Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. augusztus 23., szerda

FELÜLFERTŐZÖTT RÜH GYERMEKEKNÉL KÉPEKBEN



A rüh egy olyan bőrbetegség, amit egy erős viszketést előidéző parazita okoz. A beteség akkor jelenik meg, amikor ezek a paraziták lerakják a bőrben tojásaikat. Három-nyolc nap alatt új paraziták jönnek létre, amelyek a bőr felszínére költöznek, hogy tovább terjedjenek és szaporodjanak. A nőstények ekkor újra tojást raknak és ismét elkezdődik a szaporodási folyamat.
A rüh nagyon fertőző, kisebb járványok is kialakulhatnak az óvodákban, iskolákban. A beteg bőrének érintésével, annak ruháival, takaróival vagy más dolgaival való érintkezés esetén terjed tovább. A rüh szexuális úton is terjedhet. A lappangási idő négy-hat hét.
A rüh tünetei és jelei
Az elsődleges tünet az intenzív viszketés, ami a fertőzést követő egy hónapban jelenik meg. A viszketés az éjszaka folyamán, meleg nyári napokon vagy forró fürdő után rosszabb.
A paraziták mikroszkopikusak, szabad szemmel nem láthatóak, de a rüh által vájt járatok a bőrben igen. Piros, duzzadt, vékony csíkok, főleg vakarás után láthatóak. A bőrkiütések kis hólyagocskákból állnak, amik a vakarástól kipirosodnak. A járatok főleg az ujjak között és a hajlatok belső részén láthatóak. A rüh látható még a köldök környékén, a könyökökön, bokákon és a fenéken. A kisgyerekek tenyerén, nyakán és fején is megjelenhetnek a kiütések.
Szövődmények
A rühnek nincsenek komplikációi, de nagyon fertőző, többen is megbetegedhetnek egy családban. A vakarás az egész test felületére továbbterjeszti a fertőzést. Ezek a viszketések varasodást is okozhatnak, ami szintén egy baktérium-okozta bőrbetegség.
A rühesség kezelése
Orvoshoz kell fordulni, ha a gyerekeden a rüh tüneteit észleled. A diagnózis felállításához orvosi vizsgálat kell. Mintát vesznek a bőrből és mikroszkóp alatt megvizsgálják. Az orvos felír majd egy krémmel vagy folyadékkal történő kezelést, amit a bőrre kell kenni ahhoz, hogy megölje a parazitákat. A krémet az egész testre fel kell kenni, nem csak azokra a részekre, ahol kiütések vannak. Egy hét után meg kell ismételni a kezelést. Mindenkinek, aki érintkezett a beteggel, kezeltetnie kell magát, még akkor is, ha nem mutat tüneteket.
Tudni kell, hogy a viszketés érzete a kezelés befejeztével még jelentkezhet. Ez nem azt jelenti, hogy a betegség még tart, hanem azt, hogy a bőr irritált. Ha a bőrön bakteriális fertőzésre utaló jeleket veszünk észre, antibiotikumos kezelésre van szükség. Hideg fürdők, szteroidos krémek, folyadékok enyhítik a viszketést, csakúgy mint a szájon át bevehető antihisztamin.
A betegség megelőzése
A rühességet nehéz megelőzni. A hiedelmekkel ellentétben, a rüh nem a higiénia hiányának betegsége. Rendkívül fontos, hogy minden fertőzött ember és a körülötte lévők is egyidőben kapjanak kezelést, megelőzve az újrafertőzést. A ruhákat és a fehérneműt alaposan ki kell mosni melegvízben és jól meg kell szárítani. Azokat a ruhadarabokat, amik nem moshatók mosógépben, légmentesen el kell zárni egy hétre. Ha a gyerek elkapja a rühet, szólni kell az iskolának, óvodának. A gyerek visszamehet az iskolába,

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése