Hogyan kaphatod el a betegséget? Hányféle típusa van a hepatitisznek? Azt tudtad, hogy évtizedekig tünetmentes lehet a hepatitis C? Július végén ünnepeljük a hepatitisz világnapját, cikkünkből mindent megtudhatsz a fertőzésről.
▾hirdetés

A májgyulladás vagy hepatitisz (hepatitis) a máj heveny vagy krónikus gyulladásos betegsége, amit leginkább különféle vírusfertőzések, azonban egyéb hatások (alkoholfogyasztás) is kiválthatnak. Tüneteiket tekintve hasonlítanak egymásra, viszont kórokozóik és az okozott betegségek eltérnek egymástól. A napjainkban ismert hepatitiszvírusokat A-tól G-ig jelölik, X-hez sorolják a még nem azonosított vírusokat. Cikkünkben a hepatitis A, B, C, D és E vírusokkal foglalkozunk.

A vírushepatitiszek a kórokozók - attól függően, hogy fertőznek - két fő formában terjednek: a hepatitis A és E az emésztőrendszeren keresztül (fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, nyál, stb.).

Hepatitis A-fertőzés


Az A vírusfertőzés a gyomor-bélrendszer útján alakul ki. A vírus a fertőzött egyén székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon sokáig életképes marad. A fertőzés szennyezett étel, -ital, -kéz, szabad vizek közvetítésével szájon át történik. Terjedését tekintve meghatározó szerepe van a higiénés viszonyoknak és a személyes ápoltságnak. A tünetmentes fertőzött és az egészséges érintkező személy is fertőz!
Lappangási ideje körülbelül négy hét. Ezután alakulnak ki a tünetek:
  • fáradtság,
  • levertség,
  • rossz közérzet,
  • étvágytalanság,
  • hányinger,
  • hányás,
  • mérsékelt láz,
  • ízületi fájdalom,
  • kiütések,
  • sötétbarna vizelet- és
  • világos színű székletürítés,
  • hasmenés,
  • székrekedés is előfordulhat.

A sárgaság kialakulásakor a kezdő tünetek elmúlnak, a közérzet javul. Sárgává válik a bőr és a szemfehérje.

Specifikus vírusellenes szer sajnos nem létezik, a betegség magától gyógyul. A betegség megelőzéséről és kezeléséről mindent megtudhatsz a Webbeteg.hu-n.

Hepatitis B


A világ egyik leggyakoribb fertőző megbetegedése, csaknem 300 millió krónikus HBV-fertőzöttet tartanak nyilván, és csak becsülni lehet a nyilván nem tartott fertőzöttek számát. A HBV krónikus májbetegségek, a májzsugor és a májrák legfőbb rizikófaktora (a C vírus mellett). A kórokozó a kis nyálkahártya-sérüléseken át jut a véráramba. Így azok a leginkább veszélyeztetettek, akik sűrűn váltogatják szexuális partnereiket.

Az idült májgyulladás gyógyszeres kezelése során vírusellenes szereket és interferon-készítményeket alkalmaznak, erről és a betegség megelőzéséről szintén találsz információt a Webbeteg.hu-n.

Hepatitis E


Az A vírushoz hasonlóan széklet útján és szájon át terjed. Nem jellemző az emberről emberre történő terjedés. Jelenleg nem áll rendelkezésre kezelési mód a hepatitis E vírus ellen, mint ahogy védőoltás sem. Megelőzéséhez hozzátartozik a magas színvonalú személyes higiénia.

Hepatitis D


A vírus kizárólag a hepatitis B jelenléte esetén szaporodik, egyidejű fertőzés esetén. A véráram útján terjed, legfőképpen a trópusi területeken. Fejlett államokban a kábítószerfogyasztók, a vérzékenyek és a vérátömlesztésen átesettek között gyakori. Kezelése csaknem megegyezik a hepatitis B-ével.

És a hepatitis C...


A WHO adatai szerint körülbelül 170 millió fertőzött él világszerte, hazánkban pedig hozzávetőlegesen 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. Ez a betegség tehető felelőssé éves szinten hozzávetőlegesen 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért, és 600 májrákos esetért.

A vírus testnedvek, legfőképpen vér útján fertőz. Noha ondóval és anyatejjel is terjed, ezen esetek előfordulása igen ritka.

A hepatitis C tünetei


Akut májgyulladás: a fertőzötteknek mindössze 10-20 százalékánál alakul ki akut májgyulladás. A vírus 5-20 hetes lappangási idő után vált ki tüneteket.
  • hányás,
  • levertség,
  • fejfájás,
  • végtagfájdalmak,
  • étvágytalanság.

A hepatitis B-vel ellentétben, a szemfehérje és a bőr sárgasága ritkán alakul ki. Az akut májgyulladással járó hepatitis C-fertőzés maradandó károsodás nélkül, teljesen meggyógyul, az érintett egyén vírusmentes lesz.

Krónikus májgyulladás: a betegség az esetek többségében (70-80%-ban) akut májgyulladás nélkül, sokszor több hónappal a fertőződés után alakul ki, tünetmentesen. Néha tapasztalható bőrviszketés, valamint ízületi fájdalom. Sok esetben még a laboreredmények sem utalnak a betegségre, pedig a kezelés sikeressége érdekében, a betegség lehető legkorábbi korábbi felismerése döntő fontosságú.

Magyarországon európai viszonylatban alacsony a hepatitis C elterjedtsége az intravénás kábítószer-fogyasztók körében, területi bontásban azonban nem egységes a kép, a fertőzöttek aránya Budapesten a legmagasabb.

Hogyan terjed a hepatitis C?


A közvélekedéssel ellentétben nem a közös tű, hanem a közös fecskendő használata (az abban maradt fertőzött vér) jelent rizikót az intravénás kábítószert használók között (50-90 százalékuk fertőzött).
A nemi fertőzés viszonylag ritka a hepatitis C esetében, de nem zárható ki, ebben az esetben nyálkahártya-sérüléseken át kerül a véráramba a vírus, így jobban veszélyeztetettek, akik sűrűn váltogatják szexuális partnereiket.
Veszélyforrást jelentenek a közösen használt, nem tisztán tartott eszközök, melyekkel sérülés okozható:
  • akupunktúrás és tetováló eszközök,
  • manikűrkészlet,
  • borotva,
  • fogkefe.

A hepatitis C-fertőzés kezelési lehetőségei


Az akut hepatitis C-fertőzés az esetek nagy többségében magától gyógyul, ám ez az összes eset csak mintegy tizede.

Az idült gyulladásnál a legfontosabb, hogy korai diagnózis, ekkor még időben el kezdhető a terápia, mellyel a modern lehetőségeknek hála, tartós vírusmentesség érhető el. A korábbi kezeléstípusok 25-70%-os hatékonyságához képest ma már az esetek 90%-ában (!) hatékonynak bizonyul az eljárás.

A gyógyszeres kezelési lehetőségekről a Webbeteg.hu-n olvashatsz.

A HCV következtében kialakult májelégtelenség esetén a beteg életét csak a májátültetés mentheti meg. Az átültetett májban is legtöbbször újra kialakul a HCV fertőzés, viszont többnyire sokkal enyhébb lefolyású.

A hepatitis C megelőzési lehetőségei


A hepatitis C ellen oltóanyag még nem áll rendelkezésre, így a betegséget a fertőződés elkerülésével lehet megelőzni. A véradást megelőző ellenőrzés a friss fertőzést nem képes kimutatni, fontos, hogy a véradók nyilatkozattétel során jelezzék, ha a fertőzés gyanúja fennáll.

A fertőzött egyén tárgyainak használatát kerülni kell, tetoválás csak steril eszközzel végezhető, a kábítószerélvezőknek a leszokásig is biztosítani kell a steril fecskendőt, a nemi úton történő terjedés megakadályozásának leghatékonyabb módszere a monogám párkapcsolat, illetve a gumióvszer használata.