Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. május 31., szerda

Tedd bababiztossá a lakást!



Tedd bababiztossá a lakást!
Nem akarunk ijesztgetni, de ha egyszer gyermeked megindul, számtalan új veszéllyel lesztek kénytelenek szembenézni. A leggyakoribb ezek közül az esés, az égés, a forrázás, a vizes balesetek és a mérgező anyagok. Egy szó, mint száz: ideje bababiztossá tenni a lakást!
1. Esések
Amikor a baba mászni kezd, később pedig járni, oda kell figyelned a bútorok éles sarkaira, nehogy csúnya szem- vagy fejsérülés legyen a felfedezőút vége. Rögzítsd vagy tedd ki a lakásból az instabil bútorokat, illetve bármit, ami felborulhat, ha gyermeked megmarkolja – tipikusan ilyenek például az állólámpák. Ha bababiztos lakást szeretnél, elsőként rögzíts biztonsági kapukat, korlátokat és kapaszkodókat a lépcső tetejére és aljára, valamint a szekrények szélére. A pelenkázáshoz pedig a legbiztonságosabb hely a padló.

2. Égések, forrázások
Először mindig hideg vizet engedj a kádba, csak aztán forrót, és az egész művelet közben tartsd csukva a fürdőszoba ajtaját. Apropó, a sütőd ajtaja biztonságos? Amikor a baba a karjaidban vagy az öledben van, ne igyál semmilyen forró italt. Az asztalterítő szintén tilos egy kisgyermekes lakásban, hiszen a kis szeleburdi egyetlen rántással magára tudja önteni a forró teát, kávét vagy ételt.

3. Vízibalesetek
Ha nem vagy elég szemfüles, a víz halálos csapda is lehet: egy gyermek ugyanis mindössze két perc alatt képes csendben belefulladni akár egy 4 cm-es vízbe is! Mindig ürítsd ki a kádat, amint befejezted a fürdést vagy fürdetést, és soha ne hagyd a fürdőszobában a gyereket őrizetlenül – még akkor sem, ha éppen csörög a telefon. Olyan szőnyeget tegyél a fürdőszoba padlójára, ami nem csúszik, nehogy elessen valaki. Ha netán van medencétek, gondoskodj róla, hogy minden biztonsági előírásnak megfeleljen. Amiből csak lehet, engedd le a vizet használat után.

4. Mérgek
Egy bababiztos lakásban el kell zárni a gyerek elől minden mérgező anyagot, beleértve a takarító-, mosó- és mosogatószereket, valamint a gyógyszereket is. Ha vendégségben vagytok, semmiképp ne veszítsd szem elől a gyereket!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése