Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. szeptember 8., csütörtök

8 tipp, hogy elkerüld a nemet



8 tipp, hogy elkerüld a nemet
A kicsik általában rosszul viselik a korlátozást, vagy ha megtiltják nekik, amit tenni szeretnének. Vannak olyan helyzetek, amikor előbb célba érsz, ha kerülöd a nemet, a tiltást. Melyek ezek? 8 tippünk segíthet.
két-három éves gyerekek gyakran daccal, hisztivel próbálják az akaratukat érvényesíteni, amikor éppen olyan dolgokat szeretnének megtenni, amit édesanyjuk megtilt nekik. Vannak helyzetek, amikor célravezetőbb elkerülni a nemet.
1. Nem jó, ha túl sok csokit eszel
Ha nem szeretnéd, hogy a kicsi túl sok édességet egyen, akkor ne mondd neki, hogy nem ehet többet, hanem kínáld meg más, egészségesebb nassolnivalóval. Adhatsz neki babakekszet, gyümölcsöt, tejpépet, joghurtot. Még csak alkudnod sem kell vele, hogy majd holnap ehet csokit, mert úgy sem érti még az idő fogalmát. Ha olyan ételt kap, amit szeret, gyorsan elfelejti, hogy csokit is akart enni.
A kisgyerekek gyakran próbálják meg daccal érvényesíteni az akaratukat
2. Az étel ennivaló, nem játék
A kicsik szeretnek az étellel játszani, nemcsak az ízekkel ismerkednek ilyenkor, ezért szívesen fogdossák, tapicskolják. A főzelékkel teli tányérkáját sem azért dobja a földre, hogy téged bosszantson, hanem, mert az nagyon érdekes, ahogy leesik a földre. Bármilyen dühítő, hogy újra takarítanod kell, mégis légy türelmes a kicsivel és megértően közeledj felé. Tiltás helyett mondd el neki, hogy a konyha, az étkező az evés helye, ami után játszhat a játékaival a szobájában.
3. Ne rombold le a kockatornyot
Amikor a kisgyermeked "buldózert játszik" és lerombolja testvére kockatornyát, viselkedése a legtöbbször nem a féltékenység jele, hiszen még azt sem tudja felmérni, hogy a másik mennyire ügyes. Ő egyszerűen csak meglátja a tornyot, és legfeljebb annyi juthat eszébe, hogy milyen érdekes lehet azt összedönteni. Próbáld meg nyugodtan, higgadtan elmagyarázni, hogy miért helytelen a viselkedése, ezzel az öntudatosságát, az együttérzését is segíted fejlődni.
4. Nem szabad a virágokat leszakítani
Ha azon kapod a gyereket, hogy épp a virágokat szakítja le, vagy apróbb bogarakat tapos el, esetleg a kutya farkát ráncigálja, akkor tiltás helyett próbáld megértetni vele, hogy a virágok, a bogarak és a kutyák is élőlények. Amikor leszedi a virágokat vagy bántja a kutyát, azoknak az épp úgy fáj, mint amikor ő elesik és megüti magát. A megértő hozzáállás segít az empátia fejlődésében, és abban is, hogy a kicsi felismerje a rajta kívül létező számtalan élőlényt.
5. Ne bántsd a másikat
Akkor is érdemes a tiltást elkerülni, amikor gyermeked dühösen támad a testvérére, más gyerekre vagy akár a felnőttekre. Természetesen az agresszív viselkedést ne engedd meg neki. A nem helyett jobb megoldás lehet, ha megtanítod, hogy elmondja, amikor valami bántja, és a dühét nem a verekedéssel vezeti le. Ha türelmesen megkérdezed tőle, mi bántja, miért lett rossz kedve, mire elmeséli, a mérge elpárolog, és azt is elfelejti, hogy bántani akarta a másik gyereket.
6. Ne nyafogj, így nem értem, mit mondasz
Amikor a kicsik új szavakat tanulnak, beszéd helyett sokszor nyafoghatnak, hiszen az még egyszerűbb a számukra a kommunikációnál. Kerüld el a "ne nyafogj" vagy a "hagyd abba a nyafogást" tiltásokat, inkább bátorítsd, hogy egyszerű szavakkal, sírás nélkül mondja el, mit szeretne. Ezzel meg tudod győzni, hogy érthetően és szívesen beszéljen később is.
7. Anyu telefonja nem játék
A kicsiket rendkívül érdeklik azok az eszközök, amiket a felnőttek használnak. Előszeretettel nyomogatják a távirányítók gombjait, a mobiltelefon pedig különösen érdekli őket. Ha nem szeretnéd, hogy gyermeked megkaparintsa a telefonodat, először is adj neki hasonló játéktelefont, másodszor pedig tedd a mobilod olyan helyre, ahol a kicsi nem találja meg.
8. Ne nyúlj hozzá, forró!
Van, amikor a "nem" sem eléggé hangsúlyos tiltás. Ha a kicsi olyasvalamit készül tenni, ami veszélyes lehet rá, amitől megsérülhet, akkor a "nem szabad" tiltás helyett használd inkább a "veszélyes" szót. Ezzel megtanulja, hogy vannak eszközök, berendezések, tárgyak, amelyekhez jobb, ha nem nyúl, mert azok sérülést, fájdalmat okozhatnak neki.
HIRDETÉS

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése