Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. május 28., vasárnap

Pofonelyett: 7 módszer a fegyelmezésre



POFON HELYETT:-7 EGYSZERÜ MÓDSZER A FEGYELMEZÉSRE
POFON HELYETT:-7 EGYSZERÜ MÓDSZER A FEGYELMEZÉSRE
Bár vannak, akik egy jól irányzott fülesre esküsznek, azért mégis jobb, ha fizikai erőszak nélkül is képesek vagyunk megnevelni egy gyereket. 7 módszert ajánlunk arra, hogyan kezeld a kemény helyzeteket. Sem a gyereknek, sem a szülőnek nem jó, ha végül ahhoz kell folyamodni, hogy megüssük a saját gyerekünket. Ugyanakkor bárki, aki nevelt már gyereket, tudja, hogy időnként eljön az a pont, amikor kifejezetten vissza kell fogni magunkat, hogy ne járjon el a kezünk. Mit tehetünk ilyenkor?
1. Gondolkodó szünet
Bárhol, bármikor használható megoldás. A legjobb, ha van egy konkrét sarok a lakásban, ahova ilyenkor küldöd a gyereket. A dolog lényege nem a sarokba állítás, hanem az, hogy kivedd a szituációból, és ott gondolkodjon egy picit. Természetesen nem fogja hirtelen megszállni semmilyen megvilágosodás, ez mindössze azt a célt szolgálja, hogy lehiggadjon, és képesek legyetek normálisan megtárgyalni a dolgot.
Nem kell, hogy a gondolkodó szünet hosszú legyen. Általában a gyerek éveinek számával megegyező perc elegendő arra, hogy végiggondolja, mi miatt került ebbe a helyzetbe, és lehiggadjon.
2. Eltérítés
Különösen a kisgyerekeknél hasznos megoldás, ha eltereljük a figyelmét a problémás helyzetről, vagy fizikailag arrébb visszük onnan. Két éves kor alatt még nem igazán értik a következmények fogalmát, úgyhogy az azonnali kezelések működnek csak hatásosan. Ha állandóan leveszi a papírokat az asztalodról, akkor vidd arrébb, és adj neki valami mást, amivel szórakoztathatja magát. Ha nekiállsz nemet mondogatni, csak azt éred el, hogy viccesnek találja a helyzetet, és tovább csinálja.
3. Természetes következmények
Nagyobb gyerekeknek el lehet, és el is kell magyarázni, hogy a szabályok és törvényszerűségek az élet minden területén jelen vannak. Ha nem akar leckét írni, nem kell megbüntetni, vagy fenyegetni. Fel lehet neki ajánlani a választási lehetőséget: mi fog történni az iskolában, ha lecke nélkül megy be órára? Kínos lesz, talán büntetést is kap a tanártól, és ha jobban belegondol, ő is látni fogja, hogy a következmény sokkal rosszabb, mintha leülne, és egyszerűen elvégezné a dolgát. Extrém esetben hagyhatod, hogy meg is tapasztalja, mi történik a saját döntése eredményeként. Ne félj attól, hogy elkövesse a saját hibáit, de magyarázd el neki, mi miért fontos.
Hirdetés
4. Felelősségvállalás
Amikor a gyerek valami olyat tesz, amivel kárt okoz (még ha véletlenül is történt), tudnia kell, hogy a dolgokat rendbe kell hozni. Ha labdázik a lakásban, pedig ezerszer elmondtad neki, hogy ezt miért nem szabad, és csak sikerül betörnie egy ablakot, vagy lerúgnia a kedvenc vázád, akkor azt neki kell rendbehoznia. Ahogy párszor kitakarítattál vele, és levonogattad a zsebpénzéből az okozott károkat, már magától tudni fogja, miért nem érdemes feszegetni a határokat.
5. A pozitív „félreértés”
Varázsos technika: amikor azt látod, hogy a gyerek valami rosszban sántikál, találj a helyzetben bármilyen pozitív dolgot, és dicsérd meg, hogy biztosan azt akarja csinálni. Például ha észreveszed, hogy sumákol a leckével, mondd neki, hogy milyen ügyes: előbb egy másikat csinál meg, és csak aztuán tér át a nehezebb feladatra.
6. Hagyd figyelmen kívül
Nem egyszerű feladat, de hosszú távon a leghatásosabb: egyszerűen hagyd figyelmen kívül a hisztit. Ne próbáld kezelni, ne magyarázz el semmit, hagyd ott a gyereket, hadd verje magát a földön. Ha látja, hogy semmilyen hatást nem vált ki belőled, megszűnik a késztetés, hogy hisztizzen. Ezt néhányszor eljátszod, és jó pár évre kezelheted vele a hisztizést.
7. Tudsz még mérgesebb lenni?
Amikor egy gyerek sírni vagy dühöngeni kezd, az nem tudatos reakció. Ugyanakkor egyszerűen el lehet érni, hogy kijöjjön ebből az „üzemmódból” mindössze azáltal, hogy megkéred rá, tegye azt, amit éppen tesz. Ha a gyerek dühöngeni kezd, kérdd meg, legyen még egy kicsit dühösebb. Ha sír, és roppantul sajnálja megát, kérdd meg, hogy legyen még szomorúbb. Ezen először meglepődnek, majd rád lesznek mérgesek, de fél perc nem telik bele, és nevetnek rajta. Csodálatos módszer.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése