Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. május 15., hétfő

6 jel, hogy a gyerek különösen intelligens - Ha a fele illik rá, már jó6 jel, hogy a gyerek különösen intelligens - Ha a fele illik rá, már jó
A nem mindennapi tulajdonság sokszor kevésbé egyértelmű módon nyilvánul meg.
Az átlagon felüli intelligencia a legkülönbözőbb jelek révén adhat hírt magáról. Ezek némelyike széles körben ismert, mások azonban kevésbé nyilvánvalóak, így megeshet, hogy még a szülő vagy a pedagógus is elsiklik fölöttük.

Vedd észre, ha gyermeked iránt e téren különösen bőkezűséggel viselhetett a sors. Így időben megkezdheted a fejlesztését is, melynek révén kibontakoztathatja nem mindennapi tulajdonságát, és sikeres és elégedett ember válhat belőle nagykorára.
Kognitív jelek
Köztudott, hogy a különösen intelligens gyerkőcök rendkívül érdeklődőek, jó a memóriájuk, képesek korukhoz képest hosszabb ideig összpontosítani ugyanarra, és könnyen felismerik a kevésbé nyilvánvaló összefüggéseket is.
Jó humorérzék
De gondoltad-e, hogy a jó humorérzék ugyancsak átlagon felüli intelligenciára enged következtetni? Természetesen itt nem a kisgyerekkorban szokásos mókázásról-bohóckodásról van szó - ám ha csemetéd érti az mélyebb vagy kettős értelmű csattanókat, netán időről időre maga is előrukkol hasonlóval, vagy szokatlan szövegkörnyezetben, ám épp emiatt nagyon is plasztikusan és sokatmondóan használ egy-egy szót vagy kifejezést, már elkezdhetsz gyanakodni.
Nagyfokú kreativitás
Az intelligencia kognitív jelei közé tartozik a nagyfokú kreativitás is, ami nem feltétlenül valamilyen alkotó jellegű tevékenységben nyilvánul meg, hanem a gyors helyzetfelismerést követő sajátos, ám annál hatékonyabb problémamegoldásban.
Élénk képzelőerő
A fentieken túl a különösen intelligens gyerkőcnek a képzelőereje is meglehetősen élénk. Ha tehát gyerkőcöd rendre különös történetekkel szórakoztat, könnyen lehet, hogy nem egy miniatűr Münchausen báróval, hanem egy leendő művésszel vagy tudóssal van dolgod. A nagyotmondás mögött természetesen számos más ok is állhat, melyekről ide kattintva olvashat bővebben.
Verbális jelek
A verbalitás szintén összefügg az intelligenciával - és ez nem merül ki az írás-olvasás tudományának viszonylag korai elsajátításában. Ha gyermeked szókincse gazdagabb, mint kortársaié, és az adott szavakat, kifejezéseket biztonsággal, netán - a fent említett fejlett humorérzékből adódóan - kimondottan szellemesen alkalmazza, könnyen lehet, hogy bizonyos tulajdonságaiban szerencsésebb az átlagnál.
Babáknak és mamáknak

Szociális jelek
A magas intelligenciahányados gyakorta párosul jó szociális készséggel. Figyeld meg jól, csemetéd miképpen viszonyul bölcsődés vagy óvodá társaihoz, illetve a körülötte lévő elnőttekhez.
Jó viszony a környezettel
Az átlagnál intelligensebb a gyerkőc tudatosan igyekszik jó viszonyt kialakítani mindenkori környezetével - akár már az óvodában, sőt, akár a bölcsődében is. Az itt megszokott kisebb-nagyobb viták, veszekedések, verekedések helyett lehetőleg a konszenzusos megoldásokra törekszik - persze, mint minden gyereknél, nála is elszakadhat időnként a cérna.
Felnőttek között
Ugyanígy igyekszik jó kapcsolatot kialakítani a körülötte lévő felnőttekkel - nem ritka, hogy utóbbiak társaságában feltűnően jól érzi magát, hiszen velük olyasmiről is tud beszélgetni, amiről kortársaival már kevésbé, mint ahogy tudásigényét is nagyobb valószínűséggel elégítik ki.
Hogyan fejleszd?
Az intelligencia egyfelől genetikailag meghatározott tulajdonság, másrészt fejlődésében meghatározó jelentőséggel bír a gyerekkori környezet is. Az egész felnőttéletet jellemző IQ nagyjából 17 éves korra alakul ki - addig pedig sokat tehetsz azért, hogy gyermeked esetében ez a hányados minél magasabb legyen.
A fejlesztés során a szakemberek szerint az arany középutat célszerű követni - azaz szüksége van a gyerkőcnek új impulzusokra, ám semmiképpen nem válik hasznára, ha kis Einsteinként kezelik szülei. A témáról bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz.
mail


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése