Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. augusztus 10., csütörtök

Melyik típusba tartozik?



Melyik típusba tartozik?
3 tipp, amivel ráncba szedheted a gyereket
Minden gyerek más hozzáállást igényel. Tudd meg, melyik csemeténél milyen nevelési praktika válik be!

Egy kisgyerek számtalan örömteli pillanattal ajándékozhat meg, de ugyanannyi bosszúságot is okozhat. A nehéz helyzetekben nem árt, ha ismersz néhány nevelési praktikát, ami biztosan beválik, hiszen ha mindig más módszerrel próbálkozol, a gyerek összezavarodhat, és ahelyett, hogy komolyan venne, még tovább feszítheti a húrt.

Tudd meg, a leggyakoribb problémák alapján milyen típusokba sorolhatók a gyerekek, és szelídítsd meg csemetédet tippjeinkkel!
Önző gyerek
Az oviban rendszerint akad egy gyerek, aki a közösségi szabályokat semmibe véve kisajátítja magának kedvenc játékait. Ha éppen a te csemetéd az, ne magadat okold! Bár a szülői példa sokat jelent, a gyerkőcök nem azért lesznek akaratosak, mert otthon a felnőttek rosszul viselkedtek: előfordulhat, hogy porontyodban lassabban alakul ki az együttérzés képessége, vagy az átlagnál jobban kötődik a tárgyaihoz, és nehezére esik bármiről lemondani. Testvérek között az is állhat az önzőség hátterében, hogy ha az idősebbnek osztozkodnia kell egy játékon, ami azelőtt csak az övé volt, az számára olyan, mintha a te szeretetedről kellene lemondania.
Hogyan teheted jólelkűvé?
Ha gyermeked az idő előrehaladtával sem érti meg a játékszabályokat, és továbbra is önző marad, próbálj beszélni vele. Ha ennek hátterében az áll, hogy több szeretetre lenne szüksége, a lehető legrosszabb megoldás, ha szidással próbálod arra nevelni, hogy a játékokon osztozkodnia kell. Ehelyett próbálj több időt szakítani közös szórakozásra, amikor gyermeked megtanulhatja, hogy ha kölcsönadja a játékát, akkor több szeretetre számíthat.
Az együtt töltött idő közelebb hozhat benneteket, ezért akkor is szakíts legalább napi fél órát közös játékra, ha nagyon elfoglalt vagy! Ezalatt feledkezz meg a napi gondjaidról, és élvezd csemetéddel együtt a kikapcsoló mókát, hiszen ha feszült vagy, az távolságot teremthet köztetek, így a gyerek továbbra is túlzott jelentőséget tulajdoníthat a vigasztaló tárgyaknak.
Uralkodó típusú gyerek
Az a gyerek, aki otthon nem tapasztal határozott korlátokat, a kortárasaival és a szülővel szemben is erőszakos lehet. Bár valószínűleg alapvetően határozott jellem, ne feledd, hogy egy kisgyerek csak akkor erőszakolja rá másokra a saját igazát, ha korábban azt tapasztalta, hogy ez a módszer otthon is működik. Amennyiben csemetéd úgy érzi, hogy hatalma van, nem csak neked fog kellemetlen perceket szerezni, de valószínűleg a többi gyerekkel szemben is megpróbál zsarnokoskodni. Ha szeretnéd mindezt elkerülni, légy határozott, és készülj fel egy kisebb családi harcra!
Hogy érd el, hogy szót fogadjon?
Ha azt akarod, hogy a gyerek komolyan vegye a szavaidat, feltétlenül legyél következetes! Ez azonban még nem elég: ügyelj arra is, hogy amikor leszidod, vagy elmondod neki, hogy mit miért ne csináljon, határozott, erős hangon beszélj hozzá.

Nem kell kiabálnod vele, hiszen ez szorongást ébreszthet benne, de legyél határozott, és éreztesd vele, hogy nem tűröd az ellentmondást. Lehetőség szerint próbálj meg minél kevesebbszer olyan helyzetbe kerülni, amikor meg kell büntetned a gyereket, inkább azokra az alkalmakra figyelj fel, amikor valamit jól csinált, és megdicsérheted.
Félénk, bizonytalan gyerek
Ha porontyod legszívesebben mindig a szoknyád szélébe kapaszkodna, nem csak attól fél, hogy magára marad, de valószínűleg úgy érzi, hogy képtelen egyedül megfelelni a világ kihívásainak. A bátortalan gyerkőc nemcsak az idegenektől, de a megoldhatatlannak tűnő feladatoktól is fél. Előfordulhat, hogy az oviban sem mer kimenni a mosdóba, mert retteg attól, hogy minden szem rá szegeződne, ezért újra bepisil.

Hogyan bátorítsd?
Nyomasztó lehet számodra, ha tudod, hogy otthon a kicsi jól teljesít, minden feladattal megbirkózik, és szinte egyfolytában fecseg, de amint idegenekkel találkozik, inába száll a bátorsága. Hasonló helyzetben fontos, hogy ne próbáld mély vízbe dobni a gyereket, mert elveszettnek fogja magát érezni, és azonnal kétségbe esik.
Ragadj meg minden alkalmat, amikor dicséretekkel erősítheted az önbizalmát, és ne vesd a szemére, hogy amit veled meg tud csinálni, arra az oviban miért képtelen. Ne kíméld meg a feladatoktól, hiszen neki is szüksége van arra, hogy azt lássa: képes megfelelni a kihívásoknak.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése