Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. szeptember 18., vasárnap

ACHILLES SZAKADÁS-JÓ TANÁCSOK



Az achilles-szakadás jótanácsok
1. Ha már elszakadt, mielőbb műttesd meg (3 napon belül, mert csak rosszabb lesz), van aki a nem varrást választja (ld. kommentek) de az általános gyakorlat szinte minden esetben a műtét, ez nagyobb biztonságot is ad.
2. Ha pesti vagy, igyekezz a Sportkorházba menni, vagy a fiumei úti Balesetibe. A Sport azért jobb, mert ott azzal a filozófiával állnak hozzá, hogy még valaha sportolni akarsz vele (ha kell kontakt jó orvoshoz szóljatok).
3. Ha egy mód van rá, olyan orvost keressetek, aki laktoszkóppal megcsinálja= nem vágja fel az egészet, hanem csak 6 pötty marad. Nem tudom mitől függ persze, hogy vágják vagy csak bökik.
4. És igen (!!!) lehet helyi érzéstelenítéssel is, vagy max spinálisan (deréktól lebénít), nem minden esetben kötelező altatni.
5. A műtét után fokozatosan, hétről-hétre szokták visszafeszíteni a lábfejet a csizmával, spiccből a derékszögbe. Van aki közben nagyon óvatosan tornáztatja is. Van olyan orvos, aki a csizmát (ami olyan, pl. Medi-Walker) úgy hagyja, hogy bizonyos szögtartományban mozoghasson a lábfej.
6. A csizmát is folyamatosan polcolni kell, mert dagad benne a láb!! Attól mert tudsz már járni, azért ne erőltesd!!!
7. A véralvadásgátlót nem éri meg ellinkelni, szúrni kell szorgalmasan, nem nagy ügy, úszógumisok előnyben!! :)
8. Éjszakára ne vedd le a csizmát, mert egy rossz rúgással bajt okozhatsz és minden kezdődhet elölről!
9. Ha levették a csizmát érdemes elhagyni a mankót mielőbb, még ha nehéz feladat is!!!
10. MINDENKÉPP gyógytornáztatni KÖTELEZŐ a sérült lábat!!! Legalább fél évig és napi szinten!! Ez a legfontosabb!! Ha felírják, érdemes elmenni, felírni a gyakorlatokat és otthon minden nap csinálni!! (Ha nem, addig kell hisztizni míg felírják. Ha mégsem írják, akkor ki kell fizetni, ezen ne spórolj!!!) Ég és föld a különbség a rehabban vele/nélküle. (Érdemes a jó lábat is tornáztatni néha, mert extra terhelésnek van kitéve!)
11. Sokáig kell még fáslizni (lásd az erről szóló bejegyzést) és polcolni még a lábat a csizma után is, hordj kényelmes edzőcipőt, még ha ciki is, a lábad fontosabb.
12. Rehab célból érdemes, úszni (gyorsban ha 1 mód van rá) vagy vízigimnasztikára járni, gyógyfürdőzni, szobabiciklizni, lécsőgépezni, persze csak óvatosan. Továbbá a legeslegjobb a séta. Az ideális: heti 4x 2 óra, nyugodt folyamatos tempóban. A rendszeresség a fontos nem a dinamika!
13. A rehab alatt egy ideig érdemes achilles védőt hordani, ez biztonságot ad. De egy idő múlva el is kell hagyni, hadd erősödjék az ín.

Remélem sokaknak segíthetnek ezek a tanácsok!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése