Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 30., péntek

BETEGSÉGTÜNETEK A CICÁKNÁL

MIRÖL VESZED ÉSZRE HA BETEG A CICÁD.

Bizonyára érted a macskád kommunikációját, és így tudja jelezni neked azt is, ha fáj valamije, nem érzi jól magát. De lehet, hogy átsiklasz néhány jelzésen.

Persze ne gondolj titkos kódokra, különleges jelekre a doromboláson, a nyávogáson és a testi jeleken kívül. Segítünk összegezni, mire kell figyelned. (Vészhelyzet esetén erre nincs idő, olyankor futás az orvoshoz!)

Viselkedés

Az állatorvosok sokszor hallják a gazdiktól, hogy a macska szokatlanul, furcsán viselkedik. Ám a rendelőben a cica annyira ijedt, vagy ideges, hogy leginkább semmit sem csinál. Ezért az orvos számára nagyon fontos, hogy a lehető legrészletesebben el tudd mondani, mit is csinált, hogyan viselkedett a cicád otthon.

Gondold csak végig, csupán a viselkedés alapján igen nehéz eldönteni, hogy a cica beteg vagy csak bohóckodik. Próbáld leírni, hogy mit tapasztalsz. Bár adott pillanatban biztos vagy benne, hogy ezt a viselkedést tuti nem fogod elfelejteni, mire az orvoshoz kerültök, nem feltétlenül jut eszedbe. Mire gondolunk?

Például, ha bizonyos mozdulatoknál fura hangokat ad.

Ha kerül néhány mozdulatot, például azt látod, hogy hosszasan gondolkodik, mielőtt leugrana az ágyról.

Ha nem olyan aktív, mint szokott.

Ha furcsán tartja a testét. (Ha járás közben is púposan tartja a hátát hasi fájdalomra, gerincbántalomra utal, míg a ferdén tartott fej belsőfül-gyulladást, ritkábban idegrendszeri problémát jelezhet.)

Ha evés közben/után köhögésszerű tünetei vannak…

A levegőben annyi allergizáló dolog van – virágpor, por… - hogy ne aggódj, ha a macskád tüsszent vagy néha köhög, ez valószínűleg semmi bajt nem jelent.

A macskák, különösen a hosszúszőrűek gyakran köhögnek föl szőrcsomót. Ez elég ijesztő, de normális dolog. (Segíthetsz neki, ha a szőrcsomó összeállását gátló pasztát veszel neki az állatkereskedésben. Különböző készítmények közül választhatsz, a párszáz forintostól a többezer forintosig.) Ha rendszeresen keféled, kevesebb szőrszál jut a cica nyelvéről a szervezetébe.

A rendszeres, vagy periodikusan ismétlődő köhögés azonban nem normális egy egészséges macskánál.

A tüsszögés és az orrfolyás szintén betegség jele.

Étvágy és emésztés

Mennyit kell ennie az egészséges cicának? Ez sok tényezőtől függ, például, hogy mennyi idős, hogy milyen mozgástere van (kinti cica vagy a lakásban él) – egy szoptató cicamama, vagy a kamaszodó kerti kandúr értelemszerűen többet eszik, mint egy idősödő szobacica.

Ha úgy látod, nem eszik eleget, vagy a megszokottól eltérő étkezési szokásokat vett fel, gondold át, mi lehet az oka. Nyáron, nagy hőségben a cicák sem esznek túl sokat, tehát ez is lehet a magyarázat, de lehet, hogy macskádnak fáj a hasa.

Izgatottan szalad a táljához, amikor enni kap, aztán keveset eszik, vagy csak ül a tálka előtt? Ez jelezheti azt is, hogy fájdalmat okoz számára az evés, fáj a foga, a nyálkahártya a szájában, de azt is, hogy étkezés közben nehezen kap levegőt, és emiatt mond le a finom falatokról. (Vagy válogatós, és éppen nem kell neki.)

Szintén betegség jele lehet, ha cicád sokat eszik, mégsem hízik, esetleg még fogy is. Persze elképzelhető, hogy ő olyan, mint azok az irigyelt emberek, akik bármennyit ehetnek, mégis karcsúak maradnak, de ennek kicsi az esélye. Ha a súlyának 10 százalékát elveszítette, az már nagyon komoly súlyvesztés, sürgősen vidd orvoshoz.

A cicák általában nem szeretik a tejet, és nem is tesz jót nekik. Vizet azonban nekik is kell inniuk. Ha hirtelen sokkal többet iszik, vidd orvoshoz.

Ha nem iszik eleget a cica, könnyen dehidratálttá válhat, kiszáradhat. Ezt úgy tudod ellenőrizni, ha a lapockáinál a két ujjad közé csippented a bőrét. Ha azonnal visszatér eredeti helyzetébe a bőr, akkor nincs baj. A rugalmatlanná vált bőr vagy egyáltalán nem húzódik vissza, vagy csak 2-3 másodperc elteltével. Kiszáradást okozhat pl. hányós-hasmenéses betegség, de akár a megfelelő étel és vízfelvétel hiánya is. (Ugye milyen sok mindent jelezhet csupán az evési szokásainak megváltozása?) Nem túl kellemes dolog vizsgálgatni a cica ürülékét, vizeletét de értékes információval szolgál a macska egészségéről.

Az ürüléke jól formált, vagy inkább folyós?

Esetleg erőlködik a cica ürítés közben?

Tartalmaz valami fura dolgot, vért vagy nyálkát?

Gyakrabban megy pisilni, de mindig csak néhány cseppet ürít?

Előfordul, hogy – szokásától eltérően – nem az alomba pisil?

A vizelete nem véres? (Pl. ha cicádat bántották, vagy leesett valahonnan, a véres vizelet belső vérzésre is utalhat.)

Nem nyafog a macskád vizelés közben? (Különösen ivartalanított kandúroknál.)

Nincs fura színe vagy szaga a végtermékeknek?

Nyálkahártyák

A cica szájában tudod legkönnyebben ellenőrizni a nyálkahártya állapotát. Ha kedvenced nem engedi, hogy belenézz a szájába, akkor finoman húzd le a bőrt a szája szélén, hogy lásd fogakat és az ínyt is.

Egy egészséges állatnál a szájnyálkahártya világos rózsaszínű. Ha inkább fehér, akkor valószínűleg vérszegény a macska. Ha sárgás, májproblémára utalhat. A kékes-lilás nyálkahártya azt jelzi, hogy cicád szervezetének oxigénhiánya van. Ez lehet légzőszervi probléma, szívbetegség, de akár mérgezés miatt is.

Ha fekete a cicád, nincs miért aggódnod, csak azért, mert a szája szélén fekete a nyálkahártya is. A macskák ugyanis hajlamosak rá, hogy a szeplős (főleg a vörös cicáknál), vagy esetünkben fekete legyen ezen a területen a nyálkahártya. A kékes, illetve sárga nyálkahártyát azonban minden színű cicánál rögtön jelezd az orvosnak.

Bunda

Egy egészséges, ápolt macskának puha, tiszta és kissé fényes a bundája.

A cicák nagyon szorgalmasan ápolják, tisztogatják a szőrzetüket, ha nincs semmi bajuk, szinte folyton nyalogatják a bundájukat. Amelyiket hirtelen nem érdekli a „megjelenése” valószínűleg beteg.

Ugyancsak problémára utal, ha olyan szorgalmas lesz a cica, hogy szinte a bőréig koptatja a bundáját a sok nyalakodással. Ez általában bolhára, vagy bőrbetegséget – esetleg bőrtünetekkel járó ételallergiát – jelez.

A bundának olyan sűrűnek kell lennie – kivéve a kopasz cicákat –, hogy a macska bőrét teljesen eltakarja. Az egyetlen hely, ahol normális esetben is ritka a szőrzet, az a cica szeme és füle közötti rész. Évszakváltáskor a legtöbb cica hullatja a szőrét, ez teljesen normális, de előfordulhat akkor is, ha valami miatt bánatos a cica. Ha erősen hullik a szőrzete, a biztonság kedvéért nézesd meg az orvossal, hiszen vitaminhiány, élősködők, vagy akár bőrbetegség is lehet a háttérben.

Fülek

Időnként ellenőrizd a cicád füleit. Nézd meg, milyen színe van a fül belsejének. Hasonlóképp a fogíny színéhez, a fül belső bőre is színváltozással jelzi, ha baj van. Sárgás vagy kékes árnyalat esetén azonnal hívd az állatorvosodat.

A bundához hasonlóan, a macskáknak sok munkát ad, hogy tisztán tartsák a füleiket. Egy kevés fülzsír normális esetben is előfordulhat, de sok nem lehet. Ha gyulladásra utaló jelet – pl. égővörös bőrt – sebet, váladékot, hegesedést találsz a cicád fülében, vidd orvoshoz.

A váladék sokszor olyan, mintha föld, vagy valami piszok került volna az állat fülébe. Ez azonban a fülrühösség jele. (Ez egy apró élősködő, ami a bőrben él. A lerakódás tulajdonképpen ennek a parazitának az ürüléke. A macska azért vakarja ilyenkor sokat a fülét, mert irritálja a parazita. Bővebben a Pets … számában olvashatsz a betegségről.)

Nagyon hideg időben a fagyás is potenciális veszély a macskák fülével kapcsolatban. Ez a testrész jórészt porc és bőr, melynek nincs túl erős vérellátása. Amikor tehát nagyon hideg a tél, a kint élő cicáknál könnyen előfordulhat fagyási sérülés a fülek csúcsánál.

Szintén veszélyben vannak a fülek a macskaharcoknál. A legenyhébb küzdelmek során is könnyű célpontok a harapásokhoz, karmolásokhoz. Márpedig a macskaharapás során könnyen jut a sebbe egy csomó baktérium is. Figyelj tehát cicád fülére, s ha megdagad egy apró helyen, esetleg tályog keletkezik, vagy lázasnak érzed a cicát, vidd orvoshoz.

Szemek

A szem – ahogy a mondás tartja – a lélek tükre. Szerencsére a macskatulajdonosoknak ahhoz is ablakot nyitnak a gyönyörű macskaszemek, hogy jól van-e a cicájuk.

A macskák szeme egy tapetum lucidum nevű réteget tartalmaz, amely több fényt ver vissza a retinára. Ez sötétben javítja a cica látását, de világosban hátrány. Ezért erős fényben szinte csak egy résnyire összeszűkül a pupilla, hogy minél kevesebb fény jusson a retinára.

A macska pupillái olyanok, mintha egy függőleges hasíték lenne a szemükön.

A szivárványhártya a szem színes része. Macskáknál ez lehet zöld, sárga vagy kék. Néha a cicának különböző színűek a szemei. Az sem szokatlan, hogy az idősödő macska szemének színe megváltozik. Az azonban nem normális dolog, ha a szivárványhártyán más színű foltokat veszel észre, vagy a cica szeme megváltozik, hártyás, fekélyes, véres lesz, vagy mintha tejüvegszerű lencse lenne előtte.

A szemfehérjének nyilvánvalóan fehérnek kellene lennie (talán néhány kicsi érrel látható). Ha sárga, véraláfutásos, fekély, karmolás vagy horzsolás jele látható rajta, azonnal vidd a cicát orvoshoz.

A harmadik szemhéj akkor látható, amikor a szemhéjak szétnyílnak. Ha a hártya félig zárva van, akkor az állat feltehetően beteg. Amennyiben a harmadik szemhártya tartósan látható az állat szemén, a cicát vidd orvoshoz.

Hőmérséklet

Érezted már, hogy milyen jó, amikor macskád hozzád bújik egy hideg téli éjszakán? A felnőtt macska normál testhőmérséklete: 38,0-39,3 °C. Fiatal macskánál a normálérték: 38,5-39,5°C.

Általában egy enyhe láz természetes velejárója a macskák betegségének. A magas vagy állandó láz azonban gyors, professzionális segítséget igényel.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése