Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. május 14., vasárnap

Ínhüvelygyulladás: okok, tünetek, kezelés és megelőzésÍnhüvelygyulladás: okok, tünetek, kezelés és megelőzés 


Ínhüvelygyulladás: okok, tünetek, kezelés és megelőzés
Az ínhüvelygyulladás gyakran ismételt mozdulatok következtében alakul ki, például számítógépes munkát végzők, zenészek vagy sportolók körében. Húzó vagy szúró fájdalom és duzzanat jelzi, hogy az erősen igénybe vett ínt körülvevő szövet begyulladt.
Ahol az inak közvetlenül a csontokon futnak vagy érintkeznek a csontok kiszögelléseivel, ínhüvely veszi körül őket, ami arra hivatott, hogy védje az inakat a túlzott dörzsölődéstől, súrlódástól. Az ínhüvelyen belül található ízületi nedv szerepe, hogy segítse az inak akadálytalan működését.
Bizonyos inak túlzott igénybevétele ínhüvelygyulladás kialakulásához vezet, a leggyakrabban a csuklóízületben alakul ki. De alapvetően valamennyi ínhüvellyel körülvett ín érintett lehet (pl. a hüvelykujj, a könyök, az alkar, a kéz és a lábfej ízületei, stb.).
Mi okozhat ínhüvelygyulladást?
Ínhüvelygyulladás általában akkor alakul ki, ha valaki hosszú távon monoton mozdulatokat végez vagy hosszabb időn át helytelen a tartása. Ennek következtében a csontok erősen dörzsölik az érintett inakat, így az ínhüvely idővel elhasználódik, külső felülete karcolódik, és ezek a kis sérülések gyulladás kialakulásához vezetnek.

Melyek azok a tényezők, amelyek az ínhüvely túlzott súrlódásával járnak, ezáltal növelve a gyulladás kialakulásának kockázatát?
  • Nem megfelelő munkakörülmények: például ha az asztal, a monitor, egér vagy a billentyűzet nincs megfelelően beállítva, annak ínhüvelygyulladás lehet a következménye.
  • Hosszú távon ismétlődő mozdulatok: számítógépes munkavégzés, rendszeres és megerőltető súlyzóval történő edzés, evezés és hasonló tevékenységek, amelyek közben állandóan ugyanazok a mozdulatok ismétlődnek.
  • Erős terhelés: az inakat fokozottan igénybevevő tevékenységek, például az olyan sportágak, mint a talajtorna, a hegy- vagy falmászás, a tenisz, továbbá a hangszeres zenélés (pl. gitár, hegedű, zongora) is rizikófaktornak számítanak.
Az ínhüvelygyulladás hátterében ritkábban gyulladásos ízületi betegségek vagy fertőzések is állhatnak.
Az ínhüvelygyulladás tünetei
Az ínhüvelygyulladás tünetei hasonlóak lehetnek más gyulladásos betegségekkel (pl. carpalis alagút szindróma) járó panaszokhoz.
Ha valamelyik ínhüvely begyullad, a következő tipikus tünetek jelentkeznek:
  • erős húzó vagy szúró fájdalom, ami mozgatáskor vagy nyugalomban is felléphet
  • az ízület egyértelműen hallhatóan és érezhetően csikorog
  • egyszeri vagy hosszas túlterhelés után az érintett terült megduzzad, és ki is vörösödhet, illetve meleg tapintatú lehet
Krónikus ínhüvelygyulladás következtében csomós megvastagodások jönnek létre: például a kéz ujjait hajlító izmok ínhártyája megvastagszik. Ilyen elváltozások a leggyakrabban a kéz tenyér felőli oldalán az ujjak alapízületeiben alakulnak ki.
Hogyan kezelhető az ínhüvelygyulladás?
A kezelés általában nem műtéti, azaz konzervatív terápiával történik. Attól függően, hogy mi okozta az ínhüvely gyulladását, több kezelési mód jöhet szóba: például gyógyszeres terápia, esetleg meleg- vagy hideg borogatás.

Akut panaszok esetén kerülje az olyan megerőltető tevékenységeket, amelyek az ínhüvely gyulladását okozhatják. Pihentesse az érintett ízületet, adott esetben gipszsín viselésére is szükség lehet.

Ha ínhüvelygyulladásra utaló tünetei vannak, hűtse az érintett területet, a hideg gyulladáscsökkentő hatású. A meleg- és a hideg borogatás is fájdalomcsillapító.

A gyógyszeres terápia történhet nem szteroid antireumatikumokkal (NSAR): ezek a gyógyszerek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek. Kortizon tartalmú készítmények és speciális kenőcsök is alkalmazhatók a gyulladás csökkentése és a duzzanat megszüntetése érdekében.
Azonban ha akut panaszai vannak, akkor az orvos helyi érzéstelenítőt ad: az injekciót lehetőség szerint annak az idegnek a közelébe fecskendezi, ami az érintett terület fájdalomérzetéért felelős.

Ha az ínhüvelygyulladást fertőzés okozta, a kezelés a kórokozók ellen irányul. Ennek feltétele a kórokozó pontos beazonosítása, ehhez pedig vérmintára van szükség. A laborvizsgálat után megkezdődhet a megfelelő antibiotikumos terápia.

Ha a betegség súlyos lefolyású és a konzervatív terápia nem eredményes, akkor kerülhet sor operációra. A műtét során a gyulladt ínhüvely beszűkült részén bemetszést ejtenek, ezáltal tehermentesítve azt.
 Mit tehet az ínhüvelygyulladás megelőzése érdekében?
  • Tartson pihenőt! Ha hosszú távon monoton mozdulatokat végez (pl. számítógépes munkát, zenész, masszőr vagy fodrász), pihentesse gyakran a kezeit, ujjait!
  • Gondoskodjon az ízületek tehermentesítéséről! A számítógép billentyűzete elé helyezzen csuklótámaszt, és figyeljen oda arra, hogy a billentyűzet sík legyen, ezáltal tehermentesíthető a csukló és a kéz többi ízülete is.
  • Ne feledkezzen meg a bemelegítésről és a nyújtásról! Erős igénybevétel előtt tornáztassa meg, melegítse be az érintett ízületeket!
  • Gondoskodjon a változatosságról! Amennyiben lehetséges, időnként váltogassa a testhelyzetét, a mozdulatsorokat.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése