Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. május 9., kedd

Hasnyálmirigy-gyulladás csecsemőknél és gyerekeknél



Hasnyálmirigy-gyulladás csecsemőknél és gyerekeknél
Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító Megosztás Facebookon Google+ Oldalajánló Nyomtatás
A gyerekek sokkal ritkábban betegszenek meg hasnyálmirigy-gyulladásban (pancreatitis), mint a felnőttek, ám náluk is előfordulhat a betegség. A hasnyálmirigy-gyulladás téma cikkei 1/5 A heveny hasnyálmirigy-gyulladás tünetei, okai 2/5 A heveny hasnyálmirigy-gyulladást követő diéta 3/5 A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás 4/5 Diéta krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén 5/5 Hasnyálmirigy-gyulladás csecsemőknél Csecsemőknél és gyerekeknél az akut hasnyálmirigy-gyulladás oka lehet: Vírusfertőzés (például: Coxsackie B, Epstein- Barr vírus, kanyaró vagy mumpsz) Bizonyos gyógyszerek A has illetve a hasüreg sérülései (tompa hasi trauma) Az epeutak gyulladása vagy beszűkülése Epekő Szisztémás lupus erythematosus Mellékpajzsmirigy-túlműködés (hyperparathyreoidizmus).
A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás okai: Gyógyszerek (például kortizon) Anyagcserezavarok Cisztás fibrózis (mukoviscidózis) Genetikai hajlam: hibás gén a hetes kromoszómán Hirdetések A hasnyálmirigy-gyulladás következtében idővel a hasnyálmirigy (pancreas) egészséges szövetei gyulladásba jönnek, ciszták keletkezhetnek, és a mirigy kivezetésének elmeszesedése alakulhat ki. A betegség egy ritka formája a családi krónikus recidiváló hasnyálmirigy-gyulladás. A mirigy kivezető csöve hibásan fejlődött ki, ami visszatérő gyulladást okoz.
Tünetek hasnyálmirigy-gyulladás esetén Akut hasnyálmirigy-gyulladást követő diéta A hasnyálmirigy-gyulladás gyanúja esetén mindenképpen kórházi kezelés szükséges. Az ellátás során a legfontosabb tényező a gyomor nyugalomba helyezése, mely csak koplalással érhető el. A több napos koplalás (nulldiéta, vagy nasojejunális szonda táplálás) után lassan, fokozatosan kell bevezetni az alapvetően zsírban szegény étrendet. Kezdetben csak folyékony, majd folyékony-pépes ételek fogyaszthatók. Bővebben a hasnyálmirigy-gyulladás után tartandó diétáról A legjellegzetesebb tünet a heves, esetenként övszerűen jelentkező hasi fájdalom, ami a vállakba és a hátba is kisugározhat. A fájdalom evés után gyakran felerősödik. Ha a hasnyálmirigy-gyulladás a mumpsz kísérője, előfordulhat, hogy nem okoz panaszt. További jellegzetes tünetek: Szédülés, hányás Láz Zsíros széklet, hasmenés Súlyveszteség Sárgaság (ikterus) jelentkezhet Az akut hasnyálmirigy-gyulladás a keringési rendszer összeomlásához, sokkhoz is vezethet, ami életveszélyes állapot! Akut hasnyálmirigy-gyulladás esetén a gyermeket azonnal kórházba kell vinni! A gyermek nem ehet, és nem ihat semmit! A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás enyhe vagy heves tünetekkel jár, ami megnehezítheti a betegség diagnosztizálását. A gyermek szervezete nem termel elegendő emésztőenzimet, és néha testi fejlődése is visszamarad, ennek oka, hogy a belekből az enzimek hiánya miatt már nem tud elegendő tápanyagot felvenni. A hasnyálmirigy-gyulladás kivizsgálása során szükség lehet vérvételre, ultrahangos vizsgálatra, computertomográfiára (CT), EKG-ra. A hasnyálmirigy-gyulladás kezelése
 Ha a betegség súlyos lefutású, és sokkal is jár, a gyermekeket intenzív osztályon kell kezelni. Két-három napig nem ehetnek, és nem ihatnak, infúziót kapnak a létfontosságú tápanyagok és a folyadék pótlására. Fájdalomcsillapítókat adnak nekik, és néhány esetben antibiotikumot. Ezután kímélő étrendet kell tartani, előbb szénhidrátokat fogyaszthatnak, csak később ehetnek fehérjéket; sovány túrót, zöldséget, gyümölcsöt. Növényi zsírok és olajok csak később kerülhetnek a gyermekek étrendjébe. Ha a hasnyálmirigy-gyulladást vírusfertőzés okozta, többnyire elegendő csupán diétázni. A betegség ezen formája általában szövődmények nélkül gyógyítható. A panaszok enyhítésére fájdalomcsillapítók szedhetők. Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt Miért sírnak a kisbabák? A rotavírus-fertőzés Pneumococcus-fertőzések Láz- és lázcsillapítás gyermekkorban Hasfájás lehetséges okai A hányás lehetséges okai gyerekeknél Ha ciszta képződik, operáció szükséges, valamint súlyos esetben el kell távolítani a hasnyálmirigy elhalt szöveteit. A hiányzó emésztőenzimeket gyógyszerekkel lehet pótolni. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás okát is fel kell deríteni, még ha nem is okoz olyan feltűnő és ijesztő tüneteket, mint az akut típus, mert kezeletlenül sok fájdalommal és súlyos szövődményekkel járhat. A hasnyálmirigy-gyulladás mindig szigorú diétát követel. A legtöbb esetben azonban komplikáció nélkül gyógyítható a betegség.
Csak ritkán alakul ki nekrotizáló pankreatitisz, mely a hasnyálmirigy teljes elhalásával jár, és 25 százaléka halálos. A gyerekek gyógyulása szempontjából döntő jelentőségű az alapos kivizsgálás, a gondos ápolás intenzív osztályon, a betegség és a komplikációk időben történő felismerése, valamint a következetes terápia. (WEBBeteg – B. M., Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/11793/hasnyalmirigy-gyulladas-csecsemoknel-es-gyerekeknel

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése