Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. augusztus 20., vasárnap

Félelem szorongás leküzdése gyermekeknél

Félelem szorongás leküzdése gyermekeknél

Hogyan lehet a gyermeknek segíteni, hogy képes legyen leküzdeni a félelmeit, szorongásait?

Azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke is szorong, gyakran a szülő is szorong, ha más nem attól, hogy mi lesz a gyermekével.
A helyzetet bonyolultabbá teszi az a tény, hogy a szülők szorongása a gyermekek számára is hat. A gyermekek, egyszerű tudatalatti segítő szándékkal átveszik a szüleik problémáját.
A szülők viszont a nagyobb tapasztalatuk révén képesek elsajátítani olyan technikákat, melyek révén a gyermeken is segíteni tudnak.
Az alábbi technikák, ötletek ebben kívánnak segíteni.

A gyermek szorongás tünetei

  • Folyamatos, gondolatok, és erős félelmek, melyek a biztonság körül forognak.
  • Félelmek az iskolától és más helyektől.
  • Erős gyomorfájdalmak és más pszichoszomatikus tünetek.
  • Erős aggodalmak a mindennapi teendők miatt.
  • Túlzott óvatosság.
  • Pánik, hiszti.
  • A gyermek képtelen megnyugodni, keze-lába jár, izzad.
  • Alvási problémák, rémálmok.
  • Félelmek az idegenekkel való kommunikáció miatt.
  • Szociális interakciók kerülése.
  • Kevés barátja van a családon kívül.
  • Aggodalmak a dolgok megtörténte előtt.
  • Aggodalmak a család, az iskola, a barátok miatt.
  • Ismétlődő nem szándékos gondolatok, cselekedetek.
  • Félelmek a megszégyenüléstől, attól, hogy hibát követ el.

Mitől félnek, szoronganak a különböző korú gyermekek?

Az 5-6 évesek félelmei gyakran a sötéttől, magasságtól, elveszéstől való félelmekben jelentkeznek.
A 6-11 évesek félelmei változnak. Ők inkább a betörőktől, villámlástól, repülőtől, haláltól félnek. Minkét fenti korosztály gyakran számol be szellemekről, lényekről. Az ő világukban ezt is el kell fogadni. Nincs szomorúbb a gyermek számára, mint, hogy a félelmeit nem értik meg és kinevetik!
12 éves kor felett előjönnek a szociális félelmek. Mikor a gyermek be akar illeszkedni valahova, és fél, hogy visszautasítják. Emellett jelen vannak a dolgozatoktól, feleléstől, párkapcsolat kezdeményezésétől való félelmek is.

Lehetőségek a szülők számára, hogy sökkenjen gyermekük szorongása

Szorongás oldása gyermekeknél

A gyermek félelmei

Ne becsülje le a gyermek félelmeit. Az ő szempontjából, ezek nagyon is reális félelmek lehetnek. Kerüljük az olyan mondatokat: „Ne butáskodj! Nincs is ott semmi!”
Ehelyett érdemes átkeretezni a mondottakat: „Megértem a félelmed. Anya nézd csak milyen nyugodt! Biztonságban vagy velünk!”

Beszélni a félelmekről

Abban az esetben, ha a gyermek tud beszélni a félelméről, sokszor elég lehet a megnyugváshoz. Tanítsa meg gyermekének, megfogalmazni a félelmeit. Erre a legjobb példa, ha ön mer beszélni az érzéseiről. Anélkül persze, hogy a gyermekét megterhelné a saját problémáival, félelmeivel.

Beskálázni a félelmet

A félelemnek a „mérhetősége” már sok gyermeknek okozott meglepetéseket. Hiszen rájöhetett, hogy a nagy félelem nem is olyan nagy, csupán 4-es erősségű a 0-10-ig terjedő skálán. A gyermek képzeljen el egy skálát, melynek a 0 pontja a félelem hiánya, a 10-es a maximum félelem.
A számolni nem tudó gyermekeknél a karjuk összecsukásával, kitárásával is el lehet érni ugyanezt.

Reális elvárások a gyermek felé

Egy 5 éves nem kell, hogy falmászást tanuljon, és az esti filmre sincs szüksége. Ha új dolgot tanul, nem szükséges a tökéletességre törekedni. A siker, a pozitív visszajelzés sokkal fontosabb.

A félelmek leküzdése fokozatosan megy

A pillanatok alatt bekövetkező változások nagyon ritkák, legyen türelemmel.

Az új dolgok kipróbálása

Fokozatosság, erőltetés nélkül. Ha a gyermek izgul, akkor olyan helyet válasszunk, ahol kevés a gyermek, és nyugodtan ki tudja próbálni azt a tevékenységet, melyet gyakorolni szeretne. Kisebb gyermekeknél érdemes a szülőnek ilyen helyzetekben a gyermekkel tartani.

Alternatívák ajánlása

Amennyiben a gyermek stresszel valami új dolog kipróbálása miatt, ajánljunk neki alternatív lehetőséget. A kérdést érdemes vagylagos formában feltenni.
„Panka, melyik csúszdán csússzunk le azon a pirosan vagy a kéken ott messzebb?”

Pozitív visszajelzések a gyermek felé

„Ezt most jól csináltad! Észrevetted, hogy egyedül mentél ki WC-re a sötét szobán keresztül?”

Engedje a gyermekének, hogy egyedül tegye a dolgait

Néha meg akarjuk védeni őt. Ott vagyunk a nyomában. A kellő óvatosság nem árt, viszont mikor nem eshet komoly baja, érdemes hagyni próbálkozni.

Határok és szabályok

A gyermeknek a szabadság mellet szüksége van a határokra is, mert ez ad neki biztonságot. Ezeket a határokat a szülőknek kell lefektetnie. Azok a gyermekek, melyek nem mutatnak semmiféle félelmet, kialakulhat bennük félelem a határok, szabályok hiánya miatt is. Ide tartoznak a biztonsági rendszabályok is az utazás, eszközhasználat közben.

Adja meg a gyermeknek a kontroll lehetőségét

A gyermek gyakran attól fél, hogy nincs kontrollja az események fölött. A legnagyobb félelmek egyike, ha nem tudjuk uralni az események menetét. Egy buli szervezése kapcsán jó, ha van egy kialakult terv, hogy senkit se érjen meglepetés, de hagyjunk esélyt a spontán kibontakozásnak is!

A saját félelmeink kezelése

A félelem ragadós! Amitől, anya vagy apa is fél, a gyermek miért érezze magát biztonságban?
Amennyiben egy adott helyzetben „ketten ülnek a gödörben” a gyermek teljesen elveszti a biztonságérzetét. Ugyanez érvényes abban az esetben, ha a gyermek mondjuk uszodába megy, akkor nem célszerű, hogy a víziszonnyal rendelkező nagymama kísérje őt el.

Hogyan oldható a szorongás nehéz helyzetekben?

Teljes ellenállás esetén

Amennyiben a gyermek folyamatos félelmeket mutat, sír, visszautasítja a dolgokat érdemes szakembert keresni és oldani a félelmeket, mielőtt fóbia alakul ki vagy generalizálódik (állandósul) a gyermekben a szorongás.
A fóbiák, félelmek oldása nagyon hatékony az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) segítségével. Érdemes megismerkedni vele! #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése