szemléli azt a környezetet, ahol a gyerek felnő. Szerető, támogató légkört feltételeznek olyan külső jellemzők alapján, mint pl. a „teljes” család, vagy a megfelelő anyagiak megléte. Pedig jól tudjuk, hogy vannak szülők, akik mindent megvesznek gyerekeiknek, hogy ezzel fedjék el az érzelmek, a szeretet hiányát, vagy felvágjanak mások előtt; sőt, később vissza is tudjanak élni vele. („Mi mindent megadtunk neked, te mégsem vitted semmire!”)
A bántalmazás lehet verbális, pszichés, érzelmi, fizikai vagy szexuális. Ha nincs nyilvánvaló, jól látható jele (pl. zúzódások, törések; a szomszédba áthallatszó kiabálás), ráadásul a szülő azt kommunikálja kifelé, hogy ő szereti a gyerekét, akkor a külvilág nagy eséllyel nem fogja elítélni a bántalmazást. Ez a folyamat a gyereket is nagyon elbizonytalanítja.
Feministaként nehéz helyzetben vagyunk, amikor az anyákat kell megítélnünk. Sokan elfogultak velük, hiszen ma is rengeteg feladat és teher hárul rájuk a gyerekneveléssel kapcsolatban; és rengeteg anyát bántalmaz a férje.
Ezzel kapcsolatban nagyon fontos tudatosítani, hogy az anya felnőtt ember (míg a gyerek ki szinte teljesen ki van szolgáltatva neki és szűkebb környezetének), felelős azért, amit a gyerekével tesz; és részben azért, hogy az apa agressziójától megvédi-e őt. A családban ő is a gyerek felett áll hierarchikusan, így könnyen elnyomóvá válhat.
 Éppen ezért fontos, hogy az anya bántalmazó magatartását is ugyanolyan komolyan vegyük, mint az apáét; és a legsérülékenyebb szereplő, a gyerek igényei kerüljenek előtérbe.


#1 Dr.BauerBela

2015. március 26., csütörtök

EMLÉKTÁR-FEKETEBETÜSÖK

EMLÉKTÁR-FEKETE BETÜSÖK-
ÉLETEM MUNKÁJÁNAK ELSŐ JÁRANDÓSÁGA.
A PÁZMÁNY PÉTER KIRÁLYI KATOLIKUS FŐGIMNÁZIUM ÉVKÖNYVE-1941-
A Pázmány Péter Királyi Katolikus Főgimnázium, kiváló tanári karával,pedagógiai értékrendjével,és az úgymond –világi iskolák nyitottságából származó elnézhető és megbocsájtható kis gyarlóságoktól eltekintve erkölcsi létem arculatának egy egész életre szóló vetülete volt. A tehetség ,a munka szent volt ezen intézmény tudattárában és ezek ellen véteni, bűnnek számitatott.
Egy szigorú,szerető,az életednek tartalmat követelő, család,egy felekezeti iskola a maga történelmi erkölcseivel,rendjével,az autentikus értékek felismerésével,gondozásával és nem utolsó sorban azzal hogy a teljesítményed örömélményéhez juttat már gyermekkorodban,olyan élményanyaghoz ami egy életre szólhat. Kötelez arra hogy tarsolyodban kell hordoznod a –ketyegő órát-egy egész életeden át , hogy becsülettel,tisztakezű munkával,egyenes gerinccel, építkezz a predestinációd kiteljesítéséért-


#1 Dr.BauerBela

EPIDERMÁLIS ANYAJEGYEK

EPIDERMÁLIS ANYAJEGYEK

Epidermális anyajegyek jóindulatú, jól körülírt proliferáció-papilláris elváltozások a bőrben. Ha megvizsgáljuk az elváltozásokakat azok vonalszerü,kanyargós vagy hullámszerü alakzatot mutatnak. Életkor: 80% jelen van az első életévben. Ezek java részét a születéstől 18 éves korig észleljük.Prevalenciája 1: 1000 a csecsemőknél. Legtöbb esetben sporadikus, örökletes Epidermális anyajegyek a szülés után észlelehetők. Születéskor: makula / bársonyos. Később: warty / papillomatous plakkok. Számúk egyedi  vagy többes.A születéskor Szín: fehér. Később: hússzínű, fény, vagy sötétbarna. Ritkán hipopigmentált.Néhány milliméterrel több centiméter méretű lehet a nagysága.Jellemzően egyoldalú elosztás, megállás hirtelen a középvonal Ritkán lehet kétoldalú.

1-

2-




#1 Dr.BauerBela

JÓ SZÓVAL OKTASD,JÁTSZANI IS ENGEDD....

Jó szóval oktasd, játszani is engedd...

A sikeres nevelés titkát sok gondolkodó kereste, az ókortól napjainkig
könyvtárakra való irodalma gyűlt össze a neveléselméleteknek. A szülők, illetve
pedagógusok számára ajánlott módszereknek, "tréningeknek" se szeri, se száma. A koncepciók nagyon eltérőek, alig néhány kérdésben alakult ki konszenzus a szaktekintélyek között.
Irányzatok
A véleménykülönbségek forrása az ember természetéről vallott nézetek eltérő
volta.
A humanista-felvilágosult filozófiák szerint például az ember eredendően jó.
A gyermek tehát "tiszta lappal" indul, sőt, rengeteg vele született kreatív
adottsága van. A legnagyobb "bűnnek" a humanisták szerint ezeknek a korlátozása
számít, a legfőbb jó pedig annak elősegítése, hogy ezek az adottságok szabadon
utat törjenek maguknak, s a gyermek (utóbb felnőtt) szabadon "megvalósíthassa önmagát".

A másik felfogás (mellyel szemben az előbbi koncepció megszületett) a középkorból
származik:
a gyermek eszerint eredendően gonosz, minden területen korlátozásra
szorul, s csak hosszas, idomításhoz hasonló eljárással szoktatható (vak)
engedelmességre.

Ez utóbbi nézet azonban nem teljesen azonos az elvileg alapjául szolgáló bibliai
tanítással, hiszen ha a gyermek azonos lenne az Abszolút Gonosszal, Jézus nem
állított volna gyermekeket példaképül tanítványai elé, s Pál apostol sem iktatott
volna be levelébe figyelmeztetést az apák számára a gyermekek megkeserítését
eredményező nevelési gyakorlattal szemben.

Az alapproblémák átgondolásához – a teljesség igénye nélkül – egy kísérlet
tanulságainak közlésével, egy könyv bemutatásával, valamint egy iskolaigazgató és
egy pszichológus véleményének közlésével szeretnénk hozzájárulni.
A kísérlet
Kurt Lewin és munkatársai a nevelői légkör kisiskolás korú gyermekekre tett
hatását vizsgálták
. A gyermekekből öt tagú csoportokat hoztak létre.
Az első csoport-típusban a felnőtt vezető a gyermekeknek lépésről lépésre diktálta az
elvégzendő műveleteket
. Utasításait személyeskedő megjegyzésekkel fűszerezte,
vitát, véleményt nem tűrve teremtette meg a vakfegyelem légkörét.

A következő típus a demokratikusabb vezetés? csoport volt, a nevelő itt inkább
tanácsokat adott, csak a teljesítményt (nem a gyermekeket) bírálta. A döntéseket
némi vita után maga a csoport hozta, és közösen kidolgozott terv alapján haladtak. A
vezérelv a belátáson alapuló engedelmesség volt.
A csoportok harmadik típusának"nevelője" nem irányított: ki-ki azt csinálta, amit akart. A légkört teljesszabadosság jellemezte.
 Az anarchisztikus csoportok természetesen semmit sem
teljesítettek, egy megfigyelés azonban még rendkívül figyelemre méltó: ha a nevelő
kiment, egyedül a "demokratikusabb" csoport teljesítménye maradt változatlan.
Következetesség, hitelesség
A szigorúság és az engedékenység problematikájáról Dr. Fohn Márta
pszichológus főorvos így vélekedik
: "Régóta tudjuk, hogy az extrém szigorúság
milyen lelki nyomorokat eredményez. Ennek példái közismertek. Arra is van viszont
tapasztalati anyagunk, hogy a túlzott engedékenység majdnem ugyanolyan ártalmas. Ez
utóbbit főleg az analitikus pszichológusok szorgalmazták. A tapasztalat az, hogy ezzel
csak nagyon kevés gyereknél lehet eredményt elérni, többségük hamar átlépi a
józan ész diktálta kereteket. Ez a nevelési stílus veszélyhelyzetek esetében sem
engedi a szülőt diktálni, utasítani. Ma is volt egy esetem, ahol ez okozta a
problémát: azt az ötéves kisfiút, akire kevés önbizalommal rendelkező édesanyja
nem tudott a játszótéren kellő komolysággal és eréllyel rászólni, megharapta egy
kutya. Még azt is nekünk kellett megmondani az anyukának, hogy nyugodtan beleszólhat,
hogy a gyerek mit nézhet meg a televízióban, s nem kell a szomszédok előtt
szégyellni, ha a gyerek ordít a korlátozás miatt.

Vannak olyan helyzetek, amelyek szélsőséges állásfoglalást kívánnak meg,
általában azonban a nevelésnek három fontos alapelve van
.
Az egyik a következetesség: amit egyszer nem engedek meg, azt máskor sem. Ha esetleg tévedtünk,
nyugodtan beismerhetjük, az őszinteség a látszat ellenére rendszerint kisebb
presztizsveszteséggel jár, mint gondolnánk. Hiába próbálkoztak azzal többen is,
hogy nem kell rászólni a gyerekre, inkább úgy kell a lakást berendezni, hogy minél
kevesebbet kelljen tiltani, az élet mégis arra tanít bennünket, hogy amikor a gyerek
az otthoni miliőből kikerül, rákényszerül bizonyos korlátok betartására. Annak a
gyermeknek van lehetősége arra, hogy az élete törésmentes legyen, aki otthon pontosan
megtanulta a határok betartását.

A másik elv a hitelesség: csak azt és annyit mondani, amit úgy is gondolunk. A
serdülők erre különösen érzékeny csápokkal rendelkeznek. Valaki azt mondta:
"A
szülő megtanítja a kisgyermeket beszélni, a serdülő megtanítja a szülőt
hallgatni."
Bár ennél az életkornál is be kell tartani bizonyos kereteket, a
nevelés itt már inkább a kibontakozás, az önmegtalálás és önmegvalósítás
támogatásából kell, hogy álljon.

A harmadik elv legalább ilyen fontos. A házasságban az a jó, hogy a felek egymást
kiegészítik. A nevelésben rendkívül sokat jelent, ha lojálisak egymással és
erősítik egymás véleményét. Ha a szülők nem értenek egyet abban, hogy mit
engedjenek meg, a gyermek elbizonytalanodik. Sok kamaszkori devianciának ez az oka. Az
iskola már inkább csak a család által kialakított szocializációs zavarokat (illetve
az "alulszocializáltságot") hozza felszínre.
 Ennek ellenére sokat segít, ha agyerek akár csak egy vagy két olyan tanárt talál, akinek a példáját követheti.
Ugyanakkor a tanároknak lehetnek olyan megalapozatlan, nem kellő körültekintéssel
kimondott mondatai, kritikái, amelyek – akár csak a hanghordozás által – súlyos
személyiségzavarokhoz is vezethetnek. Például egy olyan kislány, akinek amúgy is
problémája van az önértékeléssel, a tornatanárnak egy testsúlyára vonatkozó
megjegyzésére képes egyszerűen abbahagyni az evést és életveszélyes mértékben
lefogyasztani magát. Nemcsak egyéni, hanem közösségi ártalmakat is lehet elkövetni,
és jó, ha egy tanár ismeri magát és tudja, melyek azok a helyzetek, amelyekkel meg
tud birkózni, és melyek azok, amelyek megoldásához külső segítséget kell
kérnie" – fejezte be fejtegetését a szakember.
"Fegyelmezz! Megéri!"
Dr. James Dobson könyvének már a címe is sokatmondó. Jellemző módon amerikai
szerző munkája, hiszen itt értek be először a századközép liberális
reformpedagógiájának gyümölcsei
. A szerző bevallottan a zsidó-keresztény
hagyomány erkölcsi talaján áll. Noha könyve elején leszögezi, hogy a jeges, rideg,
megfélemlítő légkört teremtő szülői önkény és az érzéketlen, erőszakos,
durva fegyelmezés jóvátehetetlen károkat okozhat, pszichológusi praxisából vett
példák sorozatával bizonyítja, hogy a rosszul értelmezett szülői tolerancia
legalább annyira elszomorító következményeket eredményez. Azokra az esetekre, amikor
a csemete nem gyermekes felelőtlenségből, hanem dacos engedetlenségből fakadó
kihívó magatartást tanúsít, a szülő irányító szerepének megőrzése, illetve a
szülő iránti tisztelet kialakításának érdekében szigorú fellépést ajánl
.
A szerző szerint a gyermekkornak az a legnagyobb ellentmondása, hogy a gyermek várja az
irányítást, ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy szülei kiérdemeljék rá a jogot.
Amikor a szülők a kihívás pillanatában mégsem vállalják az irányító szerepet,
önmaguknak és családjuknak egy életre szívfájdalmat okoznak.



#1 Dr.BauerBela

2015. március 25., szerda

EGYES KOLLAGENÓZISOK BŐRTÜNETEI

 EGYES KOLLAGENÓZISOK BŐRTÜNETEI

A kollagenózisoknál nagyon gyakori a bőr- és nyálkahártya érintettség, amelyek magukba foglalják a különböző kinézetű bőrkiütéseket, fényérzékenységet (ahol a napfény kiütést provokálhat), valamint a száj és az orr nyálkahártyáján kialakuló fekélyeket.
Az érintett gyermekek egy harmadánál-felénél alakul ki a tipikus „pillangószárny" kiütés az orron és az arcon.
Néha az átlagosnál több haj hullik ki (alopecia/kopasz folt), és előfordul, hogy a kezek kipirosodnak, elfehérednek vagy elkékülnek, ha hidegnek vannak kitéve (Raynaud szindróma).
Az alábbiakban bemutatok néhány jellemző klinikai bőrelváltozást


1-klasszikus pillangó minta az arcon.


2-ideiglenes alopecia/kopaszodés/



3-intenzíven erythemás makula kitörés és gyakran súlyosbítja a napsugárzás



4-intenzíven erythemás foltok és papulák és plakkok enyhe ödémával.



5-Neonatális lupus erythematosus


#1 Dr.BauerBela

2015. március 24., kedd

4 szülői hiba, amiért rosszul tanul a gyerek

Ha a csemetéd nem tud közepes átlag fölé emelkedni a suliban, annak ez is lehet az oka.
hirdetés
Melyik szülő ne szeretné, ha csemetéje brillírozna az iskolában, vagy legalábbis a jó tanulók táborát erősítené? Hát persze, hogy mindegyik, és ha van iskolás gyerkőcöd, bizonyára te is hasonlóképp vagy ezzel.

Sajnos azonban álom és valóság nem mindig fedik egymást, és ha szeretné is az ember, mégsem az áhított négyes-ötös osztályzatok kerülnek az ellenőrzőbe.
Nem biztos, hogy a gyerek a hibás
Gyakori szülői baki, hogy ha a gyerek jegyei a bányászbéka feneke alatt vannak, folyvást szidja, megbünteti, eltiltja őt a hobbijától és így tovább.
http://www.femina.hu/spacer.gif
Ha a család rosszul működik
Noha nem ritka a lusta gyerek sem, aki az ideális körülmények ellenére viszi haza az egyeseket, azért nagyon sok olyan gyerek is van, aki szülői tévedések áldozataként kapja a rossz tanulóbélyeget.
Szülői hibák
Bizony, nem mindig a gyerek az, aki elsősorban felelőssé tehető azért, mert rossz jegyeket kap. Egy szülőnek ugyanis nem csak annyi a dolga, hogy aláírja az ellenőrzőt, és a jegyek láttán megdicsérje vagy megszidja a gyereket. Egy iskolás anyukájaként vagy apukájaként ennél sokkal több mindenre kell figyelni, máskülönben az osztályzatok bánják a dolgot.
A következő négy szülői hiba sok gyerek esetében tudható be a rossz jegyek okozójának.
Kevés alvás
Mivel az alvás közben pihen meg az egész nap igénybe vett agy, senki ne várja el, hogy kevés alvás mellett a gyereke nagyszerűen teljesít majd az iskolában. Egy kisiskolásnak 10-11 órát, egy tininek nyolc és fél-kilenc és fél órát kell aludnia ahhoz, hogy másnap ne legyen fáradt. Gondoskodni kell a nyugodt, kellő mennyiségű alvásról.

Rendszertelenség
Ha a gyerek életében nincsenek állandó dolgok,  berögzült időpontokban végzett cselekvések, hiányzik a rendszer, akkor ő maga is sokkal kevésbé lesz kiegyensúlyozott, ami kihat az iskolai teljesítményére. Fix lefekvési, ébredési, étkezési időpontok, fix tanulási periódus - ezek alap dolgok kell, hogy legyenek.
Rossz táplálkozás
Sajnos nagyon sok szülő hagyja figyelmen kívül, hogy a gyereknek nemcsak az éhségét kell elmulasztani, hanem táplálni is kell, és tápanyagban szegény, egészségtelen ételeket adnak a gyereknek. Ha szűkösebb is a költségvetés, nem érdemes pont a gyerek ételén spórolni, mert az a gyerek iskolai teljesítményén is meglátszik.

Lelki problémák
Attól még, hogy valaki gyerek, lehetnek lelki problémái, sőt, depressziós is lehet. Ezt sokan mégsem veszik komolyan, pedig ha a gyereket nyomasztja valami, akkor az iskolában sem fog tudni úgy figyelni, mintha minden rendben lenne. Figyelni kell rá, hogy a csemete hogy jön ki társaival, tanáraival, és lényeges, mi zajlik a családban éppen - például válás. Beszélgetni kell a gyerekkel, és ha szükséges, gyermekpszichológust is kell bevonni.


#1 Dr.BauerBela

A HAJAS FEJBŐR GOMBÁS MEGBETEGEDÉSE /KERION CELSI/ AMI A HAJ TELJES KIHULLÁSÁVAL,TÁLYOGOKKAL ÉS FEKÉLYEKKEL JÁR

A BETEGSÉG UTÁNI TELJES KOPASZODÁS #1 Dr.BauerBela

2015. március 23., hétfő

SZEMHÉJ,SZARU ÉS KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS GYERMEKEKNÉL

3 súlyos betegség a vörös, viszkető szemek mögött
Nem biztos, hogy szemeid az egész napos monitorbámulástól vörösödnek ki. Akár komolyabb betegség is állhat a háttérben, ismerd fel időben a bajt!

hirdetés
Szemed világára nem lehet eléggé vigyázni. A napfény, az állandó monitorbámulás és az idő múlása mellett még komoly betegségek is fenyegethetik egészségét. Akötőhártya, a szaruhártya, illetve a szivárványhártya egyaránt begyulladhat. Ismerd fel a betegségeket időben!
Szaruhártya és kötőhártyagyulladás
A latinul conjunctivitisnek hívott probléma nagyon gyakori szembetegség. Ilyenkor a szemgolyót védő és a szemhéjat bélelő, normál körülmények között átlátszó kötőhártya begyullad és kivörösödik. Többnyire allergia, bakteriális vagy vírusfertőzés következménye, de okozhatják irritáló anyagok, például vegyszerek vagy cigarettafüst is. Általában mindkét szem érintett, de rendszerint az egyik szem előbb gyullad be, majd azt követi a másik fertőződése. A gyulladás heveny formája akár több hétig is eltarthat, a kiváltó okoktól és a kezeléstől függően.
http://www.femina.hu/spacer.gif
Jellemző tünetek
  • Vörös szemek.
  • Váladékozás, könnyezés.
  • Enyhe fájdalom, idegentest érzése.
  • Összeragadt szemhéjak, homályos látás.
Mi a teendő?
A kötőhártya-gyulladást ne próbáld házilag kezelni, mert a szakszerűtlen ellátás a probléma súlyosbodásához vezethet. A kiváltó októl függően a szemorvos antibiotikumot, vírusellenes gyógyszert,gyulladáscsökkentő vagy antihisztamin-tartalmú szemcseppet ír fel. A gyógyulás elősegítése érdekében valószínűleg esténként műkönnyet is kell használnod.
Szaruhártya-gyulladás
A szaruhártya - latinul cornea - a szemgolyó elülső felszínén elhelyezkedő vékony, átlátszó réteg. Rajta keresztül jut a fény a szem belsejébe, így - mint első fénytörő közeg - igen fontos szerepet játszik az éleslátásban. A szaruhártya gyulladása - kreatitis - elsősorban a kontaktlencsét viselőket veszélyezteti: ilyenkor a lencsehordást abba kell hagyni.
Bakteriális keratitis
A bakteriális keratitis úgy alakul ki, hogy a szaruhártya belsejébe, annak felületi sérülésein keresztül baktériumok hatolnak be. A gyulladás ezen fajtája heves szemfájdalommal jár, a szaruhártyával szomszédos szemfelszín pedig gyakran kivörösödik.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények
ovábbi jellemző tünet, hogy a szaruhártyán kis fehér beszűkülés indul el. A bakteriális fertőzés könnyen a szaruhártya hegesedését idézheti elő, ami súlyos látásromláshoz vezethet. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal orvoshoz kell fordulnod. A szemorvos valószínűleg széles spektrumú antibiotikus cseppeket, valamint pupillatágítót ír fel, melyek gyakran injekcióval egészülnek ki.
Vírusos keratitis
Amennyiben vírusos eredetű keratitisről van szó, hátterében valószínűleg herpeszvírus vagy adenovírus húzódik meg. A betegség általában egyoldali, a szem vörössége mellett jellemző tünet a torokfájás és a nyirokcsomó-duzzanat.
http://www.femina.hu/spacer.gif
Amennyiben ezeket a jeleket tapasztalod, semmiképpen ne használj szteroidos cseppeket, mert ezek csak súlyosbítják a problémát. Minél előbb fordulj szemorvoshoz! A kezeléshez pupillatágító, valamint virosztatikus cseppekre lesz szükség.
Szivárványhártya-gyulladás
Nem csupán a kötőhártya és a szaruhártya, de akár az írisz is begyulladhat. A betegség bármely életkorban előfordulhat, de elsősorban fiatal és középkorú nők esetében alakul ki. Kialakulásának oka sok esetben ismeretlen, de előfordul, hogy herpeszvírus, rubeola vagy Lyme-kór áll a háttérben. Amennyiben visszatérő problémáról van szó, úgy a szervezet egyébgyulladása, a test valamely pontján található góc - például egy gyulladt fog vagy arcüreggyulladás - okozza a betegséget.
Gyakori tünetek
  • Bőséges könnyezés.
  • Fájdalom, vörös szemek.
  • Közelre nézéskor fokozódó fájdalom.
  • A szembogár alakja szabálytalanná válik.
Kezelési lehetőség
Elsősorban a kiváltó gócpontot kell megkeresni, ezután az orvos gyulladáscsökkentő, valamint pupillatágító szemcseppet ír fel. Ez utóbbiak megakadályozzák aszivárványhártya szélének letapadását, és ellazítják a szivárványhártya izomzatát, felgyorsítva ezzel a gyógyulás folyamatát. Ugyanakkor számolnod kell kellemetlen következményekkel is: a fényérzékenység növekedésével, valamint az olvasás nehezítettségével. Amennyiben időben fordulsz orvoshoz, elkerülheted az olyan súlyosabb szövődményeket, mint a szemlencse, illetve a szaruhártya elváltozása.
Cikkünk a Reader’s Digest Családi orvosi kalauz című könyve segítségével készült.


#1 Dr.BauerBela