Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. október 12., csütörtök

Végbélrepedés gyerekeknél (fissura ani)



Végbélrepedés gyerekeknél (fissura ani)
Megnézte 6 373 olvasó. |2015.november 24. | Emésztőrendszeri betegségek, Gyermekbetegségek, Traumatológia-gyermeksebészet | 0 |

Végbélnyílás berepedése (végbélrepedés, fissura ani)
A végbélnyílást, egy erős izomgyűrű tartja zárva, melyet belül nyálkahártya fed. Ez a nyálkahártya igen sérülékeny, és különböző hatások következtében könnyen bereped. Az ilyen berepedés után a székelés igen fájdalmas, ami miatt a gyermek visszatartja a székletét, ami székrekedést, kemény székletet és ismételt berepedést okoz. Gyakori megbetegedés.
Végbélrepedés okai:
Székrekedés estén, a gyermek erős haspréssel próbálja kinyomni a kemény székletet, mely a végbélnyílás nyálkahártyájának repedéséhez (fissura ani) vezethet.
A hasmenéses, maró, napi többszöri széklet is igénybe veszi a nyálkahártyát, így elősegíti a végbélrepedés kialakulását.
Idegentestek is megsérthetik a nyálkahártyát, hasfájós baba szélcsövezése vagy akár a nem megfelelően végzett hőmérés is vezethet a nyálkahártya sérüléséhez. (lásd A hasfájós babákról szóló cikkünket)
A székletben található emésztetlen darabok (pl. magvak) megsérthetik a nyálkahártyát végbélrepedés kialakulását okozva.
A szorongás és a stressz ront az állapoton, mert a végbélnyílás záróizmának tónusa megnő, amit fokoz a végbélrepedéssel járó fájdalom, emiatt a környéki erek leszorítása miatt a nyálkahártya vérellátása és gyógyulási képessége romlik. A folyamatos “görcs” tovább fokozza a székelési nehézséget, és az erek leszorítása miatt hosszútávon aranyerek kialakulásához vezethet.
Végbélrepedés tünetei:
Első tünete a székeléskor jelentkező éles fájdalom. A fájdalom nagyon erős, a betegek úgy írják le mintha üvegszilánk lenne a székletben. Nagyobb gyermekek esetén akár ájulással is járhat. A fájdalom a székelés után megszűnik, ám a végbélrepedés a következő székelésig nem képes begyógyulni, így újra reped és fáj, így a folyamat lassan krónikus állapotba megy át. Az idő előrehaladtával már székelés után is fájhat percekig – órákig. Mindez fokozza a végbélnyílás záróizmának a tónusát ami egyfajta görcsös feszülésérzést okozva akár állandósulhat is a fájdalom.
A fájdalom miatt a végbélrepedés betegséget székrekedés kísérheti, a gyermek a kakilás gondolatát is elutasítja, és ha hosszas rábeszélés után mégis bilire vagy wc-re ül, a reflexes záróizomgörcs miatt nehéz a székelés. Ez egy ördögi kör, mely a helyzetet egyre csak rontja.
A nyálkahártya sérülés vérezhet. A vérzés nem jelentős, a széklet végén, vagy a biliben/wc-ben szokott megjelenni pár csepp friss piros vér, illetve a wc papíron a fenék törlésekor.
Az állandó fájdalom, a székrekedést kísérő hasi panaszok miatt az étvágy romlik, a komfortérzet és a lelki állapot egyre rosszabbá válik. Nagyobb gyermekek a szégyenérzet miatt sokszor nem is panaszolják el a problémát.


 Végbélrepedés diagnózisa:
Mielőbb sebészeti vagy proktológiai vizsgáltra van szükség.
A végbélnyílás ujjal történő vizsgálatával általában már felismerhető a betegség.
Helyi érzéstelenítés után a végbélnyílás nyálkahártyáját megtekintve szemmel látható a sérülés (fissura).
Egyéb betegségek gyanúja esetén esetleg szükség lehet végbéltükrözésre.
Végbélrepedés kezelése:
A végbéltáji fájdalom és vérzés nagyon komoly, súlyos betegségek jele is lehet, így vigyük a gyermeket orvoshoz!
A kezelés első lépése a széklet rendezése. A hashajtás nem segít a helyzeten, sőt ront a nyálkahártya fokozott terhelése miatt. Étrendi és életmódi változások szükségesek a székrekedésról szóló cikkünkben leírtak szerint, melyet itt olvashatsz el.
Fontos a bő folyadékbevitel, ami szintén segít a széklet rendezésében. A széklet rendezése során a cél, a napi egy normál, vagy normálnál kissé lágyabb széklet elérése.
A fokozott tisztálkodás enyhíti az állandó égő fájdalmat, mert csökkenti a fissura elfertőződésének és környéki gyulladásának mértékét. Székelés után érdemes a végbélnyílás környékét egyszerű langyos szappanos vízzel lemosni.
Gyógyszeresen helyi vérkeringést javító (nitroglicerines), gyulladáscsökkentő (streroid) és helyi érzéstelenítő krémek használata jöhet szóba. Hatásukra napok alatt jelentős javulás és teljes gyógyulás várható.
Nagyobb gyermek esetén rengeteget segít a relaxáció. A tudatos lazítás székelés alatt, és a szorongást csökkentő pszichoterápia segíti a gyógyulást.
Ma már ritkán fordul elő hogy a fenti kezelések eredménytelenek. Hosszú ideje fennálló krónikus panaszok esetén szóba jöhet a sebészeti megoldás.
Végbélrepedés megelőzése:
A megelőzésben az életmód, a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás, testmozgás kap jelentős szerepet. A megfelelő étkezéssel és életmóddal kialakíthatók az egészséges székelési szokások, mely mellett nem alakul ki fissura.
A baba gondozása során csak a szükséges mértékben és megfelelő körültekintéssel szélcsövezzünk,  hőmérőzzünk a nyálkahártya sérülések kiküszöbölése miatt. Helytelen a szülői magatartás mely szerint “hőmérőzzéssel segítünk kakilni” a hasfájós babának.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése