Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. május 19., péntek

10 egyszerű lépés a WC felé              10 egyszerű lépés a WC felé 

Hároméves koráig a legtöbb gyerek szobatiszta lesz, annak azonban egyáltalán nincs jelentősége, hogy pontosan hány hónaposan hagyja el a pelenkát. A kicsik általában kétéves koruk táján jutnak olyan testi szellemi folyamatra - és ez időtájt jelenik meg az inger -, hogy maguktól is kezdeményezzék ezt a folyamatot, illetve ne tiltakozzanak a bilire szoktatás ellen. Egy-másfél éves kor alatt fölösleges a szobatisztaságra még gondolni is, meg kell várni, amíg a fejlődése elérkezik addig a pontig, hogy mondani vagy jelezni tudja, ha kakilnia vagy pisilnie kell. Sok félelemtől és kudarctól óvhatod meg, ha nem sietteted az időt! A siker kulcsa az összhangban rejlik - mondja Mózer Judit gyermekorvos. - Ha ez megvan, azaz a bilire- WC-re szokást nemcsak a szülő, hanem a gyermek is akarja, meglesz a jutalom. De egy valamit mindig szem előtt kell tartanunk:
a gyermekünket, ha ő maga még nem érett meg erre!
Mi utalhat az érettségre?
? huzamosabb ideig (egy-két órán át) száraz marad a pelenka.? nem tűri magán a pisis, kakis pelenkát.? széklete rendszeressé válik, a nap ugyanazon szakában esedékes.? mondja, hogy pelenkát kell cserélni? érdekli a WC,? feltűnően csendes lesz, amikor érzékeli, hogy "ki kell mennie"Ezek a jelek egyértelműen mutatják, hogy tudomásul veszi a testi funkcióit és felismeri, pocakjában lévő "nyomás" jelentését. Ekkor megkezdhetitek az első lépést a WC-hez vezető úton.
Nem neked kell hogy tetsszen
A bilinek elsősorban a gyermekednek kell tetszenie, hiszen ő fog majd rajta "trónolni", ezért mindenképpen vele együtt válaszd ki és vásárold meg a kényelmes, számára kedves formájú vagy színű darabot. Hagyd, hadd üljön rajta fürdés előtt egy kicsit, vagy amikor kedve van, de ne erőltesd, hogy ráüljön, ha éppen nem akar. Beszéljétek arról, mire való, és ha
ücsörgés közben produkál valamit
bele, nagyon dicsérd meg.
Fix alkalmak
Folytassátok tovább az alkalomszerű bilire csücsülést, közben figyelned kell, hogy a kicsi produkál-e már azonos időben pisit és kakit. Ha beállt már a széklete, próbáld meg kedvesen rávenni arra, hogy abban az időben üljön bilire, amikor ez várható, illetve
és ivás után is érdemes rávenni egy kis "trónolásra". Ha még nincsenek szabályos időközönként ingerei, figyelj egyéb jelekre - például az arc kipirosodásra, vagy a koncentrált nézésre, egyhelyben állásra - ezek mind-mind a kakilás-pisilés egyértelmű jelei. Ilyenkor gyorsan kapd fel és tedd a bilire.
Szabad popsival
Otthon időről időre vedd le róla a pelenkát - próbáld ezt egy kicsit reggel, majd délután, amikor otthon vagy és ráérsz figyelni rá, és magyarázd el neki, hogy ezt azért teszed, hogy megtanulhassa, hogyan kell használni a bilit - hogy gyorsabban rá tudjon ülni a bilire, ha úgy érzi, pisilnie vagy kakilnia kell. Lehet, hogy ez az elején sok pisis vagy koszos bugyival jár. Ha néhány nap alatt nem vezetne eredményre, menj vissza két-három lépést és várj néhány napot, mielőtt újra megpróbálnád.
Gyakran kérdezz rá
Sokszor kérdezd meg tőle, "nincs-e szüksége" a bilire, nem kell-e pisilnie. Minden bizonnyal a legtöbbször azt válaszolja majd, hogy nem, majd kicsivel később bepisil, de ilyenkor soha ne bíráld, hogy "ugye én kérdeztem..." vagy "ugye, hogy mondtam, hogy ülj rá..." Inkább a pozitív, sikeres próbálkozásokat hangsúlyozd, és látványosan örülj minden apró kis lépésnek. A cél az, hogy a gyermeked felismerje az egyértelmű jeleket a pocakjában észlelt folyamat (inger) és az apró balesetek, illetve sikeres produktum között.
"Ugrás" a WCre
Amikor észreveszed, hogy gyermeked megértette és "jól használja a bilit, elkezdheted ösztönözni arra, hogy
használja a WC-t
. Annak érdekében, hogy biztonságban és kényelmesen érezhesse magát rajta, vásárolj egy speciális WC-ülőke szűkítőt, majd magyarázd el neki, hogyan használják a "nagyok" (hiszen, már ő is az) vécét, és ez milyen kényelmes mindenkinek.
Példamutatás
Időbe telik majd, mire a gyerkőc megtanulja összekötni a szervezetében mutatkozó jeleket és a bili vagy WC-használatot, ezért mint mindenben, itt is járj előtte jó példával. Sokszor menj el napközben WC-re - úgyis követni fog -, hadd lássa, hogy ez egy természetes dolog, és így is emlékeztetheted a "szükségleteire", ha éppen belefeledkezne a játékba.
Az otthontól távol
Fokozatosan növeld a pelenkamentes órák számát, és akkor se lépjetek vissza a fejlődés lépcsőfokán, ha éppen az otthonotoktól távol vagytok. Érdemes néhány bugyival, zoknival és edzőnadrággal felkészülni a játszótéri és egyéb programokra, hogy kisebb balesetek esetén legyen nálatok váltóruha.
Add a kezébe az irányítást!
Hagyd, hogy a gyermeked maga döntse el, hogy a bilit vagy a WC-t szeretné-e használni. Nem vezet jóra, ha bármelyikre is rákényszeríted.
Viszlát pelenka!
Amikor úgy látod, hogy a nappal általában tiszta és száraz a pelusa (vagy már a bugyija), használjátok azt csak éjjelre. A szobatisztaságra való szoktatás legutolsó lépcsőfoka az éjjeli pelenka-elhagyás - hogy mikor jön el ennek az ideje, sok mindentől (a gyermek érettségéről, alvási mélységétől és ivási szokásától is) függ.
2 mítosz és tény
Télen nem lehet bilire szoktatni...
Ki mondta? Tény, hogy nyáron egyszerűbb szaladgálni a gyermeknek ruha nélkül, és sokkal könnyebben száradnak a gyermekruhák is, de a kis tipegő szervei nem szezonális ütemterv szerint működnek. Hadd tapasztalja, milyen érzés, amikor a lábán végigcsurog a pisi - így könnyebben megérti, miről van szó.
Több apró "baleset" nem áll készen
Nem feltétlenül. Egy-két apró baleset még akkor is becsúszhat, ha a kisgyermek már megkapta a "biliképzés diplomáját". Hiába tudja azonosítani teste jelzéseit, ha éppen belefeledkezik a legózásba, vagy amikor annyira fáradt, hogy nincs ereje felállni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése