Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. szeptember 25., vasárnap

4 jel, hogy a kisgyerek okosabb az átlagnál4 jel, hogy a kisgyerek okosabb az átlagnál - Már óvodáskorban
Néhány tipikus, ám kevésbé nyilvánvaló jel fölött sok szülő elsiklik. Ezekre figyelj!
Az, hogy a gyerek okosabb az átlagnál, már jóval az iskola megkezdése előtt megmutatkozhat, és nem feltétlenül a számok vagy a betűk világában való jártasságban. Ha az alábbi tipikus, ám kevésbé feltűnő jeleket tapasztalod csemetéd esetében, szinte biztosra vehető, hogy valamely - vagy akár több - területen kiemelkedik majd társai közül.

Mindazonáltal fontos, hogy ne tekintsd őt valamiféle miniatűr lángésznek, ugyanakkor a fejlesztésére is fordítsd időt és energiát - így elégedett és sikeres emberré válik nagykorára, nem pedig meg nem értett zsenivé, aki számára voltaképpen terhet jelent a rendkívüli adomány.
Kíváncsiság a világ iránt
Az okos gyerkőcök közös ismérve a már-már csillapíthatatlan kíváncsiság szűkebb és tágabb környezetük iránt.
Ha porontyod gyakorta tesz fel kérdéseket, és a választ is képes megérteni és megjegyezni, valamint hosszú ideig tud összpontosítani arra, ami érdekli, nagy valószínűséggel bőkezűen bánt vele a sors vagy a természet az észbeli képességeket illetően.
Élénk fantázia
Nem kőbe vésett szabály, de gyakran tapasztalható, hogy a jó észbeli képességekkel rendelkező gyerekek fantáziája igen élénk - például képzelt barátaik vannak, akikkel szoros kapcsolatot tartanak fenn, esetenként akár hangosan is kommunikálnak velük.
Szívesen vesznek részt szerepjátékokban is, hiszen fenti tulajdonságukból adódóan a legkevésbé sem esik nehezükre valaki másnak a bőrébe bújni, legyen az ember vagy állat - és ehhez különösebb kellékre vagy díszletre sincs szükségük. Ha pedig úgy adódik, a leghétköznapibb szituációból kiindulva is szövevényes történetet képesek kerekíteni.Jó kommunikáció
Az okosság egyik legjobb mérője a kommunikáció. A kiemelkedő értelmi képességekkel rendelkező gyerekek közül sokan igen korán elkezdenek beszélni. Ám akadnak olyanok is, akik viszonylag későn szólalnak meg - ekkor azonban, mintegy átugorva a beszédfejlődés előző stációit, nyelvtanilag többé-kevésbé helyes, teljes mondatokban fejezik ki magukat.
Aktív és passzív szókincsük egyaránt gazdagnak mondható: választékosabban fogalmaznak társaiknál, a felnőttek beszédéből pedig többet megértenek.
Visszahúzódás vagy huncutkodás
Az okos gyerekek már egészen kicsi korukban érezhetik, hogy mások, mint a többiek, emiatt visszahúzódóbbak lehetnek, illetve kortársaik helyett a nagyobb gyerkőcök vagy a felnőttek társaságát kereshetik. Az is megeshet, hogy a normál foglalkozások során unatkoznak, ezért huncutkodással - úgymond rosszasággal - igyekeznek felhívni magukra a figyelmet. Akadnak olyanok is, akiket valósággal frusztrál, hogy gyorsabb a gondolkodásuk, mint ahogy azt akár szavakkal, akár tettekkel ki tudnák fejezni, ez pedig akár dühkitörésekhez is vezethet.
Iskolaérettség
Sok nagycsoportos szülőjében felmerül a kérdés, hogy a kicsinek nem lesz-e túl korai szeptemberben az iskola..
Honnan tudhatod, hogy iskolaérett-e a gyerek?
Vajon csemetéd hogyan fogja viselni az óvodához képest megváltozott körülményeket? Egyáltalán miből derül ki, ha nem iskolaérett a gyerek? Most mindent megtudhatsz.
Így kezeld!
Első lépésben gondoskodj arról, hogy gyermeked kellő mennyiségű és intenzitású ingerben részesüljön kirándulások, utazások, programok révén. Beírathatod korai fejlesztő foglalkozásokra is, melyek kielégítik érdeklődését - ám fontos, hogy olyan tevékenységet válasszatok, amelyben ő maga is örömét leli.
Ne sajnáld tőle a pozitív megerősítést, hogy tisztában lehessen értékeivel, és megtanuljon bízni önmagában, de ne is kényszerítsd arra, hogy újra és újra felülmúlja korábbi teljesítményét. A forszírozott üzemmód előbb-utóbb kiöli belőle a természetes motivációt, így pedig elveszed tőle annak a lehetőségét, hogy rátaláljon arra, ami igazán érdekli, és ahol kamatoztathatja kiemelkedő értelmi képességeit. Ne kezeld továbbá csemetédet Einstein reinkarnációjaként - ez csak arra jó, hogy társai afféle csodabogárnak tekintsék, és kiközösítsék. Ne feledd, hogy ő valójában egy kisgyerek, aki számára a legfontosabb fejlesztőtevékenység mégiscsak a játék #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése