Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. május 18., csütörtök

3 meggondolatlan szülői mondat, ami életre szóló traumát okoz a gyerekben



3 meggondolatlan szülői mondat, ami életre szóló traumát okoz a gyerekben
Vigyázz, ne csússzon ki a szádon!
Gondold át, mit mondasz!
A szavaknak teremtő erejük van, ezért nem árt, ha kétszer is megfontolod, mit ejtesz ki a szádon a gyerkőc előtt.Egy rossz mondattal ugyanis olyan mély lelki sebeket ejthetsz rajta, amelyek gátlásossá, visszahúzódóvá vagy bizalmatlanná tehetik a kicsit.
- Ha megcsinálod, szeretni foglak!
Ugyan a gyereknevelésnek nincsenek kőbe vésett szabályai, azért van néhány olyan elv, amelyet érdemes betartani. Többek között ilyen az is, hogy a szeretetedet nem szabad feltételekhez kötni. Például, ha a gyerek nem rakja el maga után a játékait többszöri felszólításra sem, akkor is tilos neki olyat mondanod, hogy ha megcsinálja, akkor szeretni fogod.
Az efféle fenyegetésekkel nagyon durván lerombolhatod a gyerkőc önbecsülését, és azt sugallod felé, hogy a szereteted csak addig tart, amíg te úgy akarod, ráadásul ki kell azt érdemelni. A feltétel nélküli szeretet az egyik legfontosabb alappillére az anya-gyerek kapcsolatnak, sőt, a bizalomnak is ez az alapja. Ha azt szeretnéd, hogy a gyerek egyenes legyen veled szemben, akkor felejtsd el az efféle elutasító mondatokat.
- Mert a felnőttnek mindig igaza van!
Emlékszel még, hogy milyen ellenérzést váltott ki belőled, amikor gyerekkorodban ezzel próbáltak megetetni? Az, hogy a felnőttnek igaza van, nemcsak ostoba kijelentés, de egyúttal valótlanság is, hiszen azt az üzenetet hordozza, hogy a szülő mindenható, sosem hibázik. Holott senki sem tökéletes, és jobb, ha ezzel már gyerekkorban megismerteted csemetédet. Ellenkező esetben akaratodon kívül is képmutatóvá válhatsz, ami ragadós szülői példa a gyerekre nézve.
Ha úgy adódik, ismerd be tévedésedet, sőt, ha neki volt igaza, akkor kérj tőle bocsánatot, és lásd be, hogy te sem tudhatsz mindent. Ezzel a gyerek megbecsülése irányodba sokkal nagyobbá válik, és a tiszteletét is kivívod vele. Ráadásul ezáltal ő is ezt a példát fogja követni, ha olyan szituációba kerül, ahol be kell látnia gyengeségeit.
- Ha nem viselkedsz rendesen…
Minden feltételes móddal kezdődő mondat fenyegetés a gyerekre nézve. Ha ezt vagy ezt csinálod, akkor rossz fog veled történni, például elvisz a mumus, a zsákos bácsi vagy más ijesztő lény. Ennek a szókapcsolatnak minden esetben negatív felhangja van, és a kicsi is eszerint fog reagálni.
Lelki bajok
Vannak olyan élethelyzetek, amelyek ugyanúgy megviselik a gyerekeket, mint a felnőtteket. Videónkból kiderül, honnan tudhatod, ha baj van.
Persze, ha nagyobb, akkor előfordulhat, hogy nem veszi komolyan az elcsépelt szóhasználatot, de sokkal inkább jellemző, hogy a kijelentést túlzott fenyegetésnek tekinti és szorongóvá válik, állandóan félve a következményektől.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése