Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. szeptember 15., csütörtök

EGY SZERTELEN HASONLAT?? VAGY EGY IGAZSÁGOT VISELŐ VALÓSÁG ??

EGY SZERTELEN HASONLAT?? VAGY EGY IGAZSÁGOT VISELŐ VALÓSÁG ??
Amikor a MAGYAR ANYA ÉS GYERMEKGONDOZÁSI ENCIKLOPÉDIA életművem első sorait írtam Pápai Páriz Ferenc híres erdélyi magyar orvostudós” Pax Corporis” című könyvének bevezetőjét olvasva azonnal éreztem hogy a történelmi távlatok ellenére ez lesz a készülő enciklopédiám Mottója-Pápainak ez a műve 1690-ben jelent meg nyomtatásban Kolozsvárott. Páriz a bevezetőben a következőket írta
.Idézem-
“Nem akartam én itt az ebben tudósoknak értelmeket
megfogni, nem is azoknak írom, hanem a házi cselédes gazdáknak, s
gazdasszonyoknak, és az igye fogyott szegényeknek, kiknek nincsen
mindenkor keze ügyében értelmes orvos: kiváltképpen falukon, ahol
hamarébb talál segédet a beteg barom, mint a beteg ember”.
A történelmi távlatok valóságait tükröző állapotok bár nem azokban a formákban ,de ma is a társadalmi kényszerhelyzetek és a ráutaltság jegyeit viselik magukon legyen az bármilyen társadalmi kategória igénye. Ezeket a helyzeteket,szükségállapotokat, szinte mindennap megéltem az 55 éves orvosi gyakorlatom folyamán amit tisztességgel szolgáltam a beteg gyermekek ágyánál.
Álmodni se mertem egy ilyen terjedelmű munkára,de a mindennapi hiányállapotok,és a tisztes igény kötelezett ennek az életműnek az elkészítésére,ilyen terjedelemben ahogy van. Mert valljuk be őszintén hogy nemcsak a történelem sorsfordítói hanem az évezredes betegségek is mindig kitermelik a ráutaltak seregét akik adott pillanatban tétlenül és tehetetlenül állnak tehetetlenül a nem ritkán drámai vagy más természetü szügkség állapotok előtt.
Ez a munka terjedelmében tartalmában ennek a kornak az igényét próbálja kielégiteni és elsősorban azoknak szól akik sokszor mély magukra utaltságukban lapozzák fel oldalalait gyermekük mindennemü bántalmainak enyhitésére.De megjegyzem hogya visszajelzések arról is szólnak hogy a gyermekellátás minden szintjén hasznosnak bizonyulnak közölt tapasztalatom és ismereteim.Ez az alkotás egy egyedülálló segítőkéz a gyermekgondozási világirodalomban ami egy élet küzdelmes terméke.,egy szakmai lét tisztességes összegzése amint kitűnik a z alábbiakban közölt adatokból
NAPRAKÉSZ ADATAI-2O16-SZEPTEMBER 13-ÁN.
OLDALSZÁM:-18.88O OLDAL
ILUSZTRATIV FOTÓK:-6289
FELTETT DOKUMENTEK:-6O91
LÁTOGATÓK SZÁMA:-18.286.912
A gyermekellátásban mély tiszteletet érdemlő kollégám a bemutatott adatok áttekintve így szólt hozzám-Béla Te korunk Pápai Páriz Ferenc orvosi munkáját végezted el.
Az utókor értékítélete a döntő-mert eddig csak a közel húsz millió látogató érvel amellett hogy lehet valami a kollégám értékelésében.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése