Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. szeptember 9., péntek

A FOGINY HYPERPLAZIA LEHETSÉGES OKAI.



A FOGINY HYPERPLAZIA LEHETSÉGES OKAI.
Sok esetben az ok ismeretlen. Az érintett szövet lehet gyulladt (gingivitis), amely esetben az íny vörös, lágy, fényes és könnyen vérzik. Az ínygyulladás lehet lokalizált vagy generalizált.
A  fogínygyulladás lehetséges okai-
    Gyenge szájhigiénia bakteriális lepedék, fogínygyulladás és a fogágy betegsége
    A dohányzás, a száj légzés és a túlzsúfolt fogak
    Szisztémás betegségek, különösen a diabétesz, HIV-fertőzés
Nem gyulladt fogíny hyperplazia, inkább  sötétebb vörös vagy lila árnyalatu. Lehet puha, ami vérzik könnyen, vagy szilárd és szálas. Ugyancsak nagyobb valószínűséggel fordulnak elő azoknál, akiknél  rossz a szájhigiéné.
    Hormonális okok: terhesség, pubertás;
    Táplálkozási hiány: a skorbut (C-vitamin-hiány);
    Gyógyszerek, leggyakrabban a ciklosporin, a fenitoin és más görcsoldók, kalciumcsatorna-blokkolók. Nem gyakran, ez lehet az oka, hogy az antibiotikumok, antidepresszánsok és egyéb gyógyszereket.
    Genetikai feltételek mellett, gyakran már születéskor jelen van (összes ritka körülmények): örökletes fibromatosis, I-sejt betegség, mukopoliszacharidózisok, fucosidosis, aszpartil glycosaminuria, Pfeiffer-szindróma, szisztémás infantilis hyalinosis és elsődleges amyloidosis. Helyi fogíny bővítés lehet látni a Fabry-szindróma, Cowden-szindróma, sclerosis tuberosa, Sturge-Weber angiomatosis, fogíny szemcsés sejtes tumor.
    A vérképző rendszer betegségei- például az akut leukémia, limfóma vagy aplasztikus anémia;
    Szisztémás betegségek leggyakrabban Wegener Granulomatózis, sarcoidosis, Crohn-betegség, 1-es típusú neurofibromatózis, elsődleges amyloidosis, Kaposi-szarkóma és acromegalia.
ikonográfia
1-

 2-

3-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése