Lábgomba tünetei és kezelése gyerekeknél


A lábgomba a láb bőrének gombás fertőzése. Jellemzően a lábujjak közötti összefekvő felületeken jelentkezik, de ráterjedhet a talp bőrére és a körmökre is. A lábujjak közötti gombásodás orvosi neve: mycosys interdigitalis, a lábgomba orvosi neve: tinea pedis.

A lábgomba oka:

A lábgomba okozói fonalas és sarjadzó gombák egyaránt lehetnek, leggyakrabban azonban az úgynevezett Dermatopytonok felelősek a lábgomba kialakulásáért. A Dermatopytonok olyan fonalas gombák, melyek az emberi bőrön élősködnek, elsősorban a kéz, a láb és a körmök környékén, ám nem csak az elhalt hámsejtekből táplálkoznak, hanem fonalaikkal behálózva az egészséges sejteket okoznak gyulladást.

A gombák kedvelik a sötét, meleg, nedves helyeket, így a zárt cipőben izzadó láb, ideális környezetet biztosít a számukra. A lábgomba ma már népbetegségnek számít, szerencsére enyhe, ám kellemetlen tüneteket okoz.

A lábgomba fertőző betegség. Strandokon, közös zuhanyzókban, közös törölköző használattal stb… terjedhet lábról lábra, a lehulló hámsejtek által. Ha valaki lábgomba betegségben szenved és utána belelépünk a zuhanytálcába pl, jó eséllyel megfertőződünk.


 A lábgomba tünetei: A lábgomba első tünetei a lábujjak között jelentkeznek, jellemzően a 4. és 5. lábujj között. A bőr felpuhul, felázottnak tűnik és kipirul. Égő viszkető érzés jelentkezik.

Ahogy a lábgomba teret nyer, hámlás, majd hámhiány alakul ki a kérdéses területen. Kezelés hiányában a fertőzés továbbterjed a többi lábujjközre, a talpakra és a körömre. A talpakon megvastagodott felrakódások jelentkezhetnek, a körömgomba pedig a köröm sárgás elszíneződésével, megvastagodásával jár. A körömre terjedő fertőzés már hosszadalmas kezelést igényel.

A kialakult hámhiányok utat adnak a baktériumoknak, ami gennyes bőrfertőzések, vagy orbánc kialakulásához vezethet. Emiatt bár lényegében egy enyhe betegségről van szó, mindenképpen kezelni kell.

A lábgomba kezelése:



A lábgomba kezelésére általában a helyileg alkalmazható szerek elégnek bizonyulnak.

Fertőtlenítő ecsetelők (pl Betadine oldat) és gomba ellenes krémek (pl Canesten, Candibene, Lamisil stb…) használatával leküzdhető a fertőzés.

Mivel a gombák a savas kémhatású közeget nem kedvelik, felnőttkorban népi gyógymódként jó hatású szokott lenni az ecetes-vizes lábáztatás, ám a felnőttektől eltérő gyermek bőr miatt, gyermekkorban óvakodjunk a népi gyógymódok használatától.

Mutassuk meg a gyermeket inkább a gyermekorvosnak, aki ellát minket recepttel és tanácsokkal a látottak alapján.

Kialakult körömgomba esetén, vagy gombás fertőzésre hajlamosító alapbetegség miatt szükség lehet belsőleg alkalmazandó gombaellenes szerekre is. Ilyenkor a gyógyulás hetekig sőt hónapokig is eltarthat.

Makacsul visszatérő fertőzés esetén felnőttkorban javasolni szokták a cipők fertőtlenítését a visszafertőződés megakadályozása miatt. Ilyenkor a cipőbe formalin párnát kell tenni és zacskóba zárva légmentesen tartani a megadott ideig, hogy a lábgomba kórokozója elpusztuljon a cipőben is. Gyermekkorban a gyorsan növő láb miatt valószínűleg hatékonyabb megoldás a cipő cseréje.
 

A lábgomba megelőzése:

A lábgomba felfogható egyfajta civilizációs betegségnek. A szintetikus anyagok elterjedése a ruha és cipőgyártásban, az elhízás és az azzal járó izzadás, és az öltözködési szokások (napi 8-10 óra cipő viselés), mind hozzájárul a lábgomba kialakulásához.

A megelőzésben nagy szerepe van a műszálas zoknik, zárt lakk, vagy szintetikus anyagból készült cipők mellőzésének. Pamut zokni, és jó minőségű, jól szellőző bőr cipők használata javasolt. Fürdés után a lábujjak közét töröljük szárazra, és a lábat védhetjük hintőpor vagy izzadásgátló szerek használatával. Ha tehetjük legyünk minél többet mezítláb vagy papucsban.

A gyermek cipőjét érdemes rendszeresen kitenni a napra szellőzni.

A családtagoknak legyen külön papucsa, törölközője, és ne adjunk a gyerek lábára mások által kinőtt használt cipőt. Ez utóbbi nem csak higiéniai szempontból helytelen, hanem a mások által kitaposott lábbeli ortopédiai problémákat is okozhat.

Közösségi zuhanyzókban, strandon, edzőtermekben használjunk papucsot zuhanyzás közben is, ne lépjünk olyan felületekre csupasz lábbal ahol valaki már állhatott előttünk.